Noorse zalm en karamelaardappeltjes

Noorse zalm en karamelaardappeltjes

10 - 12 personen Bereidingstijd: 2 uur

Ingrediënten 
Skagenboter 
Gezouten roomboter ------ 250 g. 
Noorse garnalen  ---------- 150 g. 
Oranje viskuit  ---------- 2½ eetlpl. 
Rode ui -----------------------------½
Citroenschil ------------- ½ theelpl. 
Dille  ---------------------- 1 handvol 
Witte peper -----------naar smaak 
Karamelaardappeltjes 
Nieuwe aardappeltjes ------- 2 kg.
Suiker ------------------------- 115 g. 
Boter--------------------------- 125 g. 
Kardemom -------------1 mespunt. 
Zalm 
Zalm -------------------------- 3½ kg. 
Rode ui ------------------------------3 
Citroen -------------------------------2 
Tijm -------------------------- 3 takjes 
Olijfolie  --------------------- 1 eetlpl. 
Zeezout  ---------------naar smaak 
Droge witte wijn  ---------- 2 eetlpl.

Als groente zou ik voor gestoofde groene kool kiezen.  


Werkwijze 
Meng voor de Skagenboter de op kamertemperatuur gebrachte 
boter, gekookte garnalen, kuit en fijn gesnipperde ui, citroen en dille 
in een kom goed door. Breng de boter op smaak met zout en peper. 
Zet de boter koel weg om op te stijven. 
Kook de dun geschilde aardappeltjes in 15 minuten gaar en laat ze 
uitlekken. 
Spoel de zalm van binnen en buiten schoon en dep hem droog. Doe 
de helft van de fijngesnipperde ui, plakjes citroen en dille in de 
buikholte van de zalm. Wrijf hem van buiten in met een beetje olijfolie 
en strooi er grofgemalen zeezout over. Maak op een vel 
aluminiumfolie een bedje van uiringen en citroen schijfjes. Leg de vis 
erop. Leg op de vis de rest van de uiringen en citroen, besprenkel de 
zalm met wat wijn en sluit de folie stevig om de vis. Gaar de vis in 45 
minuten boven een bed van gloeiende kolen. Keer de vis enkele 
malen. 
Doe intussen voor het karameliseren van de aardappeltjes de suiker 
in een Dutch Oven 15 (Heb je geen DO15 karameliseer de 
aardappeltjes dan in een aantal kleinere porties) boven matig vuur, 
roer af en toe tot de suiker begint te smelten. Laat de suiker 
langzaam karameliseren. Roer er dan voorzichtig de boter en 
kardemom door. Doe de aardappeltjes erbij en schep het geheel 
voorzichtig om totdat de aardappeltjes mooi bruin zijn. Breng op 
smaak met zout en peper. 
Server de zalm met een flinke schep Skagenboter en aardappeltjes. 
Grof gesneden, gestoofde groene kool past goed bij dit gerecht.


Combineer! 
Als groente doen koolsoorten als spruitjes en groene kool het goed. Gestoofde groene kool maak je 
snel door de grof gesneden bladeren met zout en peper in aluminiumfolie gewikkeld even boven de 
hete kolen te garen.