Reistips naar Noorwegen


Noorwegen

Top 5 natuurplekken in Noorwegen

Noorwegen leent zich uitstekend voor een rondreis per auto. Wil je de allermooiste natuurplekken van Noorwegen ontdekken? Neem dan onderstaande routes mee!

Sognefjellet route 55
(Foto: Jostedalsbreen Nasjonalpark)
Deze bergroute is de hoogste van Noord-Europa. Deze machtige route loopt van het westen naar het oosten van Noorwegen en start bij het plaatsje Gaupne naar het boerendorpje Lom met een totale lengte van 108 km. U klimt via een mooie oude weg richting de bergen. Boven gekomen heeft u prachtige uitzichten over de gletjseruitlopers van de Jostedalsbreen en bergmeren.
(Foto: gletjseruitlopers van de Jostedalsbreen)
(Foto: gletjseruitlopers van de Jostedalsbreen)
Grotendeels in de zomer is dit gebied nog op de bergen besneeuwd en zult u nog langs de ijswallen rijden. Langs de fjorden en door de bergen eindigt deze prachtige route in het oude boerendorpje Lom. Een enorm leuke levendige plaats om te overnachten met oude gerestaureerde boerderijen die zijn omgebouwd tot hotels. En om de volgende dag de route voort te zetten naar de Strynefjellsvegen!

   
(foto's: Gamle Strynefjellsvegen)
         


            
     

Gamle Strynefjellsvegen is een stukje cultureel erfgoed dat meer dan 100 jaar oud is. Tussen het bergdorp Skjåk en de fjordenplaats Stryn waren vroeger verschillende
wegen voor het transport van mensen en noodzakelijke goederen. Het was een moeilijke, inspannende en vervelende reis. In 1881 werd besloten om tussen Grotli
en Hjelle een nieuwe weg te bouwen. Zweedse en plaatselijke werkmensen, van beide kanten van de bergen, werkten mee aan het zware bouw werk.
In 1894 was de weg, een meesterwerk van bouwkunde en wegenbouw, klaar voor gebruik.
In 1978 werd de oude Strynefjellsvegen vervangen door een 12 kilometer lange nieuwe weg met 3 tunnels. Deze weg is het hele jaar geopend.
Niettemin is het de oude weg die uitzicht en perspectief biedt. De contrasten in de natuur zijn op deze weg te zien; met de, door de gletsers afgeschuurde, afgeronde  vormen
in het oosten tot de hellingen en meer steile topografie in het westen.

Gamle Strynefjellsvegen is gedurende de winter gesloten en gaat in juni weer open. Het sneeuwruimen was tot in de vijftiger jaren van de vorige eeuw handwerk.
In die tijd moesten 200 mannen met schoppen, door meters hoge sneeuwwallen, kilometers lang een weg banen.
Tegenwoordig worden de wegen door sneeuwschuivers in een mum van tijd schoongemaakt.
Bij Tystigen kan tot ver in de zomer geskied worden. Anderzijds zijn de zomer en de herfst een mooie tijd om wandelingen in de bergen te maken.
De weg is ook uitstekend geschikt om te fietsen.
Gamle Strynefjellsven National Tourist Route loopt tussen Grotli en Videsæter en is 27 kilometer lang.



Aurlandsfjellet route 243
(Foto: Uitkijkpunt Stegastein)
(Foto: Uitkijkpunt Stegastein)
Adembenemend; dat is deze route die loopt van Aurlandsvangen naar Laerdalsoyri met een lengte van 47 prachtige kilometers. De route staat bekend om zijn metershoge sneeuwwallen langs de weg, zelfs in de zomer. Het landschap verandert hier per minuut en wordt steeds woester en ruiger.
De smalle wegen slingeren door dit prachtige berglandschap en na 8km moet u absoluut stoppen bij het uitkijkspunt ‘Stegastein”. Dit onder architectuur gebouwde platform van gelamineerd hout en staal brengt de bezoekers 30 mtr ver en 650 mtr hoog boven het geweldige fjordenlandschap. Doordat het platform rond afloopt en stopt met een glasplaat lijkt het of je boven het fjord zweeft. Deze route is een absolute must als u Noorwegen gaat bezoeken!

