Kruiden / Lippenbalsem

Lippenbalsem


Omdat je lippen maar een heel dun laagje huid hebben, zijn ze erg gevoelig en kunnen, zeker met het straks nog kouder wordende weer, wel wat extra verzorging gebruiken.

Deze lippenbalsem is hiervoor heel geschikt, het is zowel voedend als beschermend, en omdat de basis  cacaoboter is, krijg je ook geen 'gewenningsverschijnselen' zoals bij enkele commerciële merken soms wel het geval is.

Je hebt nodig:
  • 5 gram bijenwas (cera flava)
  • 2 gram walschot
  • 3 gram cacaoboter
  • 10 cc amandelolie


    Doe deze ingrediënten bij elkaar in een schaaltje in een pannetje met water (au bain-Marie) en laat het langzaam smelten.


    Als het één egale massa is geworden, moet je even op een schoteltje na afkoelen de dikte controleren. Voeg indien nodig wat amandelolie of wat bijenwas toe. Daarna kun je het in een hulsje gieten of in een klein potje / blikje doen. Met deze hoeveelheid kun je ongeveer 3 hulsjes vullen. Natuurlijk kun je ook lege gebruikte hulzen nemen. Al na een half uurtje opstijven is de balsem klaar voor gebruik.

    Op Internet zijn nog veel meer recepten voor lippenbalsem te vinden. In sommige recepten worden ook etherische oliën gebruik, zelf vind ik dat niet prettig op m'n lippen.

    De ingrediënten kun je o.a. HIER bestellen. Sommige mensen 'hikken' tegen de aanschaf van zoveel verschillende stoffen aan, begrijpelijk, maar meestal zijn de ingrediënten zeer lang houdbaar en kun je ze voor verschillende recepten gebruiken. Misschien is het ook een idee om het met een groepje te gaan doen en zo de kosten te delen?