Scandinavië allemansrecht en allemansplicht

Scandinavië
Allemansrecht en allemansplicht


Het zogenaamde allemansrerren (allemansrecht) is een ongeschreven recht dat nog uit oeroude tijden stamt en voor HEEL Scandinavië geldt. 
Vrijheid in verantwoording is de achterliggende gedachte voor dit recht dat het verblijf en de voortbeweging in de natuur regelt.

Uniek recht
Het allemansrecht is voor individuele personen bedoeld die zich ongemotoriseerd in de vrije natuur begeven (dus niet voor groepen en niet voor automobilisten of mensen met campers). 
Het allemansrecht komt erop neer dat je de natuur gebruiken en genieten mag. Een dergelijk uniek recht kon natuurlijk alleen maar in het dunbevolkte noorden tot stand komen. 
Vandaag de dag is dit recht met plichten verbonden, omdat het toenemende wandeltoerisme voor de Noord-Europese natuur een zekere belasting is. 
Het allemansrecht wordt door sommigen ten onrechte gesimplificeerd tot recht om in de Scandinavische bergen alles te doen en te laten waar men zin in heeft. 
Zo wordt er lukraak in parken gekampeerd, bomen worden als brandhout gebruikt of hekken tot vlotten verbouwd. 
Het is dus niet verwonderlijk dat er in Scandinavië gediscussieerd wordt over de vraag of het allemansrecht nog langer voor buitenlanders gelden moet. 
Wie vandaag niet voorzichtig genoeg is, krijgt morgen met beperkingen en verboden te maken. 
Allemansrecht is ook allemansplicht.

Regels
Betreden van andermans grond 
- Te voet, op ski's en per fiets mag je andermans grond betreden, zelfs wanneer daar een hek omheen staat, maar zonder dat je schade veroorzaakt. Je dient hekken zo achter te laten als je ze vindt, open dan wel gesloten; dit geldt voor natuurterreinen in privé-bezit en niet voor tuinen direct rond een huis.

- Binnen een straal van 150 meter rondom een huis mag je niet zonder toestemming komen, ook al is er geen hek.

- Motorrijtuigen zijn niet toegestaan in het terrein en ook niet op privé-wegen (campers, caravans); ook mag je niet op een openbare parkeerplaats kamperen.

Kamperen op andermands grond

-Je mag één of twee nachten kamperen op niet-in-cultuur-gebrachte grond (ingezaaide velden, parken en tuinen zijn dus verboden), maar niet in de buurt van een huis (minstens 150 meter afstand); dit geldt niet voor groepen, die moeten altijd toestemming vragen.
Wie meerdere nachten wil blijven, ook als individu, doet er goed aan alsnog de eigenaar in kennis te stellen.

-Waar speciale kampeervoorzieningen langs een wandelroute zijn gemaakt, mag alleen daar gekampeerd worden.

Zwemmen en varen

-Water mag overal per boot bevaren worden en overal mag gezwommen worden.
Overal mag je aanleggen en enkele nachten (aan land) overnachten, tenzij de oever privé-terrein is of er een verbodsbord staat.

Bomen en planten in berg en bos

-In het wild groeiende bessen (uitgezonderd de kruipende braam), paddenstoelen en kruiden mogen verzameld en geplukt worden, net als die bloemen die niet beschermt zijn. 
Ook mag afgestorven of afgebroken hout verzameld worden.

-In Noord-Noorwegen geldt dat Molte, de kruipende braam, door toeristen alleen geplukt mag worden voor directe concumptie.

-Levende bomen en struiken mogen NIET gekapt of uit de grond getrokken worden. 
Ook takken, boombast, loof, eikels of hars mag NIET van levende bomen verwijderd worden.

Kampvuurtjes

-In de Noorse bossen mag tussen 15 april en 15 september GEEN vuur gemaakt worden; aan het strand of in de bergen boven de boomgrens wel.

-In andere Scandinavische landen gelden andere perioden (informeer ter plekke bij de bevoegde instanties.) 

-Een vuurplaats moet zodanig aangelegd worden, dat er na afloop geen sporen achterblijven (bijvoorbeeld door graszoden eerst uit te steken en later weer terug te leggen).

-Geen vuur op rotsplaten aanleggen, want vuur kan de steen doen splijten.

-Ieder vuur zorgvuldig doven. Wanneer een vuur zich uitbreidt, wordt de verantwoordelijke bestraft.

Vissen en vogelnesten

-Het allemansrecht geeft alleen toestemming om zonder visvergunning langs de kust te vissen (dus NIET in meren, wel in de fjorden).

-Uit vogelnesten mogen GEEN eieren meegenomen worden.

Afval
-Afvaltesten mogen niet in bos of berg achtergelaten worden, ook GEEN etens resten. 
Het plaatsen van afvalzakken naast (volle) afvalbakken is verboden.
-Uitwerpselen moeten begraven worden. (Chemische toiletten van caravans/campers mogen alleen in daarvoor bedoelde tanks geleegd worden.)