Kruiden / Griep: Vliersnoepjes

Vliersnoepjes


Het is al meer dan 2500 jaar bekend dat vlierbessen niet alleen lekker zijn maar ook veel hulp kunnen bieden bij o.a. griep, koorts en verkoudheid. Men noemt de vlier dan ook wel "de medicijnkist van het volk".
Met de bessen kun je behalve lekkere jam (met appel) en siroop ook snoepjes maken.



Pluk hiervoor alleen de zwarte bessen, de groene zijn niet zo gezond voor je. 
In niet rijpe en in rauwe ongekookte vlierbessen  zit namelijk blauwzuur, wat misselijkheid en braken kan veroorzaken. Niet iedereen is hier trouwens gevoelig voor. Tijdens het koken verdwijnt dit blauwzuur.
In plaats van het vervelende werkje om de nog niet helemaal rijpe bessen er uit te plukken, kun je ook alle bessen in een bak met water doen. De rijpe bessen zakken naar de bodem, want ze zitten vol met suiker en hebben daardoor een groter soortelijk gewicht dan water, de onrijpe bessen blijven drijven. Je kan ze er nu zo afgieten. 

Om de snoepjes te maken maak je eerst een kruidenaftreksel met een pijpje kaneel, 5 kruidnagelen en wat gember op een halve liter water. Laat dit een half uurtje sudderen met de deksel op de pan, en zeef dan de kruiden eruit. Doe hier de bessen bij, ongeveer 1 kg per halve liter aftreksel, en laat alles even zachtjes doorkoken. 
Zeef dan de bessen door een doek en vang het sap op. Meet hoeveel sap je hebt. Je kunt persen om meer sap te krijgen.


Breng het sap weer aan de kook met ongeveer dezelfde hoeveelheid suiker (bruin, wit, kandij, oersuiker).
Je hebt nu vlierbessensiroop. Voor snoepjes laat je het zachtjes, (het kookt makkelijk over sprak zij uit ervaring), inkoken, dit duurt minstens een uur, vaak nog langer. Het is klaar als een druppel op een schoteltje hard wordt en niet meer plakt als je het aanraakt.


Stort het dan op een met olijfolie ingevet bord en laat het bijna helemaal afkoelen. Haal er dan steeds een stukje vanaf, een schaar is hierbij handiger dan een mes, en maak er balletjes van die je door de poedersuiker rolt.  


De eerste dag moet je ze een paar keer omdraaien en weer bestuiven met poedersuiker, ze plakken nog makkelijk aan elkaar. Daarna in de koelkast afgedekt bewaren en vooral in het begin regelmatig even schudden. Je kunt ze als zuigtablet gebruiken bij een zere keel of nemen als je je grieperig voelt (of als je geen griep wilt krijgen, want vlier werkt zowel preventief als curatief).

Dr. Madeleine Mumcuoglu, een viruloge, heeft in 1993 tijdens een griepepidemie in Israël bewezen dat de vlierbes anti-virale eigenschappen bezit. Na drie dagen was 90% van de mensen die een vlierbesextract hadden genomen weer gezond, terwijl dit pas bij de placebogroep na één week was. Haar middel, Sambucol, was voor 99% effectief in de bestrijding van H5N1. 

Nog een klein verhaaltje uit een boek van 1621:
Er was eens een koning, die op jacht in het bos verdwaalt en terecht komt bij een hutje, waar een bejaarde man voor de deur zit te treuren. De koning vraagt hem naar de reden van zijn verdriet. 
"Mijn vader heeft me geslagen!" is het antwoord.
De koning, nieuwsgierig naar de vader, want hoe oud moet die wel niet zijn, gaat naar binnen en verneemt daar dat de vader de zoon heeft geslagen omdat hij de grootvader te hard op de bank had neergezet! Hoe kwamen deze mannen aan zo een ongelooflijk lang leven? De koning vroeg het hen. Ze aten alleen brood met zout, melk en kaas en vlierbessen!