Strynefjellsvegen. Route 258
(Foto: Videfossen waterval)
Deze meer dan 100 jaar oude bergpas tussen het oosten en het westen van Noorwegen is een absolute uitdaging. Deze bijna geheel onverharde weg met zijn typerende rotsblokken fungerend als vangrail langs de kant van de weg leidt naar een bergplateau.
Bovenaan gekomen rijdt u langs de uitlopers van de Jostedalsbreen en langs prachtige groene gletsjermeren. Aan het einde van de route wordt u nog beloond met de woest krachtige Videfossen waterval. 
(Foto: Videfossen waterval)
Deze route biedt u een zeer prachtige uitzichten, helemaal in de mooie herfstkleuren. Ga niet té laat in het seizoen naar deze bergpas want dan wordt deze vaak al door sneeuwval afgesloten.

Grimsdalen – Rondane
(Foto: Grimsdalen)
Grimsdalen is een van Noorwegens mooiste valleien. Het ligt aan de noord kant van het grote natuurpark Rondane in het midden van Noorwegen. Via de E6 naar Dovre kom je hier terecht of via de Rv27 vanaf Folldal. Er loopt een prachtige onverharde 55 km (!) lange tolweg door dit natuurgebied heen.
(Foto: Grimsdalen)
Absoluut een van de mooiste wegen voor iedereen die van onverhard rijden houdt maar ook prachtig om te fietsen of wandelen. En natuurlijk zoals overal in Noorwegen mag ook hier vrij in de natuur gekampeerd worden. Dit zijn toch de plekken waarvoor je naar Noorwegen komt!

Geirangerfjord - Trollstigen Route 63
(Foto: Geirangerfjord)
Deze berg route die je eens in je leven moet hebben gereden leidt via een meer dan spectaculaire uitzichten richting het noorden naar de plaats Andalsnes. Als je de route 63 opdraait begint de klim direct. Zelfs in de zomer kan hier nog zeer veel sneeuw en ijs liggen op de bergen en meren.
Na een 22 km bij de berghut Djupvasshytta ligt de afslag naar de top van Dalsnibba op 1476 mtr. Hier heb je een adembenemed uitzicht over dit gebied.
(Foto: Djupvasshytta)
(Foto: Djupvasshytta)
(Foto: Djupvasshytta)
Terug naar beneden vervolg je de weg naar het Geirangerfjord.
(Foto: Geirangerfjord)
Je daalt langzaam af via een paar prachtige watervallen naar het kleine havendorpje waar het in de zomer zeer levendig is doordat hier veel cruiseschepen aanmeren.

De route vervolgt zich via de oude Adelaarsroute met zijn vele haarspeldbochten en hier moet je zeker even stoppen bij Flydalsjuvet, een prachtig uitkijkspunt met een grandioos uitzicht over het fjord.
(Foto: Uitkijkpunt Flydalsjuvet)
Neem de pontoversteek bij het Norddalfjord en vervolg de route naar de Trollstigen (trollenpad).
Op de top ligt het net aangelegde natuurcentrum met het spectaculaire, onder architectuur aangelegde uitkijkspunt. 
(Foto: Uitkijkpunt Trollstigen)
(Foto: Uitkijkpunt Trollstigen)
Je hangt hier echt boven de Trollstigen en hebt een grandioos uitzicht over de bergen en het dal. Via de duizelingwekkende haarspeldbochten daal je af en eindigt de route naar Andalsnes. 
(Foto: Trollstigen)
(Trollstigen is niet het gehele jaar open door sneeuwval, meestal open vanaf half mei)