Kruiden / Examenvrees: Valeriaan


valeriaan tinctuurVoor veel mensen is het maken van een tinctuur een hele stap, soms zelfs een stap te ver. Ik kan dat wel begrijpen maar dat is eigenlijk jammer want moeilijk is het niet en een tinctuur is, in tegenstelling tot gedroogde kruiden, veel langer houdbaar. 
Je moet natuurlijk wel weten welk kruid je waar voor gebruikt én zeker weten dat het kruid wat je plukt ook is wat je denkt dat het is. 

Valeriaantinctuur. (Valeriana officinalis)
De valeriaan is een plant die het in de tuin goed doet en ook in het wild wel te vinden is langs slootkanten en in vochtige gebieden.
Het "probleem" zit hem in de juiste plek te vinden waar hij stond. De wortels worden namelijk gebruikt en die worden opgegraven in de late herfst of begin van de winter. Dan is er van de bovengrondse delen niet meer veel over en determinatie een stuk lastiger. Zorg dus dat je een markering zet bij je plant in de zomer.


Door het uitzonderlijke zachte weer zijn er al uitlopertjes.
De valeriaan heeft allemaal kleine witte worteltjes die in een wirwar door elkaar heen groeien.


Veel aarde zit er tussen dus goed wassen. (zie je de worm op onderstaande foto?)


Valeriaan heeft een karakteristieke geur die pas vrijkomt na een paar uur drogen. Hij wordt in de volksmond ook wel kattewortel genoemd. Katten zijn namelijk dol op de geur. 
Een Engelse benaming is dan ook Cat's valerian en in het Frans noemen ze het ook wel Herbe aux chats. 
Ook muizen en ratten kunnen de geur waarderen. 
Sommige mensen zijn minder gecharmeerd van de geur, vandaar ook de naam 'Stinkerskruid'. 

De gewassen en in stukjes gesneden wortels gaan in een pot en voor worden nu overgoten met een goede alcohol van tenminste 35 %. b.v. vodka of jenever.


De tinctuur zal in de loop van de weken verkleuren naar donkerbruin. Schud regelmatig en zet hem lekker warm. De inhoudsstoffen zullen in de alcohol trekken. Na een zestal weken is je tinctuur klaar.

Waar kun je valeriaantinctuur voor gebruiken?
Bij alle situaties van spanning en stress en de gevolgen hiervan: zenuwachtigheid, prikkelbaarheid, overwerkt gevoel, spanningshoofdpijn, examenvrees, en plankenkoorts. Valeriaan maakt niet suf.
Ook bij inslaapproblemen kan deze tinctuur helpen.


Wat is de dosering voor volwassenen?
Een 'probleem' van het zelf maken van kruidentincturen is dat je niet weet hoe sterk de samenstelling is. Dit is sterk afhankelijk van de gebruikte variëteit, leeftijd, vindplaats, groeicondities, de gebruikte alcohol en de ouderdom van je preparaat. (Wil je hier niet over na hoeven denken, koop dan een gestandaardiseerd product)
Daar komt nog bij dat sommige bronnen adviseren om tot 3 x daags 100 druppels te nemen (veel te veel!!) en anderen zeggen dat 5 druppels voor het slapen gaan genoeg zijn. Dat is een enorm verschil.
Tel hier ook nog bij op dat ieder mens anders reageert en de verwarring is compleet.
Het enige verstandige wat je volgens mij kunt doen is te beginnen met een paar druppels en kijk wat valeriaan met je doet. 
Gebruik je verstand en je intuïtie. 
Ondanks dat valeriaan een veilig kruid is om te gebruiken, moet je het niet weken achter elkaar gebruiken.
Als je wel het gevoel hebt dat dat nodig is, is het tijd om naar je huisarts te gaan.

Wel tinctuur maken maar je hebt geen (of weet niet zeker waar hij stond) valeriaan?
Met gekochte gedroogde wortel kun je het ook maken. Vul dan een pot voor de helft met wortel en schenk er zoveel alcohol bij dat de pot vol is.