Deense rijstpudding en kersensaus
Stevig recept om van te genieten op een koude winter avond.
Bereidingstijd: 1½ uur
Ingrediënten
Rijstpudding
Vanillestokje -----------------------2
Volle melk -------------------- 1.5 l.
Slagroom ---------------------- 1.5 l.
Kaneelstokje -----------------------1
Kardemom -------------- ¼ theelpl.
Citroenschil ---------------------- 1/2
Witte rijst --------------------- 450 g.
Suiker ------------------------- 225 g.
Amandelen --------------------80 g.
Kersensaus
Kersen op sap--------------- 600 g.
Suiker ------------------------- 160 g.
Maïzena------------------ 1 theelpl..
Kersenlikeur --------------- 3 eetlpl.
Werkwijze
Splijt de vanille stokje open en schraap de zaadjes eruit. Doe beide
met melk, slagroom, een gebroken kaneelstokje, de kardemomen
citroenschil (zonder wit) in een Dutch Oven 6 en breng het geheel op
hoog vuur aan de kook. Roer de puddingrijst erdoor en temper het
vuur op het moment dat het geheel weer aan de kook komt. Laat het
30 minuten pruttelen en roer geregeld door. Doe de suiker erbij en
meng totdat deze is opgelost. Laat het vervolgens nogeens 15
minuten pruttelen tot de rijst zacht en romig is. Roer dan de
geblanceerde amandelen erdoor. Haal de vanillestokjes, kaneel en
citroenschil eruit en doe deze weg.
Los in een skillet op matig vuur de suiker op in het sap van de
kersen. Roer er de maïzena in 4 theelepels koud water door en roer
tot een glad mengsel. Doe er dan de kersen door. Breng het aan de
kook en laat het op matig vuur zachtjes indikken. Roer er dan de
likeur door heen.
Serveer de pudding in kommen met de kersensaus erover en strooi
er wat extra amandelen over. Server direct.
Weetje!
Volgens Deense traditie wordt er in de pudding een hele amandel verstopt. Degene die hem vindt
krijgt een klein kerstkadootje.