Kruiden / Insectenbeten: Weegbreeolie

Weegbreeolie

Nog even en het is weer zover..............,
irritant jeukende insectenbeten houden je uit de slaap.
Wat ben je dan blij met je potje eigen gemaakte weegbreecrème!
Het werkt ontstekingsremmend en heeft een ant-allergische werking.
Al tijdens het begin van onze jaartelling gebruikte men de weegbree voor
beten en steken, zelfs beten van wilde dieren en schorpioenen werden
ermee verlicht.

Hoe kun je dit nu zelf maken?
Eerst zoek je de smalbladige weegbree (Plantago lanceolata).
Die is overal in Europa te vinden, zelfs tussen de straatstenen.
Probeer wel een plant te vinden die zo min mogelijk last heeft
gehad van uitlaatgassen en/of andere verontreinigingen. 


Je oogst de jonge bladeren van een bloeiende plant.
Snij of knip deze in kleine stukjes en stop ze in een glazen pot.


Giet er dan olijfolie op tot de blaadjes onderstaan.
Sluit de pot en zet het zo warm mogelijk weg, buiten als de zon schijnt
en anders op een wam plekje in huis gedurende een tweetal weken.
Dan kun je de olie zeven, het zo gebruiken of er een crème van
gaan maken.



Tip:
Kijk ook HIER tegen insectenbeten (Brandnetel trekzalf)







Kruiden / Hoge bloeddruk: Hibiscus


Hibiscus en hoge bloeddruk





Dat een te hoge bloeddruk een risicofactor is voor het krijgen van een hart- en vaataandoening kun je regelmatig lezen. Te veel stress, te weinig lichaamsbeweging, we weten allemaal wel dat dat niet bijdraagt aan een gezonde bloeddruk. Veranderingen in dit leefpatroon aanbrengen, als ook stoppen met roken, kan al veel leed besparen, bij een aantal mensen blijft de bloeddruk echter, ondanks al deze maatregel, aan de hoge kant. 
Ook het opgroeien in een disfunctioneel gezin, met veel stress, huiselijk geweld, alcoholverslaving ouders, geestesziekte van één van de ouders enz., kan op latere leeftijd een verhoogde bloeddruk geven.
(Je Geniale genen - Dawson Church)

Op kruiden gebied  kunnen verschillende planten dan behulpzaam zijn. Eén daarvan is de hibiscusbloem (Hibiscus sabdariffa), ook wel Jamaicazuring genoemd. Een zeer veilig kruid, al kun je beter in de eerste drie maanden van een zwangerschap en tijdens de periode dat je borstvoeding geeft, deze thee niet nemen (zoals zeer veel kruiden trouwens). En als je van je huisarts al bloeddrukverlagende medicijnen krijgt moet je de thee niet zonder overleg nemen. Hibiscus kan namelijk de werking van deze medicijnen verhogen.

Wordt in de volksgeneeskunde van sommige landen de hibiscusbloem al veel langer gebruikt bij hoge bloeddruk, wij kennen het alleen als smaakmaker in verschillende theemengsels. Nu echter klinisch is aangetoond dat de bloemen bloeddrukverlagend werken, zal de belangstelling voor dit kruid snel toenemen. Ook de vaatbeschermende eigenschappen, waar de rode wijn en groene thee bekend om zijn, zijn een onderdeel van de werking van de hibiscus. Een veelbelovende plant dus.

Hoe te gebruiken:
Je kunt een thee zetten van 1 eetlepel kruiden op een liter water, de thee kan zowel koud als warm gedronken worden en je mag meerdere kopjes per dag drinken. De smaak is even wennen, het is zuur.
Wil je optimaal gebruik maken van de bloeddrukverlagende werking dan heb je wel wat meer nodig.
Je neemt dan 10 gram gedroogde bloemen op een halve liter water. Die halve liter moet je 's morgens opdrinken. 

