Bushbuddy / Bushcooker houtbrander

Bushbuddy / Bushcooker houtbrander





De Bushbuddy brander is met de hand gemaakt op kleine schaal door Fritz Handel in Canada. In tegenstelling tot sommige van de vele verkopers die er op het www zijn, heeft hij altijd tijd om beleeft te antwoorden op e-mails.



Ik heb sinds twee jaar een geweldige Bushcooker (dit is een variant van de Bushbuddy) bij Qvist in Zwolle gekocht en ik vind het een wonderlijk ding. Ik kan je zeggen, iedereen die hem in werking zag en het gehele proces aanschouwde van vuur maken tot je potje klaar, was diep onder de druk van die prachtige vlammen die uit de kleine gaatjes kwamen als teken dat de stoof goed op dreef is. 

Hoe ging dat?
Eerst natuurlijk wat berkebast bewerken, wat droog aanmaakgras en takjes / dennenappels (tijdens het lopen kan je natuurlijk ook al wat kleine takjes of bv dennenappels verzamelen) Klein beetje hiervan in de cooker, en dit dan aansteken en dan begint het.......

Door de opening "voer" je de bushcooker met kleine takjes en na een aantal minuten ontstaat het gasificatie-proces. Je ziet dan door de binnenste gaatjes vlammetjes komen; gassen die dan blijkbaar weer verbrandt worden. Heel interessant om eens te googlen op dit onderwerp. Maar even terug, je voert gewoon regelmatig kleine takjes in. Het is ongelofelijk dat die paar kleine takjes zulke vlammen met zich mee kunnen brengen.

Als je de Bushcooker flink voert, dan kunnen de vlammen tot boven het deksel van je kookpannetje uitkomen, maar de truc is om de cooker beter te leren kennen. Na een aantal keren weet je precies wanneer je hoeveel hout moet voeren. Je kunt zelfs de hoogte van de vlammetjes reguleren door bijvoorbeeld even niets te voeren. Onderin de cooker is een prachtig mooi gloeiend oranje koolbergje en dat is prima geschikt, als het vuur uit is, om je eten of water warm te houden.

Nu komt de volgende verontwaardiging van velen:
Heb inmiddels de maaltijd genuttigd, ben 15 minuten verder. Pak een paar kleine droge takjes, leg die in de stoof en ga vervolgens blazen. Binnen een paar seconden heb ik weer een vuurtje en kan ik met het overige hout van die 2 handjes van toen nog even 2 mokken koffie zetten.

Een half uur tot uur later is het enige wat overgebleven is in de cooker een klein laagje wit/grijs as. Dit wonderapparaatje verbrandt echt 100% van dat superkleine beetje hout.

Ik gebruik hem ook regelmatig 's avond in het donker als een minivuurkorfje: gewoon hypnotiserend om naar het vuur te kijken en het vuur aan te houden. 



Ik ben echt een buschraft liefhebber en dit is een klein wondertje dat gebruikt maakt van de eigenschappen van moeder natuur. Als ik ga wandelen betekent dit: mijn rugzak pakken, Bushcooker erin........Zo'n houtstoof brengt mij dichter bij de natuur dan zo'n gas- of benzinebrandertje. 

De Bushcooker kan je als je reist gewoon mee nemen in het vliegtuig.
Een benzine brander daar aan tegen mag je officieel niet mee nemen in het vliegtuig, doe je dat toch dan bestaat de kans als je op plaats van bestemming bent en je rugzak van de lopende band pakt, dat de douane je benzine brander uit je rugzak heeft gehaald. (en deze krijg je dan echt niet meer terug het enigste wat je eventueel kan krijgen is een boete wegens vervoer gevaarlijke stoffen, ondanks dat je de benzine fles leeg vervoerd) Gas flesjes mag je overginds ook niet mee nemen in het vliegtuig in je bagage.

De Bushcooker en Bushbuddy zijn Super licht in gewicht (145 gram) en past precies in een titanium SNOW PEAK TREK 900 pannetje. En voor diegenen die toch noodbrandstof mee willen nemen. Je hebt een ALCOHOL BRANDERTJE op spiritus dat in de bushcooker past. Neem ik altijd mee, samen met een klein plastic flesje met brandstof voor 3 maaltijden + koffie.

