Kruiden / Bronchitis: Stokroos thee

Stokroos Thee


Van de bijna geurloze bloemen van de stokroos (Alcea rosea) kan een thee gezet worden die je kunt drinken bij hoest en bronchitis. De bloemen werken namelijk bij slijm in de luchtwegen. 
Het maakt niet uit welke kleurvariatie je neemt.



Ze zijn er ook in diep paars, geel en wit. Hoe donkerder de bloem, hoe meer kleur de thee natuurlijk zal hebben.
Neem voor één kopje twee bloemen die net open zijn, inclusief het groene kelkje. 
Kokend water erover en een vijftal minuten laten trekken. Het is een zeer veilig kruid, je kan er drie kopjes per dag van drinken. De bloemen kun je ook drogen en aan je eigen theemengsel toevoegen voor wat extra kleur.


De slijmstoffen in de bloemen hebben niet alleen een verzachtende werking op de slijmvliezen van mond, keel, maag en darmen, maar ook op de slijmvliezen waar ze niét direct mee in contact komen zoals de luchtwegen, (door een "reflex-actie" via de nervus vagus). Er vormt zich een dun slijmlaagje die het rauwe gevoel bij bronchitis kan verlichten, de hoestprikkel kan verminderen en de genezing van het onderliggend slijmvlies bevordert.


De stokroos is nauw verwant aan heemst en kaasjeskruid, die een soortgelijke werking hebben. Alhoewel de stokroos in de huidige kruidengeneeskunde niet veel meer wordt gebruikt, lijkt er uit recent onderzoek naar voren te komen dat de werking mogelijk zelfs actiever is dan de werking van heemst.


De stokroos is een tweejarige plant die je zelf eenvoudig kunt opkweken uit zaad. Als je het rijpe zaad nu zaait (augustus/september), kan de plant, afhankelijk van het weer, het volgende jaar al bloeien. Zaai je de zaden in de lente, dan zal alleen het blad zich ontwikkelen en moet je nog een jaartje geduld hebben.
Geef de stokroos wel een zonnige plaats en knip de uitgebloeide bloemstengels af.