In het Groot Handboek Geneeskrachtige planten van Geert Verhelst staat:

De thee van 10 gram hibiscusbloemen zorgde na een maand bij 75%  voor gemiddelde daling van de systolische bloeddruk van 139 tot 124 mm Hg-druk en van de diastolische bloeddruk van 91 tot 80 mm Hg-druk en was daarbij even effectief als 2 maal 25 mg captopril;
zorgde na tien dagen voor gemiddelde daling van de systolische bloeddruk van 158 tot 140 mm Hg-druk en van de diastolische bloeddruk van 101 tot 90 mm-Hg-druk.


Maar ook als je een goede bloeddruk hebt kun je deze thee drinken of de bloemen toevoegen aan je eigen theemengsel.
Ik zou graag willen dat deze plant gewoon bij mij in de tuin zou groeien, maar hij voelt zich beter thuis in warmere streken. Je zult de thee dus moeten kopen. (internet)
Ga je op vakantie naar China, Mexico, Thailand of Egypte? Kijk dan eens of je het daar kunt krijgen, in deze landen wordt het vooral gekweekt.




Meer lezen? Kijk dan eens HIER (www.natuurarts.nl)




Kruiden / Hoest: Tips

Hoest


HOEST
Hoest is niet alleen lastig, het is ook nuttig, en gaat meestal gepaard met andere klachten als verkoudheid, bronchitis of een keelontsteking.
In de kruidengeneeskunde zijn er een hele reeks kruiden die je kunt gebruiken. Een aantal daarvan kun je niet zo makkelijk aanschaffen en een aantal ervan zijn absoluut niet lekker. En zeg nou zelf, als je al niet fit bent dan is het erg moeilijk om ook nog eens drie kopjes vieze kruidenthee te gaan drinken. Deze kruiden laat ik dan dus ook maar achterwege. Er blijven er genoeg over want wat kun je wel doen..................?

Anijsthee

Als je krampachtig moet hoesten kun je eens anijsthee proberen. Neem per kopje 1 theelepel geplet zaad en giet hier kokend water op. Laat het tien minuten trekken en drink ongeveer vijf kopjes per dag.
Waarom? Anijszaad ontkrampt de luchtwegen, is verzachtend en antibacterieel.

Uiensiroop


"Oei, wat klinkt dat vies", hoor ik je denken. Maar dat is niet zo, zelfs kinderen nemen het zonder problemen in. Het is een oud maar beproeft huismiddeltje, vooral bij slijm in de keel. En ook nog eens kinderlijk eenvoudig te maken. Je neemt een ui die niet te oud (droog) is en snijdt hem in stukken. Even wegen en een gelijke hoeveelheid suiker afwegen. Het maakt niet zoveel uit welke suiker je neemt, wit, bruin, riet, honing, oer; alles mag. Vul dan een potje met laagjes suiker en laagjes ui om en om. Al heel snel neemt de suiker het uiensap op en na 24 uur zeef je de uien eruit. Je zult verstelt staan van de hoeveelheid siroop en de smaak. Neem zo vaak als je wil een hapje hiervan.
Waarom? Ui heeft een (mild) immuunstimulerende en antimicrobiële werking tegen virussen en bacteriën. 

Hazelnoot-Honing

Verwen jezelf ook eens met dit lekkere antihoest-hapje. Plet een aantal hazelnoten, dit gaat heel makkelijk met de bolle kant van een lepel, en vermeng het met honing tot een plakkerig hoopje. Neem elke keer als je moet hoesten een hapje. Pas op....verslik je niet!!!

Waarom? Honing is slijmoplossend. Doordat suikers in de honing vocht aantrekken, vermindert de slijmvorming, volgens oude kruidboeken werkt hazelnoot hoestdempend.

Tijmsiroop

Tijm is een kruid dat zeker niet in je kruidenapotheek mag ontbreken, het is zelfs één van de oudste geneeskruiden. (Vroeger noemde men tijm wel "het antibioticum van het arme volk"). Het werkt slijmoplossend bij hoest en bronchitis. Bovendien verzacht tijm de hoestprikkel. Een kruidensiroop is eenvoudig te maken. Verse of gedroogde tijm wordt meestal gebruikt maar bij gebrek daaraan kun je ook een goede siroop maken van zakjes tijmthee (er mogen ook nog andere kruiden bij de thee zitten, zolang tijm maar het hoofdbestanddeel is) of een potje tijmkeukenkruiden.
De basis voor de siroop is een sterke thee, gezet van het losse kruid of met de theezakjes.