Foto: Bushbuddy & Snow Peak Trek 900

De Bushbuddy is voor mij de meest geniale brander ooit, en elke stuiver die ze kost haar geld waard. ik heb ondertussen honderden keren in de wildernis met de Bushcooker gekookt en nog nooit problemen gehad. geen bewegende delen die stuk kunnen gaan. Altijd in de brand te krijgen ook als je hout nat is. (WATTEN BOLLETJES met VASELINE !!! als je hout echt nat is, om je vuurtje te starten). Je bent als je aan het wandelen bent nooit zonder brandstof. Koop er titanium SNOW PEAK TREK 900 pannetje bij waar ze in past. (Daar past zowel de Bushbuddy of de Bushcooker precies in.) Wil je koken voor twee personen, koop dan een Snow Peak Trek 1400 pannetje.

Conclusie: de Bushcooker sluit naadloos aan op mijn Bushcraft passie. Ik zeg: DOEN !



Bekijk HIER een interview met Fritz (bedenker en maker van de Bushbuddy) en bekijk vele foto's.

De Bushbuddy is onder andere te koop bij: (klik hier) De Countrystore  

De Bushcooker is te koop bij:(KLIK HIER) Qvist

De Snow Peak trek 900 & De Snow Peak trek 1400 is onder andere te koop bij: (KLIK HIER) Qvist

Film: De Bushbuddy
Film: De Bushbuddy

Kruiden / Lippenbalsem

Lippenbalsem


Omdat je lippen maar een heel dun laagje huid hebben, zijn ze erg gevoelig en kunnen, zeker met het straks nog kouder wordende weer, wel wat extra verzorging gebruiken.

Deze lippenbalsem is hiervoor heel geschikt, het is zowel voedend als beschermend, en omdat de basis  cacaoboter is, krijg je ook geen 'gewenningsverschijnselen' zoals bij enkele commerciële merken soms wel het geval is.

Je hebt nodig:
  • 5 gram bijenwas (cera flava)
  • 2 gram walschot
  • 3 gram cacaoboter
  • 10 cc amandelolie


    Doe deze ingrediënten bij elkaar in een schaaltje in een pannetje met water (au bain-Marie) en laat het langzaam smelten.


    Als het één egale massa is geworden, moet je even op een schoteltje na afkoelen de dikte controleren. Voeg indien nodig wat amandelolie of wat bijenwas toe. Daarna kun je het in een hulsje gieten of in een klein potje / blikje doen. Met deze hoeveelheid kun je ongeveer 3 hulsjes vullen. Natuurlijk kun je ook lege gebruikte hulzen nemen. Al na een half uurtje opstijven is de balsem klaar voor gebruik.

    Op Internet zijn nog veel meer recepten voor lippenbalsem te vinden. In sommige recepten worden ook etherische oliën gebruik, zelf vind ik dat niet prettig op m'n lippen.

    De ingrediënten kun je o.a. HIER bestellen. Sommige mensen 'hikken' tegen de aanschaf van zoveel verschillende stoffen aan, begrijpelijk, maar meestal zijn de ingrediënten zeer lang houdbaar en kun je ze voor verschillende recepten gebruiken. Misschien is het ook een idee om het met een groepje te gaan doen en zo de kosten te delen?






Kruiden / Fenegriekthee


Fenegriekthee voor de vrouw



De fraaie latijnse naam van fenegriek, Trigonella foenum graecum, verwijst zowel naar de vorm van het zaad, tri = drie en het zaad is, met een beetje fantasie, inderdaad driehoekig.......................,


....................als ook naar de typische hooigeur van het zaad.

Hoewel fenegriek talrijke toepassingen heeft in de voeding, b.v. in kaas, is het gebruik als thee vrij onbekend.
En dat is jammer want vooral wij vrouwen zouden het wat vaker kunnen drinken. Wat kan fenegriek voor ons doen? Een kleine greep uit het assortiment.

