Free ride / Hitchhikers

Free ride / Hitchhikers

Find a ride for free: Click here> HITCHHIKERS

Het kiezen van een mes


Het kiezen van een mes

Als je besluit een mes te gaan kopen en je weet inmiddels wat voor soort mes het gaat worden zul je op andere zaken moeten letten. Niet alleen de metaalsoort of hardheid van het mes, maar bijvoorbeeld ook (bij vouwmessen) wat voor vergrendeling er zit op het scharnier. Ook let je bijvoorbeeld op de greep en de schede (in geval van vaste messen).
Meest gebruikte soorten vergrendelingen
Lockback of frontlock
Het Nederlandse woord hiervoor is een vouwmes met pompvergrendeling. Als je het lemmet opent, valt er automatisch een blokkeerstang in een nok aan de bovenkant van het uiteinde van het lemmet. Om het mes te sluiten, duw je op de veer aan de bovenkant (aan de achterkant van het heft bij een lockback, aan de voorkant bij een frontlock). Deze vergrendeling is erg betrouwbaar en sterk en wordt daarom veel gebruikt. Bekende voorbeelden zijn de Buck jachtmessen model 110, Hill Knives Outdoor Folding Knife 1, Spyderco Endura en Delica, verschillende vouwmessen van Fox, Puma, Böker, Ka-bar, ….
Linerlock
Hierbij wordt het lemmet vergrendeld door een veer die uit de zijkant van het heft springt en het lemmet aan de onderkant bij het scharnierpunt vergrendeld. Tegenwoordig hebben de meeste eenhandsmessen een linerlock en in de buitensportzaken vind je dan ook een grote keus. De bekendste, in Nederland verkrijgbare, merken zijn Benchmade, CRKT, Spyderco, Cold Steel, SOG. De "liner"in het woord "linerlock" is de metalen binnenkant van een heft, waarop meestal de greepschalen zijn bevestigd. Om het mes dicht te doen, moet je met een vinger de veer opzij duwen. Meestal is hier een uitsparing voorzien aan de onderkant van de greep. Let bij het kopen wel erop dat je deze vergrendeling niet per ongeluk kan openen, wanneer je het mes geopend vasthoudt en veel druk uitoefent. Omdat dit bij bepaalde modellen kon gebeuren, hebben verschillende fabrikanten een tweede vergrendeling ontworpen voor de linerlock. Dit is een pal die je na het openen onder de linerlock duwt, of die automatisch de linerlock vergrendelt. De nieuwste modellen van Benchmade, SOG, Spyderco, CRKT, Cold Steel gebruiken deze extra beveiligingsmethodes.
Framelock
Goed te vergelijken met de linerlock, behalve dat de vergrendeling hier niet een aparte veer is, maar een zijde van de greep. Deze messen hebben dan ook allemaal een greep uit titanium of staal, waarvan een deel van de greep na het openen van het lemmet achter het lemmet vastklikt. Het grootste voordeel is de sterke constructie en het feit dat hoe harder je knijpt, hoe beter het lemmet vergrendelt blijft. Onder andere het kleine KISS mes van CRKT gebruikt de framelock, net zoals de Sebenza's van Chris Reeve.
Draairing
Vooralsnog alleen te vinden op de goedkope, maar erg goede vouwmessen van Opinel. Na het openen van het mes, draai je de ring die onder het lemmet zit naar rechts, over de opening aan de onderkant van het handvat. Het lemmet is nu geblokkeerd.
Greep
De greep of het handvat van een mes moet ervoor zorgen dat je het mes comfortabel en veilig kan gebruiken. De greep moet groot genoeg zijn, geen scherpe randjes hebben, slipvast zijn en stevig zijn bevestigd. Bij grote vaste messen is een klein gevest aan de onderkant van het handvat handig om te voorkomen dat je hand van het handvat op de snede afglijdt.
Het greepmateriaal van een mes moet daarom aan bepaalde eisen voldoen: toestaan dat je het mes langdurig kunt gebruiken zonder blaarvorming, dat het mes zeker in je hand ligt (ook als je handen nat zijn of bijvoorbeeld besmeurd met bloed van het villen) en dat het erg stevig is en niet onderhevig aan klimaatsinvloeden. Zo zetten hout en hoorn bijvoorbeeld uit als ze nat zijn , waardoor de greep kapot kan gaan. Moderne kunststoffen zijn dan ook beste keus. Vaak zijn ze ofwel een beetje plakkerig, of hebben ze een reliëf.
Schede
De schede waarin je een vastmes draagt is erg belangrijk, het beschermt het mes tegen externe invloeden en nog belangrijker het beschermt je eigen lichaam tegen de snede van het mes bij een val. Voor actief en buitensportgebruik zijn kunststofschedes het beste. In tegenstelling tot leren schedes kan het mes ze niet doorboren bij een val. Ook hebben ze bijna geen onderhoud nodig. Let er wel op dat het mes stevig in de schede past, dat de schede voldoende bevestigingspunten heeft voor een beenlus of voor straps, en dat de schede een positieve sluiting heeft voor het handvat van het mes (meestal een bandje met drukknoop, een rubberen bandje of velcro).

