Vliersnoepjes
Het
is al meer dan 2500 jaar bekend dat vlierbessen niet alleen lekker
zijn maar ook veel hulp kunnen bieden bij o.a. griep, koorts en
verkoudheid. Men noemt de vlier dan ook wel "de medicijnkist van
het volk".
Met
de bessen kun je behalve lekkere jam (met appel) en siroop ook
snoepjes maken.
Pluk
hiervoor alleen de zwarte bessen, de groene zijn niet zo gezond voor
je.
In
niet rijpe en in rauwe ongekookte vlierbessen zit namelijk blauwzuur, wat misselijkheid en braken kan veroorzaken. Niet iedereen
is hier trouwens gevoelig voor. Tijdens het koken verdwijnt dit
blauwzuur.
In
plaats van het vervelende werkje om de nog niet helemaal rijpe bessen
er uit te plukken, kun je ook alle bessen in een bak met water doen.
De rijpe bessen zakken naar de bodem, want ze zitten vol met suiker
en hebben daardoor een groter soortelijk gewicht dan water, de
onrijpe bessen blijven drijven. Je kan ze er nu zo afgieten.
Om
de snoepjes te maken maak je eerst een kruidenaftreksel met een
pijpje kaneel, 5 kruidnagelen en wat gember op een halve liter water.
Laat dit een half uurtje sudderen met de deksel op de pan, en zeef
dan de kruiden eruit. Doe hier de bessen bij, ongeveer 1 kg per halve
liter aftreksel, en laat alles even zachtjes doorkoken.
Zeef
dan de bessen door een doek en vang het sap op. Meet hoeveel sap je
hebt. Je kunt persen om meer sap te krijgen.
Breng
het sap weer aan de kook met ongeveer dezelfde hoeveelheid suiker
(bruin, wit, kandij, oersuiker).
Je
hebt nu vlierbessensiroop. Voor snoepjes laat je het zachtjes, (het
kookt makkelijk over sprak zij uit ervaring), inkoken, dit duurt
minstens een uur, vaak nog langer. Het is klaar als een druppel op
een schoteltje hard wordt en niet meer plakt als je het aanraakt.
Stort
het dan op een met olijfolie ingevet bord en laat het bijna helemaal
afkoelen. Haal er dan steeds een stukje vanaf, een schaar is hierbij
handiger dan een mes, en maak er balletjes van die je door de
poedersuiker rolt.
De
eerste dag moet je ze een paar keer omdraaien en weer bestuiven met
poedersuiker, ze plakken nog makkelijk aan elkaar. Daarna in de
koelkast afgedekt bewaren en vooral in het begin regelmatig even
schudden. Je kunt ze als zuigtablet gebruiken bij een zere keel of
nemen als je je grieperig voelt (of als je geen griep wilt krijgen,
want vlier werkt zowel preventief als curatief).
Dr.
Madeleine Mumcuoglu, een viruloge, heeft in 1993 tijdens een
griepepidemie in Israël bewezen dat de vlierbes anti-virale
eigenschappen bezit. Na drie dagen was 90% van de mensen die een
vlierbesextract hadden genomen weer gezond, terwijl dit pas bij de
placebogroep na één week was. Haar middel, Sambucol, was voor 99%
effectief in de bestrijding van H5N1.
Nog
een klein verhaaltje uit een boek van 1621:
Er
was eens een koning, die op jacht in het bos verdwaalt en terecht
komt bij een hutje, waar een bejaarde man voor de deur zit te
treuren. De koning vraagt hem naar de reden van zijn verdriet.
"Mijn
vader heeft me geslagen!" is het antwoord.
De
koning, nieuwsgierig naar de vader, want hoe oud moet die wel
niet zijn, gaat naar binnen en verneemt daar dat de vader de zoon
heeft geslagen omdat hij de grootvader te hard op de bank had
neergezet! Hoe kwamen deze mannen aan zo een ongelooflijk lang leven?
De koning vroeg het hen. Ze aten alleen brood met zout, melk en kaas
en vlierbessen!