Zweedse gehaktballen


Zweedse gehaktballen



Klaar in 40 minuten

Ingrediënten

Porties6
  • 60g verse broodkuimels
  • 60 ml room
  • 25g boter
  • 2 theelepels plantaardige olie
  • 1 ui, fijngehakt
  • 800g gehakt
  • 1 middelgroot ei
  • 1 theelepel gehakte knoflook
  • 1/4 theelepel gemalen nootmuskaat
  • Een snufje pimentpoeder

Bereidingswijze

Voorbereiding: 20 minutenBereiding: 20 minuten

Deense rijstpudding en kersensaus

Deense rijstpudding en kersensaus

Stevig recept om van te genieten op een koude winter avond.  

10 - 12 personen 
Bereidingstijd: 1½ uur


Ingrediënten 
Rijstpudding 
Vanillestokje  -----------------------2 
Volle melk  -------------------- 1.5 l. 
Slagroom  ---------------------- 1.5 l. 
Kaneelstokje  -----------------------1 
Kardemom -------------- ¼ theelpl. 
Citroenschil ---------------------- 1/2 
Witte rijst --------------------- 450 g. 
Suiker ------------------------- 225 g. 
Amandelen  --------------------80 g. 
Kersensaus 
Kersen op sap--------------- 600 g.
Suiker ------------------------- 160 g. 
Maïzena------------------ 1 theelpl..
Kersenlikeur --------------- 3 eetlpl. 


Werkwijze 
Splijt de vanille stokje open en schraap de zaadjes eruit. Doe beide 
met melk, slagroom, een gebroken kaneelstokje, de kardemomen 
citroenschil (zonder wit) in een Dutch Oven 6 en breng het geheel op 
hoog vuur aan de kook. Roer de puddingrijst erdoor en temper het 
vuur op het moment dat het geheel weer aan de kook komt. Laat het 
30 minuten pruttelen en roer geregeld door. Doe de suiker erbij en 
meng totdat deze is opgelost. Laat het vervolgens nogeens 15 
minuten pruttelen tot de rijst zacht en romig is. Roer dan de 
geblanceerde amandelen erdoor. Haal de vanillestokjes, kaneel en 
citroenschil eruit en doe deze weg. 
Los in een skillet op matig vuur de suiker op in het sap van de 
kersen. Roer er de maïzena in 4 theelepels koud water door en roer 
tot een glad mengsel. Doe er dan de kersen door. Breng het aan de 
kook en laat het op matig vuur zachtjes indikken. Roer er dan de 
likeur door heen. 
Serveer de pudding in kommen met de kersensaus erover en strooi 
er wat extra amandelen over. Server direct.


Weetje! 
Volgens Deense traditie wordt er in de pudding een hele amandel verstopt. Degene die hem vindt 
krijgt een klein kerstkadootje.



Noorse zalm en karamelaardappeltjes

Noorse zalm en karamelaardappeltjes

10 - 12 personen Bereidingstijd: 2 uur

Ingrediënten 
Skagenboter 
Gezouten roomboter ------ 250 g. 
Noorse garnalen  ---------- 150 g. 
Oranje viskuit  ---------- 2½ eetlpl. 
Rode ui -----------------------------½
Citroenschil ------------- ½ theelpl. 
Dille  ---------------------- 1 handvol 
Witte peper -----------naar smaak 
Karamelaardappeltjes 
Nieuwe aardappeltjes ------- 2 kg.
Suiker ------------------------- 115 g. 
Boter--------------------------- 125 g. 
Kardemom -------------1 mespunt. 
Zalm 
Zalm -------------------------- 3½ kg. 
Rode ui ------------------------------3 
Citroen -------------------------------2 
Tijm -------------------------- 3 takjes 
Olijfolie  --------------------- 1 eetlpl. 
Zeezout  ---------------naar smaak 
Droge witte wijn  ---------- 2 eetlpl.

Als groente zou ik voor gestoofde groene kool kiezen.  