Messen en tools


Messen en tools

Een rugzak is voor je spullen, schoenen om je voeten te beschermen, maar waarom zou je een mes meenemen als je natuur in gaat?
Dat is een vraag die sommigen zich stellen als ze soms de uitgebreide vitrines vol met messen zien in de betere buitensportzaken. Tot op het moment echter dat ze midden in het bos er achter komen dat ze geen haringen voor hun tent hebben meegenomen en dus eigenlijk zelf haringen moeten maken die in de harde grond kunnen worden gestoken. Want juist op zo'n moment is een goed scherp mes goud waard.
Zelf ga ik nooit van huis zonder m'n mes mee te nemen. Naast een stuk gereedschap is het namelijk een soort kameraad geworden die me overal bij kan helpen. Dat kan zijn bij het maken van haringen (zaag en mes), tot het verwijderen van een splinter (pincet) en het repareren van mijn rugzak (tang).
Maar zoals gezegd staan de vitrines van buitensportzaken vaak vol met verschillende messen en is het moeilijk kiezen wat je nu precies moet kopen: een snijmes, een alles-in-één-mes of een multitool.
Op deze vraag en op vragen over andere gereedschappen zoals bijlen, zagen en schoppen wil ik in deze rubriek antwoord geven. Daarnaast kun je iets lezen over wat er zoal komt kijken bij de aanschaf van mes voor wat betreft de wet én wil ik uitleggen hoe je je mes kunt onderhouden zodat je er nog langer plezier van kunt hebben.
Maar voordat je echter verder leest wil ik je wijzen op het gevaar van messen. Onkundig gebruik van een mes kan je je vingers kosten of (bij uitschieten) zelfs een flinke wond bezorgen in je been of arm. Kijk daarom altijd uit bij het gebruiken van een mes en gebruik het daarvoor waar ze worden gemaakt en verkocht. Ik wil nadrukkelijk wijzen op het feit dat de messen hier besproken zijn bedoeld voor buitensport-activiteiten en dus zeker niet bedoeld zijn om in je zak te stoppen als je de stad in gaat of gaat stappen. Zoals je in het stuk over de wet omtrent messen ook kunt lezen kan dat laatste je zelfs (gelukkig!) in grote problemen brengen met de politie.
Je kunt bij de aanschaf van messen en tools overigens terecht bij de volgende merken:
· Aitor · Al Mar · Bark River Knife & Tool · Becker Knife and Tool · Benchmade · Black Eagle ·Brusletto · Buck Knives · Busse Combat Knives · Böker · Camillus · Chris Reeve Knives · Coghlan's · Cold Steel · CRKT (Columbia River Knife and Tool) · Cudeman · Diamond Machining Technology (slijptools) · Eden Quality · Edge Pro · EKA · Emerson Knives ·Estwing · Extrema Ratio · Fiskars · Forge de Laguiole · Fox · Fällkniven · Gatco (slijptools) ·Gatco (slijptools) · Gatco Sharpeners · Gerber · Glock · Grivel · Gränsfors Bruks · Gränsfors Bruks · Hattori · Haugrud · Helle Eggen · Helle Fabrikker · Herbertz · Hill Knives · Iisakki järvenpää · Ka-Bar · Karesuando Kniven · Kershaw · Knivsmed Strømeng · Lansky (slijptools)· Leatherman · Lezyne · Linder · Marttiini · Maserin · Masters of Defense · Microtech · Miguel Nieto · Monarch · MSR · Muela · Oeyo · Opinel · Smith and Wesson · SOG · Spyderco ·Strider Knives · Style Expedition (Kijkshop huismerk) · SuperKnife · Survival Incorporated ·Swamp Rat Knife Works · Swiss-Tech · Tatonka · Topeak · United Cutlery · Victorinox · Viper· Walther · Wenger Knives · Wetterlings · William Henry Knives · WoodsKnife 

