Gratis waterfilter
Water is gevaarlijk.
Bacteriën en andere ziektekiemen liggen altijd op de loer om je
trek/wandeltocht, vrij letterlijk te verzieken.
Het is een ervaring die je
niet snel vergeet: besmet drinkwater. Een microscopische kleine
waterbewoner kan een kampeertocht in de wildernis zomaar veranderen
in een dagenlange martelgang. Omdat voorkomen altijd beter is dan
genezen, kun je maar beter voorzorg maatregelen nemen.
Veilige bron
Gezond drinkwater begint met
gezond verstand. De belangrijkste besmettingbronnen van water in de
bergen zijn ontlasting van vee en wilde dieren, en afvalwater van
berghut of alm hoger op de berg. Kies dus je water met zorg. Staan er
koeien of schapen langs je beekje? Loop dan liever even verder naar
de volgende waterstroom.
Raadpleeg de kaart om te
zien waar het water precies vandaan komt. Stroomt het langs een hut
of een boerderij? Zelfde advies: verder lopen.
Het kan natuurlijk altijd
gebeuren dat je simpelweg geen keus hebt, of dat er gevaren op de
loer liggen waarmee je redelijkerwijs geen rekening kunt houden
(denk: hogerop ligt een dode steenbok of ander dier in het water).
Zorg dat je stroompje en
bronnen zuiver houdt voor mensen die na je komen. Niet poepen en
plassen in de buurt van open water dus.
Ziekteverwekkers zijn slecht
bestand tegen hitte. Vaak hoef je water daarvoor niet eens te koken.
Vrijwel alle kwalijke organismes leggen na twee minuten op 72 graden
Celsius het loodje. Bij 85 graden is 1 minuut meer dan voldoende om
behalve bacteriën ook virussen en protozoa als giardia te doden. Het
is technisch dus niet eens nodig om water daadwerkelijk te koken.
Koken is wel de handigste om te weten welke temperatuur het water
heeft (tenzij je een thermometer bij je hebt), bovendien geeft het je
een forse veiligheidsmarge. Voor klimmers is nog belangrijk om te
weten dat het kookpunt van water daalt naarmate je stijgt. Per
gestegen meter gaat het kookpunt met o,oo3 graad omlaag. Dat betekend
dat op 5000 meter water kookt bij 85 graden – nog altijd heet
genoeg om van ziekteverwekkers af te komen. Het nadeel van de methode
is natuurlijk dat je extra brandstof verbruikt.
Op zeker te zijn van dat je
water vrij is van bacteriën je water 5 minuten koken.