Werkwijze 
Meng voor de Skagenboter de op kamertemperatuur gebrachte 
boter, gekookte garnalen, kuit en fijn gesnipperde ui, citroen en dille 
in een kom goed door. Breng de boter op smaak met zout en peper. 
Zet de boter koel weg om op te stijven. 
Kook de dun geschilde aardappeltjes in 15 minuten gaar en laat ze 
uitlekken. 
Spoel de zalm van binnen en buiten schoon en dep hem droog. Doe 
de helft van de fijngesnipperde ui, plakjes citroen en dille in de 
buikholte van de zalm. Wrijf hem van buiten in met een beetje olijfolie 
en strooi er grofgemalen zeezout over. Maak op een vel 
aluminiumfolie een bedje van uiringen en citroen schijfjes. Leg de vis 
erop. Leg op de vis de rest van de uiringen en citroen, besprenkel de 
zalm met wat wijn en sluit de folie stevig om de vis. Gaar de vis in 45 
minuten boven een bed van gloeiende kolen. Keer de vis enkele 
malen. 
Doe intussen voor het karameliseren van de aardappeltjes de suiker 
in een Dutch Oven 15 (Heb je geen DO15 karameliseer de 
aardappeltjes dan in een aantal kleinere porties) boven matig vuur, 
roer af en toe tot de suiker begint te smelten. Laat de suiker 
langzaam karameliseren. Roer er dan voorzichtig de boter en 
kardemom door. Doe de aardappeltjes erbij en schep het geheel 
voorzichtig om totdat de aardappeltjes mooi bruin zijn. Breng op 
smaak met zout en peper. 
Server de zalm met een flinke schep Skagenboter en aardappeltjes. 
Grof gesneden, gestoofde groene kool past goed bij dit gerecht.


Combineer! 
Als groente doen koolsoorten als spruitjes en groene kool het goed. Gestoofde groene kool maak je 
snel door de grof gesneden bladeren met zout en peper in aluminiumfolie gewikkeld even boven de 
hete kolen te garen.



Zweedse visburger & bietensalade

Zweedse visburger en bietensalade

10 - 12 personen Bereidingstijd: 1½ uur


Ingrediënten 
Visburgers 
Stevige witvisfilet  ---------- 250 g. 
Rundergehakt  ------------- 250 g. 
Kleine ui -----------------------------1 
Teentje knoflook  -------- 1 teentje 
Brood  ------------------------- 165 g. 
Zure room  ---------------------90 g. 
Bladpeterselie  --------- 1 handvol 
Tijm ----------------------------1 takje 
Nootmuskaat ----------- ¼ theelpl. 
Karwijzaad ------------- 1 mespunt 
Witte peper ------------ 1 mespunt 
Citroenrasp -------------- 1 theelpl. 
Bietensalade 
Biet------------------------------------1 
Aquavit  --------------------- 1 eetlpl. 
Dille -------------------------- handvol 
Kappertjes--------------- 2 theetlpl. 
Piment ------------------ 1 mespunt 
Mierikswortel ------------ 1 theelpl. 
Witte wijnazijn  ---------- 2 theelpl. 
Boter  ------------------------ 1 eetlpl. 
Plantaardige olie --------- 2 eetlpl. 
Witbrood  -------------------4 snede 
Port Salut  ----------------4 plakken 

Werkwijze 
Haal de visfilet door de gehaktmolen en draai de molen schoon met 
het brood. Heb je geen gehaktmolen snij de vis dan klein met een 
scherpmes en verkruimel het brood zo fijn mogelijk. Meng vis en 
brood met de gehakt, de gesnipperde ui, knoflook, zure room, 
citroenrasp en de fijngehakte kruiden. Dek het mengsel af en zet het 
een aantal uur koel weg. 
Maak intussen de bietensalade. Kook de biet, ontdoe hem van de 
schil en rasp af snij hem grof. Meng de biet met de aquavit, 
fingehakte dille, kappertjes, gemalen piment, geraspte mierikswortel 
en azijn. Breng de salade op smaak met zout en peper. 
Haal vlak voor de bereiding het gehakt uit de koeling en breng het op 
smaak met zout. Maak 4 ovale burgers van 1.5 cm dik. Plaats de 
ingevette skillet op hoog vuur. Temper het vuur en bak de burgers in 
2 x 5 minuten aan beide zijde goudbruin. 
Breng de boter, olie en water in een pan aan de kook en haal de pan 
van het vuur.  
Toast het brood in een andere skillet aan beide zijde. Leg op elk 
sneetje een plak Port Salut en de gebakken burger.  
Schep er wat bieten salade op en server direct.