Messen

Het mes is waarschijnlijk één van de oudste gereedschappen die de mens tot zijn beschikking heeft. Waren het in het stenen tijdperk nog scherp gemaakt stenen, daar zijn het nu high-tech tools van gecombineerde metaal soorten voor een optimale gewicht, hardheid en duurzaamheid verhouding.
Het mes is dan ook een uitermate geschikt hulpmiddel tijdens buitensport-activiteiten. Een stevig mes kan je namelijk gebruiken voor de meest uiteenlopende zaken. Denk bijvoorbeeld aan het snijden en smeren van je brood tot het snijden van kleine takjes tot aanmaakhout voor een warm kampvuur. Daarnaast zijn er tegenwoordig zoveel verschillende soorten messen, dat je altijd wel een mes kunt vinden dat precies aansluit bij je eigen wensen en behoeften.
Een mes is echter ook een stuk gereedschap waarmee je de mooiste dingen kunt maken. Neem bijvoorbeeld eens de tijd om van een stuk hout dat je op de grond hebt gevonden iets moois te snijden. Je zult zien dat het bijzonder makkelijk is om een eigen kunstwerkje te maken terwijl je bijvoorbeeld aan de waterkant zit te wachten tot je kleren weer droog zijn.
Maar ook kan een mes in extreme situaties je leven redden. Je kunt er immers mee seinen (spiegelen van de zon). Of het kan in minder extreme situaties een handige hulp zijn bij het verlenen van eerste hulp (op maat maken van een spalk, verwijderen van splinters met een pincet of het knippen van verband met de schaar).
Door al deze toepassingen heeft het mes een niet meer weg te denken plaats ingenomen in de standaarduitrusting van elke hiker die voor meerdere dagen van de bewoonde wereld is verwijderd.
Helaas is het echter nodig om het gebruik van messen binnen bepaalde wetten vast te leggen, simpelweg omdat het ook als steekwapen kan worden gebruikt. Zeker in deze tijd van veel zinloos geweld is het dan ook aan te raden om je mes alleen dan mee te nemen, als je denkt het echt nodig te hebben voor buitensport-activiteiten. Zelfs een multi-tool of klein mes kan tegenwoordig immers door de politie in beslag worden genomen als je het op het verkeerde moment op de verkeerde plaats in je zak blijkt te hebben.


