Noorwegen: 5 wandeltips

Noorwegen: 5 wandeltips

Ontdek het beste van de Noorse natuur!


Advertorial – Wil je het beste van de Noorse natuur ontdekken? Trek dan je wandelschoenen aan. Met het vliegtuig zet je binnen twee uur voet aan wal in Bergen of Oslo en je dagtocht of meerdaagse wandeling kan direct beginnen. Je loopt door de bergen, tussen de fjorden, en langs de kust en door de goed gemarkeerde paden vind je gemakkelijk de weg. In de onbemande- en zelfbedieningshutten of in de gezellige berghotels geef je je lijf even rust, zodat je de volgende morgen weer vol energie kunt genieten in één van de 42 nationale parken of andere natuurgebieden. Deze vijf wandelingen zijn een absolute aanrader en helpen je op weg om een keuze te maken uit het grote aanbod aan prachtige wandelingen dat Noorwegen rijk is.

 1. Romsdalseggen bij Molde

Voor de wandeling naar de Romsdalseggen, in de buurt van Molde, kies je zelf de moeilijkheidsgraad, afhankelijk van je eigen conditie en wat je zelf wilt. Alle routes hebben één ding gemeen: een spectaculair uitzicht. Kies je de eenvoudige en de normale route dan vertrek je vanuit Vengedalen. Voor de extreme route begin je verderop in het dal en is een gids zeker aan te raden. Tijdens de wandeling door dit berggebied, word je stil van het uitzicht op de fjorden en de omringende bergtoppen. Onderweg vul je bij de vele watervallen je drinkfles of geniet je van de koude waterdruppels op je warme huid. Op de top sta je 1.222 meter in de lucht en het panorama uitzicht, dat zelfs de ervaren bergwandelaars de adem beneemt, is een garantie voor de meest bijzondere vakantie foto’s. Deze voettocht mag geen enkele wandelaar missen!
Duur: 6 – 9 uur (afhankelijk van de gekozen route)Moeilijkheidsgraad: licht, middelzwaar en expertMeer info + video: www.visitnorway.nl/romsdalseggen

2. Van Spranget naar Rondvassbu in Rondane

Dit is een van de mooiste en tegelijk gemakkelijkste bergwandelingen in Noorwegen. Aan de grens van het nationaal park Rondane heb je vanaf de parkeerplaats bij Spranget direct een spectaculaire toegang tot dit indrukwekkende berggebied. Wanneer je aan deze dagtocht begint, vertrek je op ongeveer 1.080 meter hoogte boven zeeniveau. Deze wandeling heeft slechts een lichte stijging van 175 meter en is geschikt voor elke wandelaar: jong, oud, beginners en ervaren bergwandelaars. De machtige bergtoppen van Rondane zoals Smiubelgin, Veslemeden, Rondeslottet en Storronden zijn voor elke wandelaar een genot voor het oog.
Duur: 13 km in totaalMoeilijkheidsgraad: lichtMeer info: www.visitnorway.nl/wandelen

3. Peer Gynt Route, Lillehammer

Met deze route ga je voor je gevoel even terug in de tijd. Peer Gynt is een personage uit 1867 van de toneelschrijver Henrik Ibsen en heeft ooit geleefd in dit ruige berggebied. Een goed vertrekpunt voor deze route is Skeikampen, vlakbij de Olympische stad Lillehammer. Deze meerdaagse tocht van ongeveer 70 kilometer neemt je mee door een prachtig en afwisselend landschap, variërend van kale bergen tot berkenhouten bossen. Via goede paden en landwegen loop je zonder teveel inspanningen van de ene berghut naar de andere of van hotel naar hotel. Kies voor een georganiseerde tocht of trek alleen de natuur in.
Duur: meerdere dagenMoeilijkheidsgraad: middelzwaarMeer info: www.visitnorway.nl/wandelen

4. Dronningruta, Vesterålen

De Vesterålen is de minder bekende buurman van de Lofoten. Hier wandel je in de voetsporen van de Noorse Koningin Sonja: zij was zo onder de indruk van deze route dat deze naar haar is vernoemd. Wanneer je de Dronningruta, ofwel Koninginnenroute, bewandelt, loop je 15 kilometer langs de kustlijn en door de bergen tussen Stø en Nyksund. De route is een rondweg en het maakt niet uit in welke richting je de route start, beide vissersdorpjes zijn zowel begin- als eindpunt. Onderweg geniet je van de mooie kustlijn en kleine gezellige dorpjes omgeven door spectaculaire bergen met panoramische vergezichten. Als je niet opziet tegen lichte hoogteverschillen en over een goede fysieke conditie beschikt, mag je deze wandeling absoluut niet missen. En als je hier toch bent, ga dan ook walvis spotten. Vertrek met de boot vanuit het vissersdorpje Stø en ervaar de walvissen, zeevogels en zeehonden in hun natuurlijke leefomgeving.
Duur: 5-8 uurMoeilijkheidsgraad: zwaarMeer info: www.visitvesteralen.com

5. Het Aurlandsdal

Kies je deze wandeling, dan kies je voor een echte klassieker! Het Aurlandsdal ligt in een mooi berggebied op de grens tussen Oost- en West-Noorwegen. Het gebied – ook wel bekend als de Grand Canyon van Noorwegen – is ongerept en adembenemend, rijk aan planten en dieren, culturele schatten, geschiedenis en geologische elementen. Het is niet voor niets dat deze behoort tot de “10 Iconic Walks”, tien routes die je niet mag missen in de regio Fjell & Fjord. Je kunt door het dal wandelen en langs de route van Finse naar Vassbygdi overnachten in de berghutten of je maakt kortere tochten en komt met de bus of met de auto.
Duur: meerderde dagen (elk onderdeel is ook geschikt als dagtocht)Moeilijkheidsgraad: licht – middelzwaarMeer info + video: www.visitnorway.nl/sognefjord

Tip voor onderweg

Vergeet niet om je ‘nistepakke’ mee te nemen voor onderweg. Dit lunchpakket is een typische Noorse gewoonte en een must voor elke wandelaar. Naast een stapel boterhammen en het thermosflesje vind je hierin de ‘Kvikklunsj’, een met chocolade overtrokken koekje. Daarnaast mag de sinaasappel niet ontbreken in het pakket, deze is lekker fris en goed tegen de dorst.
Kijk voor meer bijzondere wandelingen en uitgebreide informatie over wandelen in Noorwegen op visitnorway.com/wandelen