Deel 2: Rugzak inpakken

Deel 2: Rugzak inpakken

Indeling

Bij het inpakken van de rugzak is het belangrijk om voor een goede gewichtsverdeling te zorgen. Zorg ervoor dat het zwaartepunt vlak onder je schouderbladen komt te liggen. Dit bereik je door alle zware spullen zo dicht mogelijk op tegen je rug in te pakken. Hoe meer zware spullen naar achter (verder van je af) liggen, hoe meer kracht het kost om in balans te blijven, en dat wil je natuurlijk niet.
Je begint bij het inpakken van een rugzak met het losmaken van alle compressiebanden. Voor het geval je nog niet vaak met een rugzak hebt gewerkt: dat zijn die banden die overal over je rugzak van gesp naar gesp lopen om de rugzak stevig in te kunnen snoeren zodat hij kleiner wordt. Nadat de banden los zijn leg je de rugzak op zijn rug of zet je hem rechtop tegen een muurtje.
Begin met de grootste en zwaarste artikelen. Steek alles wat je nodig hebt om te slapen onderin de rugzak. De zwaarste spullen worden zo dicht mogelijk bij de rug geplaatst, anders gaat de rugzak overhellen. De zware spullen horen qua hoogte net boven de heup en onder de schouders. Als deze hoger komen te zitten, raak je sneller uit balans. De rest van de spullen gaan er om heen.
Dingen die je regelmatig nodig hebt onderweg stop je bovenin of in een zijvak. Ondergoed en sokken zijn hier bijvoorbeeld prima geschikt voor en het scheelt je een boel stouwen aan het einde. Zorg ervoor dat er geen harde dingen tegen je rug kunnen prikken.
Zorg ervoor dat de spullen die je vaak nodig hebt, binnen handbereik zijn en de spullen die je als reserve hebt meer onderin liggen. Spullen die je dagelijks nodig denkt te hebben (zonnebrandcreme, medicijnen, flesjes drinken, eten etc) kun je het beste bovenin de backpack plaatsen, zodat je er gemakkelijk bij kunt.
Hou rekening met dingen die kunnen gaan lekken. Denk daarbij aan pakjes, tandpasta, shampoo en flessen water. Neem van alles kleine verpakkingen mee. Neem van alles een kleine tube mee of het laatste restje.
Vaak is een slaapmatje (met daarin de tentstokken) het enige dat echt aan de buitenkant van je slaapzak moet hangen, simpelweg omdat het er niet meer in past. Zorg er dan voor dat het niet kan gaan slingeren en dat het niet in de weg kan gaan zitten.
  • Hang als je een licht matje hebt het matje rechtop aan je rugzak, zo blijf je niet aan je matje hangen als je door de bossen loopt.
  • Is je matje te zwaar dan kun je schuin gaan lopen als je dat doet, leg dan je matje onder de klep.
Hang geen slaapzakken of pannen aan de buitenkant. Het slingeren werkt vermoeiend en het geluid kan irriterend zijn. Bovendien kun je ergens achter blijven haken. Stop ook geen spullen in je rugzak die scherp zijn of kunnen irriteren tijdens het lopen.

Gewicht

Het maximum wat je aan gewicht mee kunt dragen is ongeveer ¼ deel van je lichaamsgewicht. Probeer, ongeacht hoeveel je weegt, als je onervaren bent niet meer dan 10 tot 12 kg mee te nemen.
(Denk aan de trekkerswijsheid: elke 100 gr die je ‘s morgens inpakt, voelt aan het einde van de dag als 1 kg)
Zorg voor goed lichtgewicht kampeer materiaal, probeer van grote lasten kleine lasten te maken, bijv. een groot gasstel meeslepen kan men verhelpen door een klein of lichtgewicht gasstel mee te nemen. Of neem in plaats van een spijkerbroek een lichte katoenen broek mee. Hetzelfde idee geldt voor truien, jassen, shirts etc. Kijk of je geen andere versie van het product hebt die lichter is.
 

Bagagelijst

  • Hikezeiltje
  • Slaapzak
  • Hand en theedoeken
  • Bestek, bord, mok
  • Ondergoed
  • Sokken
  • Korte of lange broek
  • Truien (zijn onmisbaar in de avonduren)
  • T-shirts
  • Regenkleding (nylon heeft de voorkeur)
  • Zaklampje
  • Toiletspullen
  • Persoonlijke gegevens (identiteitskaart en ziekenfondspasje)