Messen soorten


Soorten messen


Het mes is voor de buitensporter een van de belangrijkste benodigdheden en voor hikers is het zelfs een onmisbaar gereedschap. Afhankelijk van het soort mes kan je er een appel mee schillen, een blik openen, een noodbivak construeren en nog ontelbaar veel andere taken mee verrichten. Hieronder bespreek ik de verschillende soorten messen die voor hikers en andere buitensporters nuttig kunnen zijn.
Het overzicht is verdeeld in:
De Zwitserse zakmessen
Zwitserse zakmessenDe alom bekende maar o zo handige zakmesjes, het ideale mesje om altijd in je broek- of rugzak bij te hebben. Voor hikers vooral erg nuttig omdat je in een klein, en licht pakketje veel gereedschappen vindt. Mijn ervaring is dat de modellen met een houtzaagje en de basisgereedschappen (groot lemmet, klein lemmet, blikopener met schroevendraaier, flessenopener, kurkentrekker, priem) de beste keus zijn voor hikers. De grootste en dikste modellen zijn gewoon niet zo handig in het gebruik. De prijzen lopen van ongeveer 10 Euro (voor de echte basisversies) tot 100 Euro en meer voor de (te) dikke modellen.. Iets waarmee je wel rekening moet houden is dat de kleinere messen meestal alleen veerdruk gebruiken als vergrendeling van het lemmet. Gebruik deze messen dus echt alleen om te snijden en niet om te wrikken, de kans is anders groot dat je je vingers bezeerd als het lemmet plotseling dichtklapt. De grotere modellen hebben tegenwoordig een stevige vergrendeling op het grote lemmet (vaak een schuifpal). De bekendste merken zijn Victorinox en Wenger, de goedkopere replica's zijn niet echt aan te raden omdat ze van minderwaardig staal zijn gemaakt en snel stukgaan.
Vouwmessen
VouwmessenDit zijn messen waarbij het lemmet in gesloten positie in het heft valt, waardoor ze makkelijker te dragen zijn. In tegenstelling tot de Zwitserse zakmessen zijn deze messen ook geschikt voor wat zwaarder werk. De meeste outdoormodellen hebben maar een lemmet, in enkele gevallen twee of drie. Voor kwalitatief goede vouwmessen moet je rekenen op een prijsvork van 5 Euro (voor het kleinste Opinelmodel) tot wel 350 Euro (voor een handgemaakte Sebenza van Chris Reeve).
Als je een vouwmes gaat kopen, heb je verschillende keuzes. Koop je een tweehandsmes of een eenhandsmes. Voor bergbeklimmen raad ik een eenhandsmes aan. Dit betekent dat je het lemmet kan openen met slechts een hand. (voor de linkshandigen onder jullie, in de winkel wel even controleren of je het mes makkelijk kan openen). Deze messen hebben of duimstutjes, of een rond of ovaal gat in het lemmet, waardoor je het met je duim open kan duwen. Dit betekent dat je maar een hand vrij moet hebben om je mes te kunnen openen, wel zo handig als je aan een bergwand hangt. Eenhandsmessen hebben meestal ook een kledingclip, waardoor je het mes gemakkelijk aan je broekzak kan clippen, aan je riem, of aan je klimharnas. Op deze manieren bevestigd kan je er onmiddellijk bij in geval van nood (bv. bungelend in een verstrikt touw, met je andere hand aan een handsteun). Tweehandsmessen draag je meestal in je broekzak of in een riemtasje. Deze messen zijn voor hikers vaak even handig.
De zwakke plek bij vouwmessen ligt in het scharnierpunt. Daarom zijn ze eigenlijk alleen geschikt als snijmes, niet om mee te wrikken., In de winkel is het dan ook aangeraden om het te openen en eens aan het lemmet te trekken en te duwen, zowel naar boven en beneden als naar links en rechts. Als je ziet en voelt dat het lemmet teveel wiebelt, kan je het beter niet kopen.
Een tweede ding waar je goed naar moet kijken is de vergrendeling van het lemmet. Sommige vouwmessen gebruiken alleen veerdruk om het lemmet vast te houden. Als je dan aan het snijden bent, kan het gebeuren dat het lemmet op je vingers dichtklapt. De meeste moderne modellen hebben dan ook een vergrendeling van het lemmet. Dit is meestal een veer die het lemmet aan de onderkant of bovenkant vastzet. Het franse merk Opinel daarentegen gebruikt een simpele, maar uiterst effectieve draairing. Meer uitleg over waar je op moet letten bij een vergrendeling en de verschillende soorten vergrendelingen vind je HIER.
Vaste messen
Vaste messenVaste messen zijn messen waarvan het lemmet en de greep aan elkaar zijn vastgemaakt. Je draagt ze in een schede in je broekzak, aan je riem, rond je nek of bevestigd aan je uitrusting. Het voordeel van een vast mes is dat je er ook mee kan wrikken, kappen en dat het steviger is dan een vouwmes. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt voor harder gebruik, zoals takken afhakken, kuiltjes graven, noodbivakken bouwen. Er zijn verschillende soorten vaste messen: jachtmessen, dolken, nekmessen, en overlevingsmessen. Bij de grotere vaste messen (lemmetlengte vanaf 10 cm) waarmee ook gehakt en gewrikt wordt, is het erg belangrijk dat de verbinding tussen lemmet en greep erg stevig is. Mijn voorkeur gaat uit naar messen met een doorlopende angel (het uitstekende stuk aan het lemmet waar omheen de greep zit) of messen uit een stuk, met opgezette greepplaten.
Gereedschapsmessen
Gereedschapsmessen worden voor andere zaken gebruikt dan alleen snijden. Zij zijn voor een bepaald doel (bijvoorbeeld jachtmessen) of juist voor meerdere doelen (multi-tools). Hieronder enkele voorbeelden:
Jachtmessen
Deze vaststaande messen worden gebruikt om de gevangen prooi te slachten en te villen. De lengte van het lemmet ligt tussen 5 en maximaal 19 cm. De meeste jachtmessen hebben een lemmet met een zgn. "drop point", dit betekent dat de punt van het mes is afgerond en dat deze punt lager ligt dan de bovenkant van het handvat. Dit zorgt ervoor dat de punt van het mes de ingewanden niet raakt, als je een beest aan het villen bent en je de huid opensnijdt met het snijvlak naar beneden toe gericht. Als de punt van een mes wel de ingewanden raakt, besmet je al het vlees met de zure sappen uit de buikholte. Alhoewel deze messen specifiek voor de jacht zijn ontworpen, bieden ze de hiker een goed allround mes. Let erop dat het handvat groot genoeg is voor je hand, en dat het comfortabel is. De schede moet het mes goed vasthouden en voldoende stevig zijn.
Dolken
Dit zijn vaste messen met twee snijkanten en waarvan de punt in het verlengde ligt van het midden van het handvat. Dolken zijn alleen ontworpen om te steken en zijn daardoor niet geschikt voor outdoorgebruik
Overlevingsmessen (met holle handvatten)
Dit zijn messen die speciaal ontworpen zijn om het overleven in afgelegen gebieden makkelijker te maken. Je moet ermee kunnen snijden, hakken, zelfs graven. Iedereen denkt hierbij aan de bekende "Rambomessen". Wat deze messen speciaal maakt is hun holle handvat waarin je verschillende overlevingstoebehoren kan opbergen. Helaas is dat holle handvat de zwakke plek, omdat het meestal door een schroef aan het lemmet is bevestigd. Bij hakken en wrikken breekt het handvat dan ook vaak af. Alleen de modellen waarvan het holle handvat en het lemmet uit een stuk zijn gemaakt, zijn stevig genoeg voor het harde werk. Het andere nadeel van een hol handvat met daarin je extra uitrusting is dat als je je mes verliest je ook je overlevingspakketje kwijt bent. De veiliger en handigere methode is om je overlevingstoebehoren in een zakje aan je schede te bewaren.
Overlevingsmessen (met een gewoon handvat)
De beste overlevingsmessen zijn vaste messen met een lemmetlengte van 15-20 cm, niet zwaarder dan 350 gram. Het mes is dan groot genoeg om een bivak te maken, een beest te slachten, hout te kappen, etc., zonder dat het zo groot en zwaar is dat je het niet makkelijk draagt en gebruikt. De schede kan het best van kunstof zijn (kydex, lexaan, concealex) met voldoende bevestigingsmogelijkheden en een positieve sluiting om te voorkomen dat je je mes verliest.
Nekmessen
Dit zijn kleine vaste mesjes die je draagt aan een touwtje of kettinkje om je nek. Ze zijn snel te trekken, licht van gewicht en erg handig bij actieve buitensporten. Het mesje is meestal niet groter dan 15 cm in totaal, met een lemmet van ongeveer 5 cm. De schede moet uit kunststof zijn en het mesje vasthouden. Een klein rukje of een duwtje van je duim tegen de schede moeten het mesje loslaten. De veiligste bevestigingsmethode is een beatchain (zo'n koordje met kleine kogeltjes), als je verstrikt raakt met je nek, kan je dit koordje makkelijk kapot trekken.

