Gratis waterfilter


Gratis waterfilter



Water is gevaarlijk. Bacteriën en andere ziektekiemen liggen altijd op de loer om je trek/wandeltocht, vrij letterlijk te verzieken.
Het is een ervaring die je niet snel vergeet: besmet drinkwater. Een microscopische kleine waterbewoner kan een kampeertocht in de wildernis zomaar veranderen in een dagenlange martelgang. Omdat voorkomen altijd beter is dan genezen, kun je maar beter voorzorg maatregelen nemen.

Veilige bron

Gezond drinkwater begint met gezond verstand. De belangrijkste besmettingbronnen van water in de bergen zijn ontlasting van vee en wilde dieren, en afvalwater van berghut of alm hoger op de berg. Kies dus je water met zorg. Staan er koeien of schapen langs je beekje? Loop dan liever even verder naar de volgende waterstroom.
Raadpleeg de kaart om te zien waar het water precies vandaan komt. Stroomt het langs een hut of een boerderij? Zelfde advies: verder lopen.
Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je simpelweg geen keus hebt, of dat er gevaren op de loer liggen waarmee je redelijkerwijs geen rekening kunt houden (denk: hogerop ligt een dode steenbok of ander dier in het water).
Zorg dat je stroompje en bronnen zuiver houdt voor mensen die na je komen. Niet poepen en plassen in de buurt van open water dus.

Ziekteverwekkers zijn slecht bestand tegen hitte. Vaak hoef je water daarvoor niet eens te koken. Vrijwel alle kwalijke organismes leggen na twee minuten op 72 graden Celsius het loodje. Bij 85 graden is 1 minuut meer dan voldoende om behalve bacteriën ook virussen en protozoa als giardia te doden. Het is technisch dus niet eens nodig om water daadwerkelijk te koken. Koken is wel de handigste om te weten welke temperatuur het water heeft (tenzij je een thermometer bij je hebt), bovendien geeft het je een forse veiligheidsmarge. Voor klimmers is nog belangrijk om te weten dat het kookpunt van water daalt naarmate je stijgt. Per gestegen meter gaat het kookpunt met o,oo3 graad omlaag. Dat betekend dat op 5000 meter water kookt bij 85 graden – nog altijd heet genoeg om van ziekteverwekkers af te komen. Het nadeel van de methode is natuurlijk dat je extra brandstof verbruikt.

Op zeker te zijn van dat je water vrij is van bacteriën je water 5 minuten koken.


Deer and Mushrooms in the forest

Deer and Mushrooms in the forest

Movie: Deer and mushrooms in the forest