Kleding inpakken

  • Kleding inpakken – Kleding neemt over het algemeen de meeste ruimte in. Het is natuurlijk leuk om 12 verschillende broeken mee te nemen, maar vaak draag je op reis toch lang achter elkaar dezelfde kleding. Het kost simpelweg teveel tijd om steeds weer je backpack opnieuw te moeten organiseren als je schone kleren aantrekt. Neem dus niet teveel mee (maar ook niet te weinig).
  • Oprollen! – Die kleding die je wel meeneemt kun je oprollen in plaats van opvouwen. Zo bespaar je ruimte, want opgerolde kleding prop je gemakkelijk tussen andere spullen in een schijnbaar volle rugzak. Rol je kleren op en doe er een elastiek omheen. Een andere tip is kleding in elkaar vouwen. Door de ene helft van een broek over de andere te leggen, en vervolgens de andere helft daar weer overheen, zorg je ervoor dat er minder gemakkelijk kreukels in de kleding komen.
  • Plastic zakken – Doe je kleding nadat je ze hebt opgerold in een doorzichtige plastic zak, zo blijft je kleding droog, opgerold en kun je makkelijk in je tas zoeken. Het gewicht verandert hierdoor natuurlijk niet, maar je houdt wel ruimte over en weet je in welke zak bijvoorbeeld je broeken zitten. Als je je kleding gewoon los in je rugzak stopt, wordt het een complete chaos.

De rugzak instellen

Een rugzak heeft twee belangrijke steunpunten, je schouders en je heupen. Meestal wil je dat de last over deze twee punten is verdeeld. Het grootste deel zal je normaal gesproken op je heupen laten rusten omdat die wat meer gewicht aankunnen en je beenspieren minder snel last hebben van het gewicht, dan je schouders. Om dat te bereiken moet je de rugzak goed kunnen afstellen op jouw eigen maten. We beginnen met de heupgordel: De heupgordelkun je herkennen aan de brede, dikke band met een dik kussen op de zak bij de onderrug. De heupgordel zorgt ervoor dat er minder gewicht op de schouders komt. De heupgordel ‘draagt’ je rugzak en de schouderbanden ‘houden de rugzak op zijn plek’. Als de heupgordel goed zit kun je beginnen met het afstellen van de schouderbanden.
Om de meeste steun te krijgen hoort de heupband iets boven het heupbeen uit te steken. Trek hem flink aan, of laat dit doen. Mocht de rugzak later afzakken dan kun je hem aan de load-adjusters (die twee bandjes naast je schouderbanden) met je duimen weer optrekken. Als de rugzak goed is afgesteld zit het begin van de schouderbanden nu precies tussen je schouderbladen. Zitten de schouderbanden te hoog, dan zal de rugzak naar achteren gaan trekken. Dit loopt heel ongemakkelijk en kan bovendien je ademhaling belemmeren.
Zitten de schouderbanden te laag, dan komen je schouders boven het (inwendige) frame uit en kun je de lading nooit met de load-adjusters tegen je rug aan trekken. Hierdoor gaat de zak aan je schouders hangen en als de schouderbanden dan niet zacht gevoerd zijn kunnen ze gaan schuren.
Zit de rugzak dan nog steeds niet lekker, dan kun je er eens aan denken om de strips van het frame meer in de vorm van je rug te buigen.
Zorg er altijd voor dat je de gesp van je heupgordel dicht doet als je de rugzak niet draagt. Zo is de kans dat je gordel breekt als iemand er op gaat staan een stuk kleiner. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je een reserve gesp op zak hebt.

Tips

  • Til je rugzak nooit aan een draagriem van de grond, laat je rugzak altijd door een ander aangeven.
  • Laat je rugzak nooit van je schouder op de grond vallen, daar gaat hij kapot van.
  • Mocht je onderweg een beschadiging constateren, wacht dan niet, maar repareer meteen.
  • Er kan veel in een rugzak. Doe dan ook alles in de zak. Hang geen slaapzakken of pannen aan de buitenkant.
  • Bij normaal gebruik gaan rugzakken erg lang mee. Maak de rugzak zorgvuldig schoon na zware, vieze tochten en je zult er jaren plezier van hebben.
  • Loop voor je weg gaat op kamp de naden en ritssluitingen van je rugzak goed na om te kijken of ze allemaal nog heel zijn. Tijdens het inpakken komen er grote krachten op je rugzak te staan. Het zou toch pijnlijk zijn als hij onderweg open zou springen.
  • Ga voorzichting om met ritsen. Als een rugzak nat wordt is de kans vrij groot dat hij als eerste bij de ritsen zal lekken.
  • Koop een regenhoes voor je rugzak. Ze kosten tussen de 10 en 20 Euro maar dat betaalt zich absoluut terug. Het is wel zo lekker om na een lange hike of trektocht droge kleren aan te kunnen doen.
  • Een mooi, compact ingepakte rugzak is een kunstwerkje, maar trek de compressiebanden niet onnodig hard aan. Zo loop je minder risico dat je de naden en ritsen overbelast.
  • Als je een volle rugzak optilt, doe dat dan aan de draaglus en niet aan één van de schouderbanden. Een draaglus is ervoor gemaakt om het hele gewicht te moeten dragen. Een schouderband niet, aangezien die altijd hulp heeft van de andere schouderband en de heupgordel.