Messen en de Wet


Messen en de Wet

Omdat een mes gebruikt kan worden als wapen -met dat doel is het immers mede voor ontwikkeld- is het hebben van en het gebruik van messen vastgelegd in de wet wapens en munitie.
In dit deel van deze rubriek wil ik je dan ook informatie bieden over wat er wel en niet mag volgens de wet. Uiteraard kun je er over het algemeen vanuit gaan dat als je een mes in een winkel koopt, je het ook daadwerkelijk mag hebben in Nederland. Dat wil echter niet zeggen dat je er zo maar mee over straat mag lopen.
Lees de onderstaande wettekst dus eens rustig door en je zult zien wat er zoal komt kijken bij het kopen en hebben van een flink mes voor je buitensport-activiteiten.

Messen volgens de wet:

Ballistisch mes
Een mes waarvan het lemmet, al dan niet tezamen met het heft, door middel van lucht-, gas- of veerdruk rechtstandig uit een geleidingscilinder wordt gedreven.
Stiletto
Een opvouwbaar mes waarvan het lemmet door een druk-, of vergelijkbaar ontgrendelingsmechanisme zijdelings scharnierend uit het heft wordt gebracht.
Valmes
Een mes waarvan het lemmet door een druk- of vergelijkbaar ontgrendelingsmechanisme, dan wel door een zwaaibeweging rechtstandig uit het heft wordt gebracht.
Vilmes
Een niet-opvouwbaar mes waarvan het heft zeer kort is, haaks op het lemmet staat, en dat is bestemd om bij gebruik in de palm van de hand te worden gehouden, terwijl het lemmet tussen de vingers door naar buiten steekt.
Vlindermes
Een mes waarvan het heft in de lengterichting in tweeën is gedeeld en waarvan het lemmet naar buiten wordt gebracht door elk van de delen van het heft in tegenovergestelde richting zijdelings open te vouwen.

Delen van de Wet Wapens en Munitie die betrekking hebben op messen.



