Kruiden / Hoge bloeddruk: Hibiscus


Hibiscus en hoge bloeddruk





Dat een te hoge bloeddruk een risicofactor is voor het krijgen van een hart- en vaataandoening kun je regelmatig lezen. Te veel stress, te weinig lichaamsbeweging, we weten allemaal wel dat dat niet bijdraagt aan een gezonde bloeddruk. Veranderingen in dit leefpatroon aanbrengen, als ook stoppen met roken, kan al veel leed besparen, bij een aantal mensen blijft de bloeddruk echter, ondanks al deze maatregel, aan de hoge kant. 
Ook het opgroeien in een disfunctioneel gezin, met veel stress, huiselijk geweld, alcoholverslaving ouders, geestesziekte van één van de ouders enz., kan op latere leeftijd een verhoogde bloeddruk geven.
(Je Geniale genen - Dawson Church)

Op kruiden gebied  kunnen verschillende planten dan behulpzaam zijn. Eén daarvan is de hibiscusbloem (Hibiscus sabdariffa), ook wel Jamaicazuring genoemd. Een zeer veilig kruid, al kun je beter in de eerste drie maanden van een zwangerschap en tijdens de periode dat je borstvoeding geeft, deze thee niet nemen (zoals zeer veel kruiden trouwens). En als je van je huisarts al bloeddrukverlagende medicijnen krijgt moet je de thee niet zonder overleg nemen. Hibiscus kan namelijk de werking van deze medicijnen verhogen.

Wordt in de volksgeneeskunde van sommige landen de hibiscusbloem al veel langer gebruikt bij hoge bloeddruk, wij kennen het alleen als smaakmaker in verschillende theemengsels. Nu echter klinisch is aangetoond dat de bloemen bloeddrukverlagend werken, zal de belangstelling voor dit kruid snel toenemen. Ook de vaatbeschermende eigenschappen, waar de rode wijn en groene thee bekend om zijn, zijn een onderdeel van de werking van de hibiscus. Een veelbelovende plant dus.

Hoe te gebruiken:
Je kunt een thee zetten van 1 eetlepel kruiden op een liter water, de thee kan zowel koud als warm gedronken worden en je mag meerdere kopjes per dag drinken. De smaak is even wennen, het is zuur.
Wil je optimaal gebruik maken van de bloeddrukverlagende werking dan heb je wel wat meer nodig.
Je neemt dan 10 gram gedroogde bloemen op een halve liter water. Die halve liter moet je 's morgens opdrinken. 

In het Groot Handboek Geneeskrachtige planten van Geert Verhelst staat:

De thee van 10 gram hibiscusbloemen zorgde na een maand bij 75%  voor gemiddelde daling van de systolische bloeddruk van 139 tot 124 mm Hg-druk en van de diastolische bloeddruk van 91 tot 80 mm Hg-druk en was daarbij even effectief als 2 maal 25 mg captopril;
zorgde na tien dagen voor gemiddelde daling van de systolische bloeddruk van 158 tot 140 mm Hg-druk en van de diastolische bloeddruk van 101 tot 90 mm-Hg-druk.


Maar ook als je een goede bloeddruk hebt kun je deze thee drinken of de bloemen toevoegen aan je eigen theemengsel.
Ik zou graag willen dat deze plant gewoon bij mij in de tuin zou groeien, maar hij voelt zich beter thuis in warmere streken. Je zult de thee dus moeten kopen. (internet)
Ga je op vakantie naar China, Mexico, Thailand of Egypte? Kijk dan eens of je het daar kunt krijgen, in deze landen wordt het vooral gekweekt.




Meer lezen? Kijk dan eens HIER (www.natuurarts.nl)