Skarvan og Roltdalen nasjonalpark / Norge


Norge

Skarvan og Roltdalen nasjonalpark


Skarvan og Roltdalen nasjonalpark er en relativt ny nasjonalpark og ligger i kommunene Meråker, Stjørdal, Selbu og Tydal. Den ble vernet i 2004, er på 441 km2 og består av høgfjell, skogdaler og store myrområder.

Kommer man opp på en av de mange fjelltoppene som omkranser nasjonalparken vil nok de aller fleste bli betatt av den storslagne naturen de har foran seg. Tilsynelatende en uberørt natur. Tar man fjellet og dalen i nærmere øyesyn vil en snart oppdage at dette ikke er tilfelle.Nasjonalparken har vært brukt i ca 2000 år og er rik på kulturminner.Langs elva Rotla finnes spor etter fast bosetning fra før svartedauen. 

Fra elva og oppover liene ligger setergrend etter setergrend og forteller om stor aktivitet. Men den største aktiviteten var uttaket av kvernsteiner som foregikk over et stort område, fra Bokhammeren i sør til Skarvene i nord, med den største konsentrasjonen i Høgfjellet. Man kan også se rester etter hustufter, jernvinneanlegg, samiske boplasser, fangstgroper, spor etter kobberdrift og gamle ferdselsårer. 

En av flere flotte turisthytter er Schulzhytta. I over 60 år har den vært et spennende vandringsmål for friluftsfolk, både sommer og vinter. Hytta ligger sentralt inne i nasjonalparken, klar til å ta i mot deg når du blir fjern i blikket og søker innover de store vidder.   I randsonen av nasjonalparken finner du flere turisthytter som er flotte utgangspunkt for både fotturer og skiturer. Hele nasjonalparken omfattes av Essan reinsbeitedistrikt.