Sectie 1. Algemene bepalingen
   
Artikel 1
---------------------------------------------------------------------------------
(…)
Bevat geen relevante informatie met betrekking tot messen. Betreft voornamelijk uitleg over wat wordt verstaan onder de minister, de korpschef, munitie, een vuurwapen, etc.
(…)
Artikel 2
---------------------------------------------------------------------------------
1. Wapens in de zin van deze wet zijn de hieronder vermelde of overeenkomstig dit artikellid aangewezen voorwerpen, onderverdeeld in de volgende categorieën:
  • Categorie I
    • 1°. stiletto's, valmessen en vlindermessen, een en ander indien het lemmet:
      a. meer dan een snijkant heeft;
      b. 7 cm of langer en 14 mm of smaller is;
      c. 9 cm of langer is; of
      d. van een stootplaat is voorzien;
    • 2°. andere opvouwbare messen, indien:
      a. het lemmet meer dan een snijkant heeft; of
      b. de lengte in opengevouwen toestand langer dan 28 cm is;
    • 3°. boksbeugels, ploertendoders, wurgstokken, werpsterren, vilmessen, ballistische messen en geluiddempers voor vuurwapens;
    • 4°. blanke wapens die uiterlijk gelijken op een ander voorwerp dan een wapen;
      (…)
    • 7°. andere door Onze Minister aangewezen voorwerpen die een ernstige bedreiging van personen kunnen vormen of die zodanig op een wapen gelijken, dat zij voor bedreiging of afdreiging geschikt zijn.
  • Categorie II
    • (…)
    • Deze categorie bevat vuurwapen en explosieven.
    • (…)
  • Categorie III
    • (…)
    • 3°. werpmessen;
    • (…)
  • Categorie IV
    • 1°. blanke wapens waarvan het lemmet meer dan een snijkant heeft, voor zover zij niet vallen onder categorie I;
    • 2°. degens, zwaarden, sabels en bajonetten;
    • (…)
    • 6°. bij regeling van Onze Minister aangewezen voorwerpen die geschikt zijn om daarmee personen ernstig lichamelijk letsel toe te brengen;
    • 7°. Voorwerpen waarvan, gelet op hun aard of de omstandigheden waaronder zij worden aangetroffen, redelijkerwijs kan worden aangenomen dat zij voor geen ander doel zijn bestemd dan om letsel aan personen toe te brengen of te dreigen en die niet onder een van de andere categorieën vallen.
(…)
De rest van dit artikel gaat over munitie.
(…)
Artikel 3
---------------------------------------------------------------------------------
1. De bepalingen betreffende wapens zijn mede van toepassing op onderdelen en hulpstukken die specifiek bestemd zijn voor die wapens en van wezenlijke aard zijn.
(…)
Artikel 3a
---------------------------------------------------------------------------------
(…)
Het betreft hier de ontheffingen voor politie en krijgsmacht.
(…)
Artikel 4
---------------------------------------------------------------------------------
Onze Minister kan van bij of krachtens deze wet vastgestelde voorschriften of verboden vrijstelling of, op daartoe strekkend verzoek, ontheffing verlenen voor daarbij te omschrijven wapens of munitie, behorend tot een van de volgende groepen:
a. wapens die niet voor gebruik als zodanig geschikt te maken zijn;
b. wapens die het karakter dragen van oudheden;
c. andere wapens, voor zover deze bestemd zijn voor dan wel deel uitmaken van een verzameling of een wandversiering;
(…)
e. toestellen en voorwerpen voor beroepsdoeleinden;
f. monster-, demonstratie- of testmateriaal en rekwisieten;
(…)
Artikel 5 t/m 8
---------------------------------------------------------------------------------
(…)
Het betreft hier zaken als ontheffingen en wat te doen met wapen (linveren bij korpschef, inbeslagname, etc.)
(…)


Sectie 2. Erkenning
   
(…)
Het betreft hier de erkenningen die gelden. Bijvoorbeeld dat voor sommige beroepen (wapensmid) men wel in het bezit mag zijn van meerdere wapens mits goed opgeborgen, etc.
(…)


Sectie 3. Bepalingen voor wapens van categorie I
   
Artikel 13
---------------------------------------------------------------------------------
1. Het is verboden een wapen van categorie I te vervaardigen, te transformeren, voor derden te herstellen, over te dragen, voorhanden te hebben, te dragen, te vervoeren, te doen binnenkomen of te doen uitgaan.
(…)


Sectie 4. Binnenkomen en uitgaan van wapens en munitie van de categorieën II en III
   
(…)
Deze categorieën bevatten nagenoeg geen messen (alleen werpmessen) en zijn dus niet van toepassing.
(…)


Sectie 5. Vervoer van wapens en munitie van de categorieën II en III
   
(…)
Deze categorieën bevatten nagenoeg geen messen (alleen werpmessen) en zijn dus niet van toepassing.
(…)


Sectie 6. Voorhanden hebben en dragen van wapens en munitie van de categorieën II, III en IV
   
Artikel 26
---------------------------------------------------------------------------------
1. Het is verboden een wapen of munitie van de categorieën II en III voorhanden te hebben.
(…)
5. Het is personen die de leeftijd van achttien jaren nog niet hebben bereikt verboden een wapen van categorie IV voorhanden te hebben.
(…)
Artikel 27
---------------------------------------------------------------------------------
1. Het is verboden een wapen van de categorieën II, III en IV te dragen.
(…)
Artikel 28 t/m 30
---------------------------------------------------------------------------------
(…)
Betreft mogelijk verlof voor het wel dragen van wapens en munitie behorend tot categorie III.
(…)


Sectie 7. Overdracht en verkrijging van wapens en munitie van de categorieën II, III en IV
   
Artikel 31 en 32
---------------------------------------------------------------------------------
(…)
Vertelt dat het verboden is om wapens en munitie behorende tot de categorieën II en III te verkopen, over te dragen, etc.
(…)

4. Het is verboden een wapen van categorie IV over te dragen aan een persoon die de leeftijd van achttien jaren nog niet heeft bereikt.


