Deense rijstpudding en kersensaus

Deense rijstpudding en kersensaus

Stevig recept om van te genieten op een koude winter avond.  

10 - 12 personen 
Bereidingstijd: 1½ uur


Ingrediënten 
Rijstpudding 
Vanillestokje  -----------------------2 
Volle melk  -------------------- 1.5 l. 
Slagroom  ---------------------- 1.5 l. 
Kaneelstokje  -----------------------1 
Kardemom -------------- ¼ theelpl. 
Citroenschil ---------------------- 1/2 
Witte rijst --------------------- 450 g. 
Suiker ------------------------- 225 g. 
Amandelen  --------------------80 g. 
Kersensaus 
Kersen op sap--------------- 600 g.
Suiker ------------------------- 160 g. 
Maïzena------------------ 1 theelpl..
Kersenlikeur --------------- 3 eetlpl. 


Werkwijze 
Splijt de vanille stokje open en schraap de zaadjes eruit. Doe beide 
met melk, slagroom, een gebroken kaneelstokje, de kardemomen 
citroenschil (zonder wit) in een Dutch Oven 6 en breng het geheel op 
hoog vuur aan de kook. Roer de puddingrijst erdoor en temper het 
vuur op het moment dat het geheel weer aan de kook komt. Laat het 
30 minuten pruttelen en roer geregeld door. Doe de suiker erbij en 
meng totdat deze is opgelost. Laat het vervolgens nogeens 15 
minuten pruttelen tot de rijst zacht en romig is. Roer dan de 
geblanceerde amandelen erdoor. Haal de vanillestokjes, kaneel en 
citroenschil eruit en doe deze weg. 
Los in een skillet op matig vuur de suiker op in het sap van de 
kersen. Roer er de maïzena in 4 theelepels koud water door en roer 
tot een glad mengsel. Doe er dan de kersen door. Breng het aan de 
kook en laat het op matig vuur zachtjes indikken. Roer er dan de 
likeur door heen. 
Serveer de pudding in kommen met de kersensaus erover en strooi 
er wat extra amandelen over. Server direct.


Weetje! 
Volgens Deense traditie wordt er in de pudding een hele amandel verstopt. Degene die hem vindt 
krijgt een klein kerstkadootje.