Hoeveel is niet het belangrijkste, er zijn vele recepten van tijmsiroop, allen met andere verhoudingen, gemiddeld is zo'n 50 gram vers of 25 gram gedroogd kruid op 500 ml. kokend water. Laat dit minstens 20 minuten trekken en zeef dan de kruiden eruit. (nu zijn die theezakjes erg handig). Meet hoeveel vloeistof je hebt en voeg eenzelfde hoeveelheid suiker toe, honing mag ook. Breng dit aan de kook en laat zachtjes doorkoken tot de siroop de gewenste dikte heeft. Bottel het dan in flesjes en sluit goed af. 


Wat verder nog handig is om te weten:
  • Honing is ook slijmoplossend en werkt weldadig bij een zere keel. Bovendien heeft honing bacterieremmende eigenschappen. Alleen verdwijnen deze goede eigenschappen als honing wordt verhit. Boven de 40 graden gaan deze eigenschappen verloren. Dus een lepeltje honing in je (kruiden)thee heeft alleen zin als je het vlak voor het opdrinken erbij doet. Bovendien moet je dan ook nog  'koudgeslingerde' honing hebben. Immers, de goedkopere honing wordt verhit tijdens het slingeren.
  • Als er veel slijmvorming is moet je eigenlijk geen melkproducten nemen, dit verslijmt nog meer. Yoghurt mag wel genomen worden.
  • In plaats van tijmtheezakjes kun je ook een potje Herbes de Provance / Provençaalse kruiden nemen voor de siroop.  
  • Eet prei.

Kruiden die je ook kunt gebruiken bij hoest zijn o.a.
-Heemst
-Zoethout
-Smalbladig weegbree
-Toortsbloemen
-Salie















Kruiden / Hoest: Dennenappellikeur

Dennenappellikeur


Na een wandeling in het bos thuisgekomen met een aantal groene denappels die waarschijnlijk door de eekhoorntjes uit de boom zijn geknaagd.


Daar kan een likeur van gemaakt worden, volgens het artikel lekker, origineel en een Godendrank!
Omdat ik 'slechts' 4 kleine kegeltjes heb, kan ik helaas geen liter maken.

Ik gebruikte:
  • 4 jonge, groene denappels (alle soorten komen in aanmerking)
  • 200 ml jenever
  • 6 klontjes suiker

Werkwijze:
Spoel de denappels goed af met water, leg ze in een glazen pot met de suiker en overgiet met de jenever.
Zet het 30 dagen op een donkere plek.
(Dek de schaal / pot af i.v.m. stof)


Je kunt het zo drinken of verdunnen door na 30 dagen de denappels één nacht in een kom met koud water te leggen. Ze moeten nèt onderstaan. De volgende dag dit water bij de likeur gieten.
De likeur eventueel nog verder verdunnen met water of meer suiker toevoegen als je dat lekker vindt.

Je kunt de likeur  ook sterk verdunnen en opwarmen, dit is dan een goed middel tegen de hoest.

Tip 1
Als je handen onder de hars zitten kun je dit makkelijker verwijderen als je je handen eerst insmeert  met margarine en daarna past wast met zeep.

Tip 2
De denappels oogsten bij volle maan geeft meer hars in de likeur omdat  ze dan iets meer openstaan.




Kruiden / Griep: Vliersnoepjes

Vliersnoepjes


Het is al meer dan 2500 jaar bekend dat vlierbessen niet alleen lekker zijn maar ook veel hulp kunnen bieden bij o.a. griep, koorts en verkoudheid. Men noemt de vlier dan ook wel "de medicijnkist van het volk".
Met de bessen kun je behalve lekkere jam (met appel) en siroop ook snoepjes maken.