Sectie 8. Veiligheidseisen
   
Artikel 33
---------------------------------------------------------------------------------
(…)
Betreft het feit dat wapens altijd goed moeten worden opgeborgen en alleen op een dusdanige manier mogen worden vervoerd dat ze niet direct voor handen zijn. Messen moeten in de winkel dus altijd goed worden verpakt als deze worden verkocht.
(…)


Sectie 9. Beroep
   
Artikel 34 t/m 37
---------------------------------------------------------------------------------
(…)
Vertelt hoe het beroep inzake ontheffingen en verloven is geregeld in de wet.
(…)


Sectie 10. Bepalingen over de uitvoering van de wet
   
Artikel 38 t/m 44
---------------------------------------------------------------------------------
(…)
Vertelt wat er allemaal kan worden gedaan om deze wet uit te voeren (in beslagname, etc.).
(…)


Sectie 11. Toezicht en Opsporing
   
Artikel 45 t/m 53
---------------------------------------------------------------------------------
(…)
Vertelt wie bevoegd is om toezicht te houden op naleving van deze wet en wie kan opsoren, aanhouden en inbeslagnemen. Over het algemeen betreft het de politie in het algemeen (toezicht, opsoren, etc.) en de korpschef in het bijzonder (besluiten tot in beslagname).
(…)


Sectie 12. Strafbepalingen
   
Artikel 54 t/m 56
---------------------------------------------------------------------------------
(…)
Variërend van geldboetes voor kleine overtredingen tot gevangenisstraf voor grotere misstappen.
(…)


Sectie 13. Slotbepaling
   
Artikel 57 t/m 65
---------------------------------------------------------------------------------
(…)
Vertelt dat deze wet geldt als zijn de Wet wapens en munitie, afgekort WWM.
(…)

Andere gereedschappen


Andere gereedschappen

Naast een mes en/of een multitool is het vak handig om voor langere hikes meer gereedschap mee te nemen. Dat kan dan bijvoorbeeld een kleine hakbijl, een schop of een zaag zijn. In dit onderdeel van deze rubriek wil ik iets meer vertellen over deze gereedschappen.
Bijlen
Bij het kopen van een hakbijl moet je je eerst afvragen of je er echt één nodig hebt. Zo zul je in Nederland bijvoorbeeld niet snel een hakbijl nodig hebben tijdens je hiken en kun je in de Ardennen ook beter je hakbijl thuis laten. Een hakbijl is dan ook alleen handig als je bijvoorbeeld (legaal) hout wil maken voor een kampvuur en je daar groter gereedschap voor nodig hebt dan een flink mes.
Er zijn twee zaken waar je vervolgens naar moet kijken: de sterkte en het gewicht van de bijl. Beiden zijn in enige mate van elkaar afhankelijk, maar een zware bijl hoeft niet persé sterk te zijn en een licht bijl hoeft niet persé bij de eerste klap te breken. Er zijn bijlen met holle stelen, welke daardoor met minder gewicht toch een behoorlijke sterkte mee hebben gekregen. Daarnaast zijn er bijlen die je kunt inklappen, maar deze vind ik zelf niet altijd het meest geschikt. Het mechanisme kan immers op de meest vreemde uithoek en op het minst geschikte moment het loodje leggen, waardoor je geheel afhankelijk wordt van je eigen kundigheid of je de bijl kunt repareren of niet.
Scheppen
Hetzelfde verhaal dat voor bijlen opgaat, geldt ook voor scheppen: je hebt niet altijd een schep nodig tijdens een hike en er zijn lichte en zware scheppen. Naar mijn idee is een goede schep licht van gewicht maar sterk genoeg om kracht mee te zetten. Daarnaast is het natuurlijk handig als je 'm kunt opvouwen en diep in je rugzak kunt wegstoppen, maar dat mot dan zeker niet ten koste gaan van de kracht je kunt zetten tijdens het graven van bijvoorbeeld een kampvuurkuil of een watergoot of toilet.
Er zijn scheppen met telescopische stelen, opvouwbare stelen en kunststof scheppen. Houdt echter altijd in je achterhoofd waar je de schep het meest voor wilt gebruiken en of je 'm vaak nodig hebt. Zo zal een schep die slechts eenmalig hoeft te worden gebruikt tijdens een lange hike voor al licht van gewicht moeten zijn (kunststof of aluminium kan dan voldoende zijn), maar dat is zeker niet het geval voor een schep die elke dag moet worden gebruikt tijdens een tien-daagse hike door Zweden. Dan is het immers beter om een goede schep bij je te hebben die het zeker niet begeeft als je 4 dagen van de bewoonde wereld bent verwijderd.
Zagen
Je hebt verschillende typen zagen om mee te nemen. Zelfs houdt ik het voorlopig bij een sterke draadzaag. Dit is een opgerold stuk gekarteld metaaldraad dat aan beide uiteinden een ring heeft. Je kunt vervolgens zelf je zaag maken door er een tak tussen te spanne. Deze zagen zijn makklijk op te bergen en vaak vlijmscherp.
Moet je echter complete boomstammen doorzagen, dan is het makkelijker om een gewone outdoor-zaag mee te nemen. Je hebt ze van verschillende merken en prijsklassen, maar bijna allemaal zijn ze makkelijk hanteerbaar, sterk, scherp en inklapbaar. Dat laatste is heel belangrijk om je overige materiaal te beschermen tegen de vaak vlijmscherpe gekartelde rand van de zaag.

