Kruiden / Fenegriekthee


Fenegriekthee voor de vrouw



De fraaie latijnse naam van fenegriek, Trigonella foenum graecum, verwijst zowel naar de vorm van het zaad, tri = drie en het zaad is, met een beetje fantasie, inderdaad driehoekig.......................,


....................als ook naar de typische hooigeur van het zaad.

Hoewel fenegriek talrijke toepassingen heeft in de voeding, b.v. in kaas, is het gebruik als thee vrij onbekend.
En dat is jammer want vooral wij vrouwen zouden het wat vaker kunnen drinken. Wat kan fenegriek voor ons doen? Een kleine greep uit het assortiment.

Heb je soms last van PMS (premenstrueel syndroom) ? Fenegriek kan deze symptomen verminderen, het is een natuurlijk fyto-oestrogeen.
Een onregelmatige menstruatie? Door deze thee te drinken kan de menstruatie regelmatiger worden.
In de overgang? Fenegriek helpt tegen opvliegers, nachtzweten, vaginale droogte en de zo bekende stemmingswisselingen.
Ook als je te weinig moedermelk hebt kan het drinken van deze thee helpen, het is nl. zogdrijvend. Volgens sommige bronnen zou er zelfs een toename mogelijk zijn van 500% maar dat lijkt me toch echt een fabeltje.
(mocht je dit wel waarnemen laat je het me dan even weten?)

Wil je fenegriekthee gaan drinken om bovenstaande redenen overgiet dan 1 flinke theelepel van het zaad met 1 kop kokend water en laat dit, afgedekt, ongeveer 10 minuten trekken. Drink 3 maal daags een kopje gedurende een zestal weken, dan een poosje wachten en eventueel herhalen.
Als je de thee wilt gaan drinken om meer moedermelk te kunnen geven zou ik niet direct 3 kopjes per dag drinken. Begin met één kopje en kijk wat er gebeurt. Lust de baby de melk nog wel? Hoe voel je je er zelf bij?
Af en toe eens een kopje kan natuurlijk ook want het is best lekker. De zaadjes uit de thee kunnen ook gegeten worden maar smaken wat bitter. En krijg je je glas niet leeg, gebruik dan de afgekoelde thee als huidlotion, gorgelmiddel bij aften of geef het aan de kamerplanten.

En pas op!!!
Omdat fenegriek een natuurlijk fyto-oestrogeen is, is het wel raadzaam om een goed voorbehoedmiddel te gebruiken :-0

Vindt je de smaak van fenegriek absoluut niet lekker maar wil je toch gebruik maken van deze goede eigenschappen stap dan over op fenegriekcapsules. Gooi de zaadjes die je nog over hebt ook niet weg maar gebruik ze als kiemgroente. Na 3 à 5 dagen zijn ze klaar om te eten en hebben dan een lichte kerriesmaak.
Of voeg wat zaden toe aan je zelfgemaakte erwtensoep.


Wanneer moet je géén fenegriek gaan gebruiken?
Als je zwanger bent, fenegriek stimuleert de baarmoeder, culinair gebruik is echter geen bezwaar.
Door de fyto-oestrogenen liever ook niet gebruiken bij hormoonafhankelijke aandoeningen.
Stop ook met het gebruik als je geopereerd moet worden of bij een tandheelkundige ingreep. Fenegriek heeft een iets bloedverdunnend effect.