Pluk hiervoor alleen de zwarte bessen, de groene zijn niet zo gezond voor je. 
In niet rijpe en in rauwe ongekookte vlierbessen  zit namelijk blauwzuur, wat misselijkheid en braken kan veroorzaken. Niet iedereen is hier trouwens gevoelig voor. Tijdens het koken verdwijnt dit blauwzuur.
In plaats van het vervelende werkje om de nog niet helemaal rijpe bessen er uit te plukken, kun je ook alle bessen in een bak met water doen. De rijpe bessen zakken naar de bodem, want ze zitten vol met suiker en hebben daardoor een groter soortelijk gewicht dan water, de onrijpe bessen blijven drijven. Je kan ze er nu zo afgieten. 

Om de snoepjes te maken maak je eerst een kruidenaftreksel met een pijpje kaneel, 5 kruidnagelen en wat gember op een halve liter water. Laat dit een half uurtje sudderen met de deksel op de pan, en zeef dan de kruiden eruit. Doe hier de bessen bij, ongeveer 1 kg per halve liter aftreksel, en laat alles even zachtjes doorkoken. 
Zeef dan de bessen door een doek en vang het sap op. Meet hoeveel sap je hebt. Je kunt persen om meer sap te krijgen.


Breng het sap weer aan de kook met ongeveer dezelfde hoeveelheid suiker (bruin, wit, kandij, oersuiker).
Je hebt nu vlierbessensiroop. Voor snoepjes laat je het zachtjes, (het kookt makkelijk over sprak zij uit ervaring), inkoken, dit duurt minstens een uur, vaak nog langer. Het is klaar als een druppel op een schoteltje hard wordt en niet meer plakt als je het aanraakt.


Stort het dan op een met olijfolie ingevet bord en laat het bijna helemaal afkoelen. Haal er dan steeds een stukje vanaf, een schaar is hierbij handiger dan een mes, en maak er balletjes van die je door de poedersuiker rolt.  


De eerste dag moet je ze een paar keer omdraaien en weer bestuiven met poedersuiker, ze plakken nog makkelijk aan elkaar. Daarna in de koelkast afgedekt bewaren en vooral in het begin regelmatig even schudden. Je kunt ze als zuigtablet gebruiken bij een zere keel of nemen als je je grieperig voelt (of als je geen griep wilt krijgen, want vlier werkt zowel preventief als curatief).

Dr. Madeleine Mumcuoglu, een viruloge, heeft in 1993 tijdens een griepepidemie in Israël bewezen dat de vlierbes anti-virale eigenschappen bezit. Na drie dagen was 90% van de mensen die een vlierbesextract hadden genomen weer gezond, terwijl dit pas bij de placebogroep na één week was. Haar middel, Sambucol, was voor 99% effectief in de bestrijding van H5N1. 

Nog een klein verhaaltje uit een boek van 1621:
Er was eens een koning, die op jacht in het bos verdwaalt en terecht komt bij een hutje, waar een bejaarde man voor de deur zit te treuren. De koning vraagt hem naar de reden van zijn verdriet. 
"Mijn vader heeft me geslagen!" is het antwoord.
De koning, nieuwsgierig naar de vader, want hoe oud moet die wel niet zijn, gaat naar binnen en verneemt daar dat de vader de zoon heeft geslagen omdat hij de grootvader te hard op de bank had neergezet! Hoe kwamen deze mannen aan zo een ongelooflijk lang leven? De koning vroeg het hen. Ze aten alleen brood met zout, melk en kaas en vlierbessen!










Kruiden / Haarproblemen: Rozemarijn


Verzorg je haar eens met rozemarijn



Rozemarijn ( Rosmarinus officinalis) wordt al heel lang gebruikt  in verschillende haarverzorgingsproducten.
Het maakt het haar niet alleen zacht en zijde-achtig, het reinigt ook de hoofdhuid én gaat roos tegen. Bovendien verbetert de bloedcirculatie en stimuleert het de haargroei. Ideaal voor deze tijd van het jaar, je haar heeft toch wat te lijden gehad van de vorst en de muts.