Multi-tool kiezen



Multi-tools


Lang geleden, rond 1975 om precies te zijn, was er een Amerikaanse student die dat geen doet wat veel Amerikaanse jongeren van nu ook doen: het bekende rondje Europa. Tijdens deze trip kwam deze student er al snel achter dat zijn mes niet altijd uitkomst bood voor de problemen die hij onderweg tegenkwam (lekkende kranen, kapotte rugzak, loszittende pangrepen, etc.). Daarom besloot hij na thuiskomst zijn mes maar eens goed onder handen te nemen. Hij nam zijn mes samen met enkele stukken metaal, enkele schroevendraaiers en een nijptang en gaan aan het knutselen. Ruime tijd later, zeg maar 1999, zijn er duizenden (misschien zelfs wel miljoenen?) mensen die die student bijzonder dankbaar zijn en zijn naam aan hun riem dragen. Zijn naam is namelijk Tim Leatherman.
Inmiddels heeft echter ook de concurrentie niet stilgestaan en zijn er van bijna alle grote mesmerken ook multi-tools te verkrijgen. Multi-tools in alle maten, soorten, gewichten en voor de meest uiteenlopende toepassingen.
Op de eerste en originele Leathermans is inmiddels al één zeer belangrijke verbetering toegepast door de meeste fabrikanten: je hoeft niet persé de tang te openen om bij de andere gereedschappen te kunnen. Daarnaast heeft elke fabrikant wel zo zijn eigen ingenieuze vondsten in de multi-tools van zijn eigen merk ingebouwd. Zo staat bijvoorbeeld de Swiss Tool van Victorinox er om bekend dat elk stuk gereedschap zijn eigen veer heeft en dus zal het dus bijna nooit voorkomen dat het mes of een schroevendraaier ongewenst opengaat terwijl je een ander stuk gereedschap gebruikt.
Er zijn in de ogen van een leek haast geen verschillen te zien in de multi-tools van de verschillende merken. Toch is het handig om je goed te oriënteren als je op het punt staat om een dergelijk (vaak duur) stukje gereedschap aan te schaffen.

Kiezen van een multi-tool

Als je op het punt staat om een multi-tool te kopen, dan sta je als leek meestal versteld van het grote aantal verschillende multi-tools dat er op de markt is. Een overzicht geven van alle multi-tools lijkt mij dan ook niet handig, zeker niet omdat de markt zo snel verandert dat het bijhouden van een dergelijk overzicht haast ondoenlijk is. Om je echter toch van dienst te zijn bij de aanschaf van een multi-tool volgen hier enkele zaken waar je op moet letten als je hebt besloten dat je voortaan een multi-tool aan je broekriem wilt hebben hangen.
Dit overzicht is ingedeeld in de volgende kenmerken of aandachtsgebieden:


Waar wil je de multi-tool voor gebruiken?
Zoals al eerder gezegd zijn er multi-tools voor zo'n beetje elke bezigheid die je kunt verzinnen. Van vissen tot fietsen: er is een speciale multi-tool juist voor die bezigheid. Zo heb je speciale tools voor vissers die zijn voorzien van angelverwijderaars en vlieghaakhouders, maar daarnaast ook tools voor de mountainbikers die meer brood zien in een steeksleuteltje 10 en 13 en een mechaniek om hun ketting in te korten. Kijk dus altijd eerst waar je de multi-tool voor wilt gebruiken en ga vervolgens op zoek naar een tool die aan die wensen kan voldoen. Elke grote 
buitensportzaak heeft tegenwoordig wel een folderrek waar je de verschillende merken in terug kunt vinden.
Hoe lang moet hij mee gaan?
Dit klinkt wellicht wat vreemd, maar is zeker zo belangrijk. Je zult al snel zeggen dat je multi-tool eeuwig mee moet gaan, ongeacht hoe je 'm gebruikt. Er zijn echter tools op je multi-tool die je juist heel vaak zult gebruiken en die dus extra aandacht vragen. Ben jij bijvoorbeeld van plan om vooral het mes te gebruiken, neem dan een multi-tool dat is voorzien van een eersteklas kwaliteit mes en van een merk dat bekend staat om zijn uitstekende messen. Is het echter veel belangrijker dat het kleine schroevendraaiertje eeuwig mee moet gaan omdat je elke week je zonnebril moet bijstellen, neem dan vooral geen genoegen met een mes waarvan de garantie-termijn binnen een jaar verloopt. Er zijn overigens merken die levenslang garantie geven of zelfs zonder probleem je multi-tool innemen en gerepareerd weer terugzenden.
Hoe 'ligt' hij in de hand? (gemak, gewicht, etc.)
Als je van plan bent om je multi-tool veel te gebruiken, