Hoest
HOEST
Hoest
is niet alleen lastig, het is ook nuttig, en gaat meestal gepaard met
andere klachten als verkoudheid, bronchitis of een keelontsteking.
In
de kruidengeneeskunde zijn er een hele reeks kruiden die je kunt
gebruiken. Een aantal daarvan kun je niet zo makkelijk aanschaffen en
een aantal ervan zijn absoluut niet lekker. En zeg nou zelf, als je
al niet fit bent dan is het erg moeilijk om ook nog eens drie kopjes
vieze kruidenthee te gaan drinken. Deze kruiden laat ik dan dus ook
maar achterwege. Er blijven er genoeg over want wat kun je wel
doen..................?
Anijsthee
Als
je krampachtig moet hoesten kun je eens anijsthee proberen. Neem per
kopje 1 theelepel geplet zaad en giet hier kokend water op. Laat het
tien minuten trekken en drink ongeveer vijf kopjes per dag.
Waarom? Anijszaad ontkrampt de luchtwegen, is verzachtend en antibacterieel.
Waarom? Anijszaad ontkrampt de luchtwegen, is verzachtend en antibacterieel.
Uiensiroop
"Oei,
wat klinkt dat vies", hoor ik je denken. Maar dat is niet zo,
zelfs kinderen nemen het zonder problemen in. Het is een oud maar
beproeft huismiddeltje, vooral bij slijm in de keel. En ook nog eens
kinderlijk eenvoudig te maken. Je neemt een ui die niet te oud
(droog) is en snijdt hem in stukken. Even wegen en een gelijke
hoeveelheid suiker afwegen. Het maakt niet zoveel uit welke suiker je
neemt, wit, bruin, riet, honing, oer; alles mag. Vul dan een potje
met laagjes suiker en laagjes ui om en om. Al heel snel neemt de
suiker het uiensap op en na 24 uur zeef je de uien eruit. Je zult
verstelt staan van de hoeveelheid siroop en de smaak. Neem zo vaak
als je wil een hapje hiervan.
Waarom?
Ui heeft een (mild) immuunstimulerende en antimicrobiële werking
tegen virussen en bacteriën.
Hazelnoot-Honing
Verwen
jezelf ook eens met dit lekkere antihoest-hapje. Plet een aantal
hazelnoten, dit gaat heel makkelijk met de bolle kant van een lepel,
en vermeng het met honing tot een plakkerig hoopje. Neem elke keer
als je moet hoesten een hapje. Pas op....verslik je niet!!!
Waarom?
Honing is slijmoplossend. Doordat suikers in de honing vocht
aantrekken, vermindert de slijmvorming, volgens oude kruidboeken
werkt hazelnoot hoestdempend.
Tijmsiroop
Tijm
is een kruid dat zeker niet in je kruidenapotheek mag ontbreken, het
is zelfs één van de oudste geneeskruiden. (Vroeger noemde men tijm
wel "het antibioticum van het arme volk"). Het werkt
slijmoplossend bij hoest en bronchitis. Bovendien verzacht tijm de
hoestprikkel. Een kruidensiroop is eenvoudig te maken. Verse of
gedroogde tijm wordt meestal gebruikt maar bij gebrek daaraan kun je
ook een goede siroop maken van zakjes tijmthee (er mogen ook nog
andere kruiden bij de thee zitten, zolang tijm maar het
hoofdbestanddeel is) of een potje tijmkeukenkruiden.
De
basis voor de siroop is een sterke thee, gezet van het losse kruid of
met de theezakjes.
Hoeveel
is niet het belangrijkste, er zijn vele recepten van tijmsiroop,
allen met andere verhoudingen, gemiddeld is zo'n 50 gram vers of
25 gram gedroogd kruid op 500 ml. kokend water. Laat dit minstens 20
minuten trekken en zeef dan de kruiden eruit. (nu zijn die theezakjes
erg handig). Meet hoeveel vloeistof je hebt en voeg eenzelfde
hoeveelheid suiker toe, honing mag ook. Breng dit aan de kook en laat
zachtjes doorkoken tot de siroop de gewenste dikte heeft. Bottel het
dan in flesjes en sluit goed af.
Wat
verder nog handig is om te weten:
- Honing is ook slijmoplossend en werkt weldadig bij een zere keel. Bovendien heeft honing bacterieremmende eigenschappen. Alleen verdwijnen deze goede eigenschappen als honing wordt verhit. Boven de 40 graden gaan deze eigenschappen verloren. Dus een lepeltje honing in je (kruiden)thee heeft alleen zin als je het vlak voor het opdrinken erbij doet. Bovendien moet je dan ook nog 'koudgeslingerde' honing hebben. Immers, de goedkopere honing wordt verhit tijdens het slingeren.
- Als er veel slijmvorming is moet je eigenlijk geen melkproducten nemen, dit verslijmt nog meer. Yoghurt mag wel genomen worden.
- In plaats van tijmtheezakjes kun je ook een potje Herbes de Provance / Provençaalse kruiden nemen voor de siroop.
- Eet prei.
Kruiden
die je ook kunt gebruiken bij hoest zijn o.a.
-Heemst
-Zoethout
-Smalbladig
weegbree
-Toortsbloemen
-Salie