Olijfolie, appelazijn en gedroogde rozemarijn. Met deze drie ingrediënten kun je zelf je eigen verzorgingsproducten maken. Je kunt rozemarijn kopen in de natuurvoedingswinkel of bij een kruidenhuis, je kan ook bij de supermarkt bij de keukenkruiden kijken. 
Ik maakte een massageolie en een spoelmiddel.

Om de massageolie te maken, verwarm je 1 kop olijfolie met een 1/2 kop gedroogde rozemarijn.
Laat dit zachtjes een kwartiertje op het vuur staan maar zorg ervoor dat het niet kookt! 
Het hele huis gaat lekker ruiken!!!


Zeef dan de rozemarijnolie door een doek.


Deze olie masseer je nu in het vochtig gemaakte haar én op de hoofdhuid. Sla daarna een warme handdoek om je hoofd en relax een klein half uurtje, zodat de olie haar werk kan doen. Daarna het haar twee keer wassen. Deze massageolie kun je een paar maand bewaren. Je kan, als je dat hebt, ook de etherische olie van rozemarijn en/of lavendel extra toevoegen. Kom je in de verleiding om je partner hiermee een rugmassage te geven dan kan dat natuurlijk ook, onthoudt echter wel dat rozemarijn opwekkend is, m.a.w., gebruik het niet vlak voor het slapen gaan ;-).

Het haarspoelmiddel wordt gemaakt van appelazijn, een ongelooflijk veelzijdig ingrediënt, ook in de haarverzorging. Het helpt o.a. de natuurlijke pH balans te herstellen.

Doe 3 eetlepels rozemarijn in een kop en overgiet het met kokend water. Goed roeren,


en laat dit 10 minuten of langer staan. Zeef ook deze oplossing en voeg dan net zoveel appelazijn toe.

Met deze oplossing kun je je gewassen haar naspoelen en even inmasseren. Je hoeft het niet uit te spoelen, de zure azijnlucht verdwijnt als het haar droog is! Je haar wordt er lekker zacht van. Deze spoeling kun je niet zo lang bewaren. Wil je een spoeling die wel lang houdbaar is, maak het dat met gelijke delen gekookt water en azijn en evt. enkele druppels etherische olie.



Plak wel een etiket op je flesjes, want zo aan de buitenkant ziet het er bijna gelijk uit.
Wil je het als kado weggeven, doe er dan ook een gebruiksaanwijzing bij.
















Kruiden / Griep: Vlierbes - voordat je ziek bent

Griep - voor dat je ziek bent


Het snotter- en griep seizoen? Hier een paar tips om snel weer helemaal fit te worden.

Iedereen kent het wel, dat onbestemde gevoel, je (hoofd)huid is gevoeliger, je bent moe en op je rug, tussen je schouderbladen  is het ook niet helemaal pluis.
"Volgens mij word ik ziek", denk je, terwijl er een koude rilling over je rug loopt.
Begin dan direct met het nemen van één van onderstaande maatregelen, is het niet om 'het tij te keren' dan wel om de periode dat je ziek bent behoorlijk te verkorten en de symptomen af te zwakken, want:

'blus het vuur nu het nog smeult'.

VOETENBADJE

Begin met een voetenbad met zo heet mogelijk water.  In het voetenbad doe je een handvol zout of een kruidenaftreksel van een flinke kop met gedroogde lindebloesem en vlierbloesem, overgoten met kokend water, en na tien minuten de kruiden eruit gezeefd. Doe deze thee bij het water van het voetenbadje.
  


Op de voeten bevinden zich gevoelige punten (reflexzones) die door massage of thermische prikkels gestimuleerd kunnen worden en met alle organen in het lichaam in verbinding staan. Kruiden die de afweer stimuleren kunnen zeer effectief via de voetzolen op het lichaam inwerken, soms zelfs beter dan thee. Je kunt het ook combineren, drink dus tijdens je kruidenvoetenbadje twee kopjes lindebloesen-vlierbloesemthee.


