Kruiden / Haarproblemen: Rozemarijn


Verzorg je haar eens met rozemarijn



Rozemarijn ( Rosmarinus officinalis) wordt al heel lang gebruikt  in verschillende haarverzorgingsproducten.
Het maakt het haar niet alleen zacht en zijde-achtig, het reinigt ook de hoofdhuid én gaat roos tegen. Bovendien verbetert de bloedcirculatie en stimuleert het de haargroei. Ideaal voor deze tijd van het jaar, je haar heeft toch wat te lijden gehad van de vorst en de muts.


Olijfolie, appelazijn en gedroogde rozemarijn. Met deze drie ingrediënten kun je zelf je eigen verzorgingsproducten maken. Je kunt rozemarijn kopen in de natuurvoedingswinkel of bij een kruidenhuis, je kan ook bij de supermarkt bij de keukenkruiden kijken. 
Ik maakte een massageolie en een spoelmiddel.

Om de massageolie te maken, verwarm je 1 kop olijfolie met een 1/2 kop gedroogde rozemarijn.
Laat dit zachtjes een kwartiertje op het vuur staan maar zorg ervoor dat het niet kookt! 
Het hele huis gaat lekker ruiken!!!


Zeef dan de rozemarijnolie door een doek.


Deze olie masseer je nu in het vochtig gemaakte haar én op de hoofdhuid. Sla daarna een warme handdoek om je hoofd en relax een klein half uurtje, zodat de olie haar werk kan doen. Daarna het haar twee keer wassen. Deze massageolie kun je een paar maand bewaren. Je kan, als je dat hebt, ook de etherische olie van rozemarijn en/of lavendel extra toevoegen. Kom je in de verleiding om je partner hiermee een rugmassage te geven dan kan dat natuurlijk ook, onthoudt echter wel dat rozemarijn opwekkend is, m.a.w., gebruik het niet vlak voor het slapen gaan ;-).

Het haarspoelmiddel wordt gemaakt van appelazijn, een ongelooflijk veelzijdig ingrediënt, ook in de haarverzorging. Het helpt o.a. de natuurlijke pH balans te herstellen.

Doe 3 eetlepels rozemarijn in een kop en overgiet het met kokend water. Goed roeren,


en laat dit 10 minuten of langer staan. Zeef ook deze oplossing en voeg dan net zoveel appelazijn toe.

Met deze oplossing kun je je gewassen haar naspoelen en even inmasseren. Je hoeft het niet uit te spoelen, de zure azijnlucht verdwijnt als het haar droog is! Je haar wordt er lekker zacht van. Deze spoeling kun je niet zo lang bewaren. Wil je een spoeling die wel lang houdbaar is, maak het dat met gelijke delen gekookt water en azijn en evt. enkele druppels etherische olie.



Plak wel een etiket op je flesjes, want zo aan de buitenkant ziet het er bijna gelijk uit.
Wil je het als kado weggeven, doe er dan ook een gebruiksaanwijzing bij.