Zweedse appelsoep

Dit is een dikke koude soep die heel verfrissend en gemakkelijk is voor de lunch. Hij moet van tevoren worden bereid en smaakt het best, net als Spaanse gazpacho

voor 4 personen voorbereiding: 10 min Bereiding: 45 min

6 dessertappels, geschild, zonder klokhuis, in plakjes
2 kruidnagels
1 eetlepel suiker
1 eetlepel kaneel
175 ml gesmolten boter
200 gram suiker
125 gram bloem
1 ei of het equivalent aan eipoeder
2-3 druppels vanille-essence
zout naar smaak

Thuis: 
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakvorm in en bouw laagjes op van appelschijfjes tot ongeveer tweederde gevuld is. Voeg de kruidnagels toe en bestrooi met suiker en kaneel.
Meng in een kom boter, suiker, bloem, ei, vanille en een beetje zout. Bedek de appellaagjes met dit mengsel en zet het gerecht ongeveer 45 minuten in de oven. Laat het helemaal afkoelen en doe het dan in een voorraaddoos of zak.