Appelschuim


Scandinavisch appelschuim


Ingrediënten:


4 zoetzure appels
2 eiwitten
geraspte schil en sap van halve citroen
mespunt zout
4 el. rozijnen
50 gr. suiker
2 el. abrikozenjam
kaneel om te bestrooien
1 zakje geschaafde amandelen
potje rode kersen om te garneren

Bereiding:


Snijd de geschilde appels in blokjes en kook ze met een bodempje water in ongeveer 8 minuten gaar. Roer er de geraspte citroenschil, het citroensap, de rozijnen en de jam door en laat de appelmoes afkoelen. Rooster de geschaafde amandelen in een droge koekenpan tot ze beginnen te verkleuren en laat ze op een bord afkoelen.Klop de eiwitten stijf met het zout en klop er lepel voor lepel de suiker door. Spatel het stijf geklopte eiwit in twee porties door de appelmoes.Schep het appelschuim in een dessertschaal, strooi er wat kaneel over en garneer met rode kersen.

Vis met doperwtenpuree

  


Vis met doperwtenpuree
























Dit gerecht kan met diepvriesdoperwtjes worden gemaakt. In het seizoen zijn verse doperwtjes natuurlijk extra lekker.
Hoofdgerecht voor 4 personen• 500 g aardappelen, geschild
• 500 g doperwtjes (vers of diepvries)
• 1 teentje knoflook, geperst
• 1 takje tijm
• 45 g boter
• kippenbouillon
• 4 stukken kabeljauwfilet met vel à circa 100 g 
• zout, peper
• 4 el olijfolie
• handvol kleine spinazieblaadjes
• handvol waterkers
• enkele takjes kervel
• 1 el citroensap
• 1 tl mosterd
Kook de aardappelen gaar in circa 20 min. Giet ze af en stamp ze fijn. Stoof de doperwtjes met de knoflook en het takje tijm gaar in 4-5 min. in 25 g boter. Voeg een scheutje kippenbouillon toe. Pureer de doperwten met het vocht en meng met de aardappelpuree. Haal het mengsel eventueel door een zeef, zodat het mooi glad wordt. Voeg meer kippenbouillon toe voor extra smeuïgheid. Bestrooi de vis met zout en peper en bak 2-3 min. op hoog vuur op de huid in 1 el olie en 20 g boter. Keer de vis en bak de andere kant nog circa 30 seconden. Serveer de vis met de doperwtenpuree en garneer met spinazie, waterkers en kervel. Roer een dressing van citroensap, mosterd, zout, peper en 3 el olijfolie en druppel deze over de blaadjes.
Bereiden: circa 30 min. Circa 495 kcal p.p.