Heb je soms last van PMS (premenstrueel syndroom) ? Fenegriek kan deze symptomen verminderen, het is een natuurlijk fyto-oestrogeen.
Een onregelmatige menstruatie? Door deze thee te drinken kan de menstruatie regelmatiger worden.
In de overgang? Fenegriek helpt tegen opvliegers, nachtzweten, vaginale droogte en de zo bekende stemmingswisselingen.
Ook als je te weinig moedermelk hebt kan het drinken van deze thee helpen, het is nl. zogdrijvend. Volgens sommige bronnen zou er zelfs een toename mogelijk zijn van 500% maar dat lijkt me toch echt een fabeltje.
(mocht je dit wel waarnemen laat je het me dan even weten?)

Wil je fenegriekthee gaan drinken om bovenstaande redenen overgiet dan 1 flinke theelepel van het zaad met 1 kop kokend water en laat dit, afgedekt, ongeveer 10 minuten trekken. Drink 3 maal daags een kopje gedurende een zestal weken, dan een poosje wachten en eventueel herhalen.
Als je de thee wilt gaan drinken om meer moedermelk te kunnen geven zou ik niet direct 3 kopjes per dag drinken. Begin met één kopje en kijk wat er gebeurt. Lust de baby de melk nog wel? Hoe voel je je er zelf bij?
Af en toe eens een kopje kan natuurlijk ook want het is best lekker. De zaadjes uit de thee kunnen ook gegeten worden maar smaken wat bitter. En krijg je je glas niet leeg, gebruik dan de afgekoelde thee als huidlotion, gorgelmiddel bij aften of geef het aan de kamerplanten.

En pas op!!!
Omdat fenegriek een natuurlijk fyto-oestrogeen is, is het wel raadzaam om een goed voorbehoedmiddel te gebruiken :-0

Vindt je de smaak van fenegriek absoluut niet lekker maar wil je toch gebruik maken van deze goede eigenschappen stap dan over op fenegriekcapsules. Gooi de zaadjes die je nog over hebt ook niet weg maar gebruik ze als kiemgroente. Na 3 à 5 dagen zijn ze klaar om te eten en hebben dan een lichte kerriesmaak.
Of voeg wat zaden toe aan je zelfgemaakte erwtensoep.


Wanneer moet je géén fenegriek gaan gebruiken?
Als je zwanger bent, fenegriek stimuleert de baarmoeder, culinair gebruik is echter geen bezwaar.
Door de fyto-oestrogenen liever ook niet gebruiken bij hormoonafhankelijke aandoeningen.
Stop ook met het gebruik als je geopereerd moet worden of bij een tandheelkundige ingreep. Fenegriek heeft een iets bloedverdunnend effect.











Kruiden / Pepermunt

Verse pepermuntthee



Voor een kopje thee pluk je het bovenste topje van een niet bloeiend takje.


In een kopje doen en schenk er dan kokend water op. Voor nog meer smaak kun je het ook eerst in stukjes snijden. Afdekken met een schoteltje zodat de geneeskrachtige etherische olie niet vervliegt en ongeveer tien minuten laten trekken.


Zo gedronken, of gezoet met honing, heb je niet alleen een lekker kopje thee maar ook een hulpje bij maag- en darmklachten. Denk daarbij aan winderigheid en krampen, of een opgezet gevoel na de maaltijd. Ook bij (zwangerschaps) misselijkheid kan het helpen.
Drink het niet te laat op de dag, want pepermuntthee houdt een mens wakker. Bovendien remt het de melkproductie (soms niet handig) en door de baarmoederstimulerende werking moet je het ook tijdens de zwangerschap met mate gebruiken.
Bij zonnebrand kan er een kompres op van sterke koude pepermuntthee, dit verkoeld. Je kan ook een stoombad maken van munt, dit stimuleert de bloedsomloop, lost overtollige talgafscheiding op, reinigt de poriën en versterkt de droge huid.

Meer informatie over het zetten van kruidenthee staat HIER.








Kruiden / Hop

Hopkussentje


Het gebruik van hop als (in)slaaphulp is al heel lang bekend. Al in de 9e eeuw werd hop verbouwd door Duitse monniken die de slaapbevorderende en kalmerende werking ervan kenden. Sinds de Middeleeuwen is de hop echter vooral bekend als belangrijke grondstof bij de bereiding van bier. De hop werd tot 1950 met de hand geplukt, een vervelende klus waar de plukkers slaperig van werden, ze mochten en konden dan ook niet te lang achter elkaar door werken.
Tegenwoordig gebeurd de pluk machinaal, meer dan 50.000 ton wordt gebruikt in de brouwindustrie. Het geeft bier zijn karakteristieke smaak maar maakt de bierdrinker dus ook loom en slaperig. 

Om zelf te profiteren van deze slaapverwekkende eigenschap, naai je een klein kussentje en stopt daar wat hopbellen in. Dit kussentje stop je in de sloop bij het hoofdkussen in en door de lichaamswarmte komen de etherische olieën vrij en kun je heerlijk slapen. Het is ook heel prettig voor zenuwachtige en onrustige kinderen, maar mensen die niet kunnen slapen ten gevolge van een depressie kunnen beter andere middelen gebruiken, hop kan deze symptomen juist versterken. Als je de geur minder aangenaam vindt, het is nogal doordringend, dan kun je er ook nog een handvol lavendelbloemen bij doen. Eenvoudiger kan het niet zou je zeggen maar je moet dan wel de beschikking hebben over verse gedroogde hop want al na 6 maanden is de werking gehalveerd. Hop verliest namelijk heel snel haar activiteit.


Er zijn nog wel plaatsen in Nederland waar de hop in het wild groeit.
Als je er voor kiest om zelf een hopplant te houden moet je wel een vrouwelijke plant nemen. Alleen hieraan verschijnen de geneeskrachtige bellen. Je oogst de bellen in augustus-september, als ze nog mooi groen zijn. 

Omdat bevruchte hopbellen harde, vetrijke zaadjes bevatten die nadelig werken op de schuimvorming van het bier, worden mannelijke planten binnen 5 kilometer van een hopveld geweerd. Het is in België zelfs bij de wet verboden om een mannelijke hopplant te hebben.
Tja, daar zou je als vrouwelijke hopplant toch ook slaperig van worden................




Kruiden / Griep met koorts

Griep met Koorts


Koorts is eigenlijk een positief teken, je afweersysteem is intact. Het is een effectieve afweerreactie van je lichaam. Door de lichaamsverhoging worden de virussen en bacteriën gedood en het genezingsproces kan beginnen. Het is daarom ook niet verstandig om de koorts direct te onderdrukken.
Alleen wanneer iemand gaat ijlen en verward is, of als de temperatuur heel snel stijgt en de hartslag nauwelijks sneller gaat of andersom is er reden tot ongerustheid. En stijgt de koorts boven de 40 graden dan kun je beter ook de huisarts consulteren.
Wat kun je nu zelf doen bij een te hoog oplopende koorts.......



KUITOMSLAG


Dit is een oude methode om de koorts te verlagen waarbij de zelfgenezende kracht van het lichaam niet gehinderd wordt.
Neem twee (linnen) doeken en bevochtig ze met koel water en wikkel ze om de kuiten, van de enkel tot de knie.
Om de doeken te isoleren doe je er een droge doek over heen.
Na een kwartiertje is de omslag droog en dient dan vernieuwd te worden.
Belangrijk: De kuitomslag altijd om beide benen aanbrengen, anders krijg je een onevenwichtigheid in de bloedsomloop.
Breng alleen een kuitomslag aan als de voeten wam zijn, nooit koud water gebruiken op koude lichaamsdelen.


AZIJNSOKKEN


Een iets simpeler uitvoering van de kuitomslag is de azijnsok.
Neem 1/3 deel (appel)azijn en 2/3 deel water en leg hier twee katoenen sokken in. Goed uitwringen en aantrekken, hier overheen
wollen sokken doen en onder de dekens gaan.
Zodra de sokken droog zijn of niet meer verkoelend werken, uittrekken en vernieuwen.


