Tännforsen Sweden

Tännforsen / Sweden

Tännforsen är ett av Sveriges största vattenfall. Det har en total fallhöjd på 38 meter varav lodrät fallhöjd är 32 meter. Tillsammans med bredden på 60 meter ger detta en lodrät fallyta på 1920 kvadratmeter. Det är faktiskt den största i Sverige.
Mängden vatten som forsar fram varierar stort mellan årstiderna. Ett normalt år når vattenflödet sin toppnivå under maj-juni, då 400 kubikmeter vatten forsar över fallets nacke. Minst är det mellan december och februari, då Tännforsen istället täcks av en vacker isskrud. Högsta nivån som uppmätts under 1900-talet är 740 kubikmeter i sekunden. Det var under vårfloden 1995 och denna mängd skulle fylla Globen i Stockholm på en kvart.
Ingen av dessa imponerande siffror överträffar dock det enkla faktum att Tännforsen är en mycket vacker och mäktig upplevelse.




Movie: Tännforsen 

Made by: Bushmans wild hiking


Området kring Tännforsen har en ovanlig natur för att vara beläget i västra Jämtland. Det är i huvudsak tack vare den höga och jämna luftfuktigheten Tännforsen ger, som gör att man kan hitta så exklusiva växt- och djurarter här. De två viktigaste grupperna är lavar och mossor, men även en grupp kortvingar (en typ av skalbaggar) är specifikt knutna hit. Här kan man hitta organismer vars närmaste släktingar man normalt hittar i trakter med jämn temperatur, speciellt i oceaniska områden och i tropikerna. En grupp av oceaniska lavar som finns vid Tännforsen, bildar ett växtsamhälle som kallas "Lunglavsamhället". Det säregna är att här finns detta lavsamhälle inte bara på lövträd, som är det normala, utan även på granar. Dessa växtsamhällen gick tidigare att hitta bland annat i Uppland och i Värmland, men på grund av föroreningar och avverkningar återfinns de idag endast intill vattenfall i västra Jämtland, där Tännforsen är ett av dem.