Noorse zalm en karamelaardappeltjes
10 - 12 personen Bereidingstijd: 2 uur
Skagenboter
Gezouten roomboter ------ 250 g.
Noorse garnalen ---------- 150 g.
Oranje viskuit ---------- 2½ eetlpl.
Rode ui -----------------------------½
Citroenschil ------------- ½ theelpl.
Dille ---------------------- 1 handvol
Witte peper -----------naar smaak
Karamelaardappeltjes
Nieuwe aardappeltjes ------- 2 kg.
Suiker ------------------------- 115 g.
Boter--------------------------- 125 g.
Kardemom -------------1 mespunt.
Zalm
Zalm -------------------------- 3½ kg.
Rode ui ------------------------------3
Citroen -------------------------------2
Tijm -------------------------- 3 takjes
Olijfolie --------------------- 1 eetlpl.
Zeezout ---------------naar smaak
Droge witte wijn ---------- 2 eetlpl.
Als groente zou ik voor gestoofde groene kool kiezen.
Werkwijze
Meng voor de Skagenboter de op kamertemperatuur gebrachte
boter, gekookte garnalen, kuit en fijn gesnipperde ui, citroen en dille
in een kom goed door. Breng de boter op smaak met zout en peper.
Zet de boter koel weg om op te stijven.
Kook de dun geschilde aardappeltjes in 15 minuten gaar en laat ze
uitlekken.
Spoel de zalm van binnen en buiten schoon en dep hem droog. Doe
de helft van de fijngesnipperde ui, plakjes citroen en dille in de
buikholte van de zalm. Wrijf hem van buiten in met een beetje olijfolie
en strooi er grofgemalen zeezout over. Maak op een vel
aluminiumfolie een bedje van uiringen en citroen schijfjes. Leg de vis
erop. Leg op de vis de rest van de uiringen en citroen, besprenkel de
zalm met wat wijn en sluit de folie stevig om de vis. Gaar de vis in 45
minuten boven een bed van gloeiende kolen. Keer de vis enkele
malen.
Doe intussen voor het karameliseren van de aardappeltjes de suiker
in een Dutch Oven 15 (Heb je geen DO15 karameliseer de
aardappeltjes dan in een aantal kleinere porties) boven matig vuur,
roer af en toe tot de suiker begint te smelten. Laat de suiker
langzaam karameliseren. Roer er dan voorzichtig de boter en
kardemom door. Doe de aardappeltjes erbij en schep het geheel
voorzichtig om totdat de aardappeltjes mooi bruin zijn. Breng op
smaak met zout en peper.
Server de zalm met een flinke schep Skagenboter en aardappeltjes.
Grof gesneden, gestoofde groene kool past goed bij dit gerecht.
Combineer!
Als groente doen koolsoorten als spruitjes en groene kool het goed. Gestoofde groene kool maak je
snel door de grof gesneden bladeren met zout en peper in aluminiumfolie gewikkeld even boven de
hete kolen te garen.