DRINKEN BIJ KOORTS


Bij koorts is het belangrijk dat er genoeg gedronken wordt. Immers, je lever en je nieren moeten op hoge snelheid werken om alle gifstoffen af te kunnen voeren.
Kies voor een kruidenthee als kamille of vlierbloesem.
Ook tomatensap, wortelsap, vlierbessensap en bosbessensap zijn een goede keuze.
Voeg aan wortelsap wel een paar druppeltjes olie toe, (het vitamine A in wortelsap is oplosbaar in vet en caroteen wordt zo beter opgenomen), al heeft dat bij koorts natuurlijk niet de eerste prioriteit.


SCHLENZBAD


In sommige gevallen heeft iemand met duidelijke griepsymptomen geen verhoging. Eigenlijk is dat dan jammer want daardoor kan ook het afweersysteem minder goed functioneren. In zo'n geval kun je proberen om de lichaamstemperatuur kunstmatig wat te verhogen. Dit kan met behulp van een Schlenzbad.
Je neemt daarvoor een bad, de temperatuur van het badwater is tussen de 36 en 37 graden. Je voegt steeds heet water bij totdat de watertemperatuur ongeveer 40 graden is. Dit verhogen van de watertemperatuur moet in ongeveer 30 minuten tot maximaal een uur gerealiseerd zijn.
Door de langzame opwarming van de watertemperatuur treedt er ook een langzame stijging van de lichaamstemperatuur op. Je hebt dus eigenlijk een milde koortsaanval.
Je kan zo'n bad nog wat 'extra's' geven door er iets van tijmextract of bergdennenolie aan toe te voegen.
Na het bad droog je je niet af maar je gaat direct onder de wol om nog wat verder te transpireren.

Let op: voor mensen met hart- en vaatstoornissen is zo'n Schlenzbad echter te belastend. 









Wandelroute / Nordkalottleden


Nordkalottleden



Lengte van het parcours 800 km, 497 mijl
  1. Lengte in dagen 45 dagen
  2. Begin van de trail Sulitjelma
  3. Einde van de trail Kvikkjokk
  4. Traildino indeling MW, Matige wandelen, backpacking parcours
  5. Hut tour indeling T1, Walk

    Arctic Trail, 800 km, Sulitjelma (Noorwegen) of Kvikkjokk (Zweden) - Kautokeino (Noorwegen), twee maanden
    Verbinding met Kungsleden en Padjelantaleden.
    De hele Arctic Trail is 800 km lang, een zeer lange wandeling die je in de Scandinavische zomer kan wandelen. De route gaat door drie landen: Noorwegen (Nordkalottruta, 380 km), Zweden (Nordkalottleden, 350 km) en Finland (Kallottireitti, 70 km) SH; Kautokeino (Noorwegen), twee maanden
    Dit is de meest noordelijke lange afstand wandeling in Europa, geheel boven de poolcirkel. Het landschap is onophoudelijk wild en woest: bergen, meren, gletsjers en hoge plateau's. Het is breed en open in de meeste plaatsen, maar beboste valleien, berken en dennen, maken ook deel uit van het natuurlijke landschap.
    Delen van de route worden gedeeld met andere bekende paden. Vanaf het zuiden, zijn de prachtige bergen en plateaus van Nord-Helgeland, Saltfjellet en Sulitjelma overgestoken via de meer zuidelijke Nordlandsruta. Waar Sulitjelmafjellene eindigt, begint het Nordkalott parcours. Aan de Zweedse kant, het tweede deel begint in Kvikkjokk. Het pad volgt de Padjelantaleden in Zweden, loopt dan samen met de Nordlandsruta, dan via Kungsleden. Van Abisko, de noordelijke trailhead van Kungsleden, de Nordkalott spoor is een heel lang gedeelte, u passeert Troms, over Finnlands hoogste berg, en ten slotte te eindigen in het Samen dorp Kautokeino in Noorwegen.
    De hele route is gemarkeerd en goed onderhouden en u komt langs veel berghutten. Het grootste deel van de hutten zijn van het onbemand type, je moet je eigen eten dus mee nemen. U hebt een DNT sleutel nodig om deze hutten te openen (en sluiten). Langs de populaire route Kungsleden en Padjelantaleden, zijn bemande hutten, hier zijn maaltijden en voorzieningen beschikbaar zijn.

    Info:

    Samen volk: KLIK HIER
    DNT: KLIK HIER