Kruiden / Hoest: Tips

Hoest


HOEST
Hoest is niet alleen lastig, het is ook nuttig, en gaat meestal gepaard met andere klachten als verkoudheid, bronchitis of een keelontsteking.
In de kruidengeneeskunde zijn er een hele reeks kruiden die je kunt gebruiken. Een aantal daarvan kun je niet zo makkelijk aanschaffen en een aantal ervan zijn absoluut niet lekker. En zeg nou zelf, als je al niet fit bent dan is het erg moeilijk om ook nog eens drie kopjes vieze kruidenthee te gaan drinken. Deze kruiden laat ik dan dus ook maar achterwege. Er blijven er genoeg over want wat kun je wel doen..................?

Anijsthee

Als je krampachtig moet hoesten kun je eens anijsthee proberen. Neem per kopje 1 theelepel geplet zaad en giet hier kokend water op. Laat het tien minuten trekken en drink ongeveer vijf kopjes per dag.
Waarom? Anijszaad ontkrampt de luchtwegen, is verzachtend en antibacterieel.

Uiensiroop


"Oei, wat klinkt dat vies", hoor ik je denken. Maar dat is niet zo, zelfs kinderen nemen het zonder problemen in. Het is een oud maar beproeft huismiddeltje, vooral bij slijm in de keel. En ook nog eens kinderlijk eenvoudig te maken. Je neemt een ui die niet te oud (droog) is en snijdt hem in stukken. Even wegen en een gelijke hoeveelheid suiker afwegen. Het maakt niet zoveel uit welke suiker je neemt, wit, bruin, riet, honing, oer; alles mag. Vul dan een potje met laagjes suiker en laagjes ui om en om. Al heel snel neemt de suiker het uiensap op en na 24 uur zeef je de uien eruit. Je zult verstelt staan van de hoeveelheid siroop en de smaak. Neem zo vaak als je wil een hapje hiervan.
Waarom? Ui heeft een (mild) immuunstimulerende en antimicrobiële werking tegen virussen en bacteriën. 

Hazelnoot-Honing

Verwen jezelf ook eens met dit lekkere antihoest-hapje. Plet een aantal hazelnoten, dit gaat heel makkelijk met de bolle kant van een lepel, en vermeng het met honing tot een plakkerig hoopje. Neem elke keer als je moet hoesten een hapje. Pas op....verslik je niet!!!

Waarom? Honing is slijmoplossend. Doordat suikers in de honing vocht aantrekken, vermindert de slijmvorming, volgens oude kruidboeken werkt hazelnoot hoestdempend.

Tijmsiroop

Tijm is een kruid dat zeker niet in je kruidenapotheek mag ontbreken, het is zelfs één van de oudste geneeskruiden. (Vroeger noemde men tijm wel "het antibioticum van het arme volk"). Het werkt slijmoplossend bij hoest en bronchitis. Bovendien verzacht tijm de hoestprikkel. Een kruidensiroop is eenvoudig te maken. Verse of gedroogde tijm wordt meestal gebruikt maar bij gebrek daaraan kun je ook een goede siroop maken van zakjes tijmthee (er mogen ook nog andere kruiden bij de thee zitten, zolang tijm maar het hoofdbestanddeel is) of een potje tijmkeukenkruiden.
De basis voor de siroop is een sterke thee, gezet van het losse kruid of met de theezakjes.


Hoeveel is niet het belangrijkste, er zijn vele recepten van tijmsiroop, allen met andere verhoudingen, gemiddeld is zo'n 50 gram vers of 25 gram gedroogd kruid op 500 ml. kokend water. Laat dit minstens 20 minuten trekken en zeef dan de kruiden eruit. (nu zijn die theezakjes erg handig). Meet hoeveel vloeistof je hebt en voeg eenzelfde hoeveelheid suiker toe, honing mag ook. Breng dit aan de kook en laat zachtjes doorkoken tot de siroop de gewenste dikte heeft. Bottel het dan in flesjes en sluit goed af. 


Wat verder nog handig is om te weten:
  • Honing is ook slijmoplossend en werkt weldadig bij een zere keel. Bovendien heeft honing bacterieremmende eigenschappen. Alleen verdwijnen deze goede eigenschappen als honing wordt verhit. Boven de 40 graden gaan deze eigenschappen verloren. Dus een lepeltje honing in je (kruiden)thee heeft alleen zin als je het vlak voor het opdrinken erbij doet. Bovendien moet je dan ook nog  'koudgeslingerde' honing hebben. Immers, de goedkopere honing wordt verhit tijdens het slingeren.
  • Als er veel slijmvorming is moet je eigenlijk geen melkproducten nemen, dit verslijmt nog meer. Yoghurt mag wel genomen worden.
  • In plaats van tijmtheezakjes kun je ook een potje Herbes de Provance / Provençaalse kruiden nemen voor de siroop.  
  • Eet prei.

Kruiden die je ook kunt gebruiken bij hoest zijn o.a.
-Heemst
-Zoethout
-Smalbladig weegbree
-Toortsbloemen
-Salie