Bannock

Bannock is een brood dat eeuwen geleden in Schotland en Ierland is ontstaan.
Emigranten hebben het recept over de hele wereld mee genomen en aangepast. Traditioneel is het een plat ongedesemd brood gemaakt van haver- of gerstemeel dat gebakken werd op een bakplaat of op hete stenen. Verse bosbessen vormen een voortreffelijke aanvulling bij dit brood. Omdat het makkelijk te maken is en er maar weinig ingrediënten voor nodig zijn, is dit al lang een favoriet recept onder reizigers / backpackers, en er bestaan wereld wijd vele varianten van.

Voor 1 brood van 450 gram Voorbereiding: 10 min Bereiding: 10-15 min

500 gram bloem of aardappelmeel
2,5 eetlepels bakpoeder
1 theelepel zout
1 theelepel suiker
klontje boter

In het kamp:

Meng bloem, bakpoeder, zout en suiker. Voeg geleidelijk genoeg water toe voor een dik glad beslag dat de consistentie van slagroom heeft.
Verhit een klontje boter in een grote koekenpan en schenk er genoeg beslag in voor een laag van 2,5 cm. Zet de koekenpan op hete kooltjes, of maak het beslag/deeg iets dikker en zet de pan schuin richting het vuur, of wikkel het deeg om een tak en hou dit boven het vuur.


Bak beide kanten 5 tot 7 minuten tot het brood goudbruin ziet. Controleer of de Bannock helemaal gaar is door in het midden een spies te steken. Blijft er geen deeg aan zitten, dan is het brood gaar.
Scheur het brood in stukken in plaats van het te snijden, bestrijk het royaal met honing of bv bosbessen jam of boter en smul er van.