Zweedse visburger & bietensalade

Zweedse visburger en bietensalade

10 - 12 personen Bereidingstijd: 1½ uur


IngrediĆ«nten 
Visburgers 
Stevige witvisfilet  ---------- 250 g. 
Rundergehakt  ------------- 250 g. 
Kleine ui -----------------------------1 
Teentje knoflook  -------- 1 teentje 
Brood  ------------------------- 165 g. 
Zure room  ---------------------90 g. 
Bladpeterselie  --------- 1 handvol 
Tijm ----------------------------1 takje 
Nootmuskaat ----------- ¼ theelpl. 
Karwijzaad ------------- 1 mespunt 
Witte peper ------------ 1 mespunt 
Citroenrasp -------------- 1 theelpl. 
Bietensalade 
Biet------------------------------------1 
Aquavit  --------------------- 1 eetlpl. 
Dille -------------------------- handvol 
Kappertjes--------------- 2 theetlpl. 
Piment ------------------ 1 mespunt 
Mierikswortel ------------ 1 theelpl. 
Witte wijnazijn  ---------- 2 theelpl. 
Boter  ------------------------ 1 eetlpl. 
Plantaardige olie --------- 2 eetlpl. 
Witbrood  -------------------4 snede 
Port Salut  ----------------4 plakken 

Werkwijze 
Haal de visfilet door de gehaktmolen en draai de molen schoon met 
het brood. Heb je geen gehaktmolen snij de vis dan klein met een 
scherpmes en verkruimel het brood zo fijn mogelijk. Meng vis en 
brood met de gehakt, de gesnipperde ui, knoflook, zure room, 
citroenrasp en de fijngehakte kruiden. Dek het mengsel af en zet het 
een aantal uur koel weg. 
Maak intussen de bietensalade. Kook de biet, ontdoe hem van de 
schil en rasp af snij hem grof. Meng de biet met de aquavit, 
fingehakte dille, kappertjes, gemalen piment, geraspte mierikswortel 
en azijn. Breng de salade op smaak met zout en peper. 
Haal vlak voor de bereiding het gehakt uit de koeling en breng het op 
smaak met zout. Maak 4 ovale burgers van 1.5 cm dik. Plaats de 
ingevette skillet op hoog vuur. Temper het vuur en bak de burgers in 
2 x 5 minuten aan beide zijde goudbruin. 
Breng de boter, olie en water in een pan aan de kook en haal de pan 
van het vuur.  
Toast het brood in een andere skillet aan beide zijde. Leg op elk 
sneetje een plak Port Salut en de gebakken burger.  
Schep er wat bieten salade op en server direct.