KNOFLOOKMELK


Voordat je op bed gaat neem je een glas knoflookmelk. Misschien niet je lievelingsdrank maar knoflook is weerstandsverhogend en werkzaam tegen virussen en bacteriën. Bovendien heeft knoflook antibiotische eigenschappen.
Pers een teentje knoflook uit en schenk hierover hete melk. 
Om dezelfde reden kun je ook een schoongemaakte ui in vieren snijden en in een glas water enkele uren laten trekken. de ui eruit halen en het water opdrinken. Ui en knoflook zijn familie, de ui werkt iets milder.

NAAST JE BED
Naast je bed leg je ook een doorgesneden ui of je kiest voor een brandertje met etherische olie van bv. den of eucalyptus.

ECHINACEA
En natuurlijk mag de rode zonnehoed  (Echinacea) niet ontbreken, zij verhoogd en activeert namelijk de lichaamseigen afweer. De "hoofdagenten" van ons afweersysteem zijn "speciaal getrainde" witte bloedlichaampjes, de macrofagen. Die houden als permanente verdedigers toezicht op binnendringende ziektekiemen en vreten ze zonder meer op. Hoe sneller nu die indringers uitgeschakeld worden, des te kleiner is de kans dat de ziekte uitbreekt.
Je kan thee met echinacea (met andere kruiden erbij)  kopen bij een goed gesorteerde supermarkt, maar dit waterige extract geeft, vergeleken met de tinctuur slechts een zeer onbevredigend resultaat. Koop daarom dus echinacea tinctuur of maak het zelf. Van gekochte, gedroogde plantendelen of van je eigen oogst. Want dat kan natuurlijk ook, het schijnt zelfs beter te zijn.

ZELF ECHINACEA TINCTUUR MAKEN


Koop bij een betrouwbaar adres gedroogde Echinacea purpurea of Echinacea angustifolia. Vul een potje voor de helft met het kruid en giet hier goede graanjenever over van 40 %, tot het potje vol is. Dit laat je, afgedekt, een zestal weken staan en je schudt zo nu en dan. Daarna de kruiden eruit zeven en je hebt je eigen Echinacea tinctuur. Als je dit pas gaat maken als je je grieperig gaat voelen, tja, dan ben je te laat. Zorg dus dat dit klaar is, je kan de tinctuur minstens 2 jaar bewaren in een donker druppelflesje.


ECHINACEATINCTUUR MAKEN VAN EIGEN OOGST


Je kan de Echinacea prima laten groeien in je eigen tuin. Zowel de E. purpurea als de E. angustifolia hebben ongeveer dezelfde werking. Zelf kies ik graag voor de E. purpurea. In het groot handboek geneeskrachtige planten van Geert Verhelst staat namelijk dat bij E. purpurea de meest actieve stoffen in het bovengrondse deel zitten, terwijl van de E. angustifolia de wórtel juist het werkzaamst is. En een beetje tuinierster weet dat als je de wortel oogst...................., vandaar mijn keuze. Zo heb ik elk jaar verse tinctuur.
Laat de zaadjes onder glas ontkiemen, een plastic zakje over het potje kan ook. In mei kun je ze dan buiten in de volle grond zetten. Als de bloem vol in bloei is kun je oogsten. Zowel de bloem als de stengel als het blad snij je in kleine stukjes en je vult een pot losjes met het kruid. Hier overheen giet je weer de graanjenever en laat het zo'n zes weken op een warme plek trekken.

In dit stukje van Daniëlle Houbrechts lees je dat je kunt controleren of de bloemen geoogst kunnen worden. Als je een bloemhoofdje opensnijdt moet er een bordeaux rode lijn te zien zijn. Zelf heb ik dat nog nooit gecontroleerd maar volgend jaar zal ik zeker eens hiernaar gaan kijken.


DOSERING VAN DE TINCTUUR
Als je je grieperig voelt neem je direct 50 druppels van de tinctuur. Daarna ieder uur 10 druppels, minstens drie dagen lang. Wil je de tinctuur preventief nemen dan gebruik je drie maal daags 20 druppels, bij voorkeur voor de maaltijd innemen.


Er zijn natuurlijk nog veel meer weerstandsverhogende kruiden. Wellicht komen die ook nog eens aan bod.











Kruiden / Examenvrees: Valeriaan


valeriaan tinctuur



Voor veel mensen is het maken van een tinctuur een hele stap, soms zelfs een stap te ver. Ik kan dat wel begrijpen maar dat is eigenlijk jammer want moeilijk is het niet en een tinctuur is, in tegenstelling tot gedroogde kruiden, veel langer houdbaar. 
Je moet natuurlijk wel weten welk kruid je waar voor gebruikt én zeker weten dat het kruid wat je plukt ook is wat je denkt dat het is. 

Valeriaantinctuur. (Valeriana officinalis)
De valeriaan is een plant die het in de tuin goed doet en ook in het wild wel te vinden is langs slootkanten en in vochtige gebieden.
Het "probleem" zit hem in de juiste plek te vinden waar hij stond. De wortels worden namelijk gebruikt en die worden opgegraven in de late herfst of begin van de winter. Dan is er van de bovengrondse delen niet meer veel over en determinatie een stuk lastiger. Zorg dus dat je een markering zet bij je plant in de zomer.


Door het uitzonderlijke zachte weer zijn er al uitlopertjes.
De valeriaan heeft allemaal kleine witte worteltjes die in een wirwar door elkaar heen groeien.


Veel aarde zit er tussen dus goed wassen. (zie je de worm op onderstaande foto?)


Valeriaan heeft een karakteristieke geur die pas vrijkomt na een paar uur drogen. Hij wordt in de volksmond ook wel kattewortel genoemd. Katten zijn namelijk dol op de geur. 
Een Engelse benaming is dan ook Cat's valerian en in het Frans noemen ze het ook wel Herbe aux chats. 
Ook muizen en ratten kunnen de geur waarderen. 
Sommige mensen zijn minder gecharmeerd van de geur, vandaar ook de naam 'Stinkerskruid'. 

De gewassen en in stukjes gesneden wortels gaan in een pot en voor worden nu overgoten met een goede alcohol van tenminste 35 %. b.v. vodka of jenever.


De tinctuur zal in de loop van de weken verkleuren naar donkerbruin. Schud regelmatig en zet hem lekker warm. De inhoudsstoffen zullen in de alcohol trekken. Na een zestal weken is je tinctuur klaar.

Waar kun je valeriaantinctuur voor gebruiken?
Bij alle situaties van spanning en stress en de gevolgen hiervan: zenuwachtigheid, prikkelbaarheid, overwerkt gevoel, spanningshoofdpijn, examenvrees, en plankenkoorts. Valeriaan maakt niet suf.
Ook bij inslaapproblemen kan deze tinctuur helpen.


Wat is de dosering voor volwassenen?
Een 'probleem' van het zelf maken van kruidentincturen is dat je niet weet hoe sterk de samenstelling is. Dit is sterk afhankelijk van de gebruikte variëteit, leeftijd, vindplaats, groeicondities, de gebruikte alcohol en de ouderdom van je preparaat. (Wil je hier niet over na hoeven denken, koop dan een gestandaardiseerd product)
Daar komt nog bij dat sommige bronnen adviseren om tot 3 x daags 100 druppels te nemen (veel te veel!!) en anderen zeggen dat 5 druppels voor het slapen gaan genoeg zijn. Dat is een enorm verschil.
Tel hier ook nog bij op dat ieder mens anders reageert en de verwarring is compleet.
Het enige verstandige wat je volgens mij kunt doen is te beginnen met een paar druppels en kijk wat valeriaan met je doet. 
Gebruik je verstand en je intuïtie. 
Ondanks dat valeriaan een veilig kruid is om te gebruiken, moet je het niet weken achter elkaar gebruiken.
Als je wel het gevoel hebt dat dat nodig is, is het tijd om naar je huisarts te gaan.

Wel tinctuur maken maar je hebt geen (of weet niet zeker waar hij stond) valeriaan?
Met gekochte gedroogde wortel kun je het ook maken. Vul dan een pot voor de helft met wortel en schenk er zoveel alcohol bij dat de pot vol is.













Kruiden / Diarree: Appelschillen thee


Appelschillenthee



Mijn dagelijkse appel (an apple a day keeps the doctor away, ja.........was het leven maar zo eenvoudig), eet ik graag geschild, maar op sommige kille, sombere dagen maak ik er een schillenthee van.

Je kunt het klokhuis er gewoon bij doen en ook een kaneelstokje. Ik gebruik trouwens liever kaneelpoeder, Ik vind het zo zonde van m'n stokje. (lees: te duur)
Laat het wel lang trekken, eigenlijk hoe langer hoe lekkerder. Een thermosfles is dan handig.
Drink hem, gezoet met honing, en als je dat lekker vindt kan er ook een drup citroensap door. Een echte verwarmende herfstthee. Wel is het bij deze thee verstandig om een biologische, onbespoten appel te gebruiken. Je kan de thee ook zetten van gedroogde schillen. En krijg je niet alles op? Koud is het ook erg lekker.

En deze thee is niet alleen maar lekker, de appel heeft nog meer eigenschappen. Het is goed voor je maag en nieren, het werkt hierop stimulerend. Mensen met jicht en reuma zouden dus eigenlijk elke dag een kopje moeten drinken. Ook wordt er gezegd dat appelthee het denkvermogen ondersteunt. 

En heb je last van diarree? Rasp dan eens een appel en giet hier 250 ml. heet (niet kokend) water over en laat het ongeveer 15 minuten trekken voor je het zeeft. Drink hiervan 3 kopjes per dag. 



Kruiden / Bronchitis: Stokroos thee

Stokroos Thee


Van de bijna geurloze bloemen van de stokroos (Alcea rosea) kan een thee gezet worden die je kunt drinken bij hoest en bronchitis. De bloemen werken namelijk bij slijm in de luchtwegen. 
Het maakt niet uit welke kleurvariatie je neemt.



Ze zijn er ook in diep paars, geel en wit. Hoe donkerder de bloem, hoe meer kleur de thee natuurlijk zal hebben.
Neem voor één kopje twee bloemen die net open zijn, inclusief het groene kelkje. 
Kokend water erover en een vijftal minuten laten trekken. Het is een zeer veilig kruid, je kan er drie kopjes per dag van drinken. De bloemen kun je ook drogen en aan je eigen theemengsel toevoegen voor wat extra kleur.


De slijmstoffen in de bloemen hebben niet alleen een verzachtende werking op de slijmvliezen van mond, keel, maag en darmen, maar ook op de slijmvliezen waar ze niét direct mee in contact komen zoals de luchtwegen, (door een "reflex-actie" via de nervus vagus). Er vormt zich een dun slijmlaagje die het rauwe gevoel bij bronchitis kan verlichten, de hoestprikkel kan verminderen en de genezing van het onderliggend slijmvlies bevordert.


De stokroos is nauw verwant aan heemst en kaasjeskruid, die een soortgelijke werking hebben. Alhoewel de stokroos in de huidige kruidengeneeskunde niet veel meer wordt gebruikt, lijkt er uit recent onderzoek naar voren te komen dat de werking mogelijk zelfs actiever is dan de werking van heemst.


De stokroos is een tweejarige plant die je zelf eenvoudig kunt opkweken uit zaad. Als je het rijpe zaad nu zaait (augustus/september), kan de plant, afhankelijk van het weer, het volgende jaar al bloeien. Zaai je de zaden in de lente, dan zal alleen het blad zich ontwikkelen en moet je nog een jaartje geduld hebben.
Geef de stokroos wel een zonnige plaats en knip de uitgebloeide bloemstengels af.