Recepten: Tamme Kastanjes

Tamme Kastanjes

Het herkennen van de tamme kastanje is vrij eenvoudig.
De schil die er omheen zit heeft venijnige stekels.
Meestal zitten er 3 kastanjes in 1 schil.
De kastanjes zijn plat aan de ene kant en de andere kant is bol.

Tamme kastanje


Tamme en wilde kastanjes zijn de bekendste kastanjes. Van een afstandje lijken ze veel op elkaar, toch zijn er een paar belangrijke verschillen.
Zo heeft een tamme kastanje een puntje aan de bovenkant. Een wilde kastanje is juist mooi rond. Ook heeft de tamme kastanje meer stekels op het omhulsel en zijn ze dunner dan die van de wilde kastanje.
Een ander belangrijk verschil is dat je de tamme kastanje kunt eten. Hij is zelfs erg gezond! Er zit weinig vet in en veel koolhydraten. De tamme kastanje smaakt zoet en word beschouwd als een lekkernij. Je kunt hem bakken, poffen of puree van maken.
Wilde kastanjes kun je níet eten. Ze zijn erg bitter, waardoor hij vies smaakt en je buikpijn krijgt. Herten en schapen kunnen deze kastanjes wel eten. Ook wordt het gebruikt als medicijn voor paarden. Daardoor wordt de wilde kastanje ook wel paardenkastanje genoemd.
Tip: Wil je weten of de (tamme) kastanjes die je hebt gevonden nog goed genoeg zijn om op te eten? Doe ze dan in een kom water. Als ze boven komen drijven zijn ze uitgedroogd of uitgehold door insecten. Zinken ze naar de bodem dan kun je ze opsmullen!

Tamme kastanjes in de bolster aan de boom

Tamme kastanjes

Bladeren tamme kastanje boom

De vruchten van de tamme kastanje (Castanea sativa) zijn eetbaar,  die van de wilde kastanje of paardenkastanje (Aesculus) zijn NIET eetbaar.


Paarde / wilde kastanje (let op het verschil van de bladeren) niet eetbaar.

Wilde kastanjes (niet eetbaar)

Kastanjes kunnen gepoft worden. Gepelde kastanjes kunnen gekookt worden. Gedroogde kastanjes moeten minimaal 12 uur in water worden geweekt, voordat u ze kunt koken. Pellen van kastanjes gaat makkelijker als u de kastanjes met een scherp mes inkerft in de bovenkant en de kastanjes vervolgens 5 minuten in kokend water legt. Haal de kastanjes met een schuimspaan voorzichtig uit het kokende water. U moet ze iets laten afkoelen (om uw vingers niet te branden), maar ze moeten nog warm zijn om de zaadhuid er eenvoudig af te kunnen pellen. Kastanjes hebben een kooktijd van 30 minuten. Voor het maken van kastanjepuree verlengt u de kooktijd tot 45-60 minuten. Voor een hartige puree kunt u de kastanjes in bouillon koken. Hebt u liever zoete kastanjepuree, dan kunt u de kastanjes in melk met een vanillestokje koken.

Voor het poffen van de kastanje maakt u een inkerving met een scherp mes in de bovenkant van de kastanje. Dit zorgt ervoor dat de kastanjes niet uit elkaar zullen ploffen in de oven. De kastanjes kunnen in de voorverwarmde oven op 200 graden Celsius gepoft worden. Het poffen duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. Ze zijn goed als ze openspringen. Een alternatief voor de oven is het poffen van de kastanjes in een pan. Hiervoor doet u de kastanjes in gesmolten boter in de pan. U houdt het deksel op de pan en poft ze op niet al te hoog vuur in 20 minuten gaar. Schud de pan af en toe. Poffen kan ook op de barbecue. Wikkel de kastanjes daarbij in aluminiumfolie. U eet de gepofte kastanjes warm met een klontje boter, op smaak gebracht met peper en zout.

Recepten Tamme kastanjes:

Poffen :
Ingrediënten voor 1 personen
500 gr. Tamme kastanjes.
20 gr. boter.
Hulpmiddelen
POFFEN IN DE OVEN:
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Maak met een scherp mesje een kruis in de bovenkant van de kastanjes.
Leg de kastanjes ongeveer 10 min. in de oven tot ze openspringen.
Laat de kastanjes iets afkoelen en pel ze.
Bereidingswijze
POFFEN IN DE OPEN HAARD:
Maak met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de kastanjes.
Leg ze in de gloeiend houtskool tot ze poffen.
Wrijf de as van de kastanjes en pel ze.
POFFEN IN DE PAN:
Maak met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de kastanjes.
Smelt de boter in een grote pan.
Doe de kastanjes in de pan.
Laat de kastanjes in ongeveer 20 min. op een niet te hoog vuur poffen.
Schep ze ontertussen een keer om.

Gepofte kastanjes uit de oven:
Verhit de oven voor op de hoogste stand, met de bakplaat er in, zodat die ook goed heet wordt. Snijd de kastanjes met een scherp mes kruislings in. Open de oven, verspreid de kastanjes over de hete bakplaat en sluit de oven weer. Zet de oven op een iets lagere stand (ongeveer stand 5) en laat de kastanjes er 10 - 15 minuten in (als ze echt gaan "poffen", dus uit elkaar knallen, stop dan eerder). Haal ze dan uit de oven, laat ze een beetje afkoelen (zodat ze aan te pakken zijn) en pel dan de harde schil en zoveel mogelijk van het velletje er af. Je kunt de gepofte kastanjes zonder meer eten, of met peper, zout en boter, of met suiker, stroop of honing. Of je kunt ze verder verwerken.

Hartige puree van gepofte kastanjes:
Doe de gepofte en gepelde kastanjes in een kookpan. Doe er bouillon bij tot ze net onder staan. Kook ze 30 minuten. Stamp ze tot puree. Geschikt als bijgerecht bij wijze van aardappelpuree. Vaak wordt het gegeten met spruitjes bij wildgerechten.

Zoete kastanjepuree (van gepofte kastanjes):
Volg het vorige recept, maar gebruik melk met een vanillestokje in plaats van bouillon. Haal het vanillestokje er uit voordat je gaat stampen. Je kunt het ook heel fijn pureren met een staafmixer.

Kastanjepuree zonder poffen:
Snijd de kastanjes met een scherp mes kruislings in. Kook ze in een pan met bouillon (zo dat ze bet onder staan) in 30 - 45 minuten gaar. Giet ze af (vang de bouillon op) en pel ze. Pureer ze met bouillon tot de gewenste dikte. Vermeng de puree met creme fraiche, zout en peper naar smaak.

Kastanje "Mont Blanc":
Snijd de kastanjes met een scherp mes kruislings in. Kook ze in een pan met water (niet te veel) in 30 - 45 minuten gaar. Giet ze af, pel ze en pureer ze met de staafmixer. Klop slagroom met suiker stijf. Meng de helft van de slagroom door de kastanjepuree. Vorm hiervan een "berg" en bedek die met de rest van de slagroom.

Kastanjebonbons:
Maak een zoete kastanjepuree (zie 1 van bovenstaande recepten). Vorm er kleine balletjes van en zet die koud weg. Vet een bord in met boter en zet dan ook koud weg. Smelt een reep pure chocola "au bain marie". Dompel (m.b.v. een prikker) de koude kastanjeballetjes snel even in de gesmolten chocola. Leg ze daarna op het ingevette koude bord, zodat de chocola direct stolt.

Gepofte kastanjes uit de vuurkorf:

Snij de kastanjes kruiselings in aan de bolle kant zodat ze niet ontploffen tijdens het poffen. Verpak ze in aluminiumfolie, maak er een plat pakket van, geen klomp.
Stook de vuurkorf of BBQ flink op, wacht tot de vlammen verdwenen zijn en leg het pakje kastanjes op de gloeiende restenLaat ze ongeveer 20-25 minuten liggen en draai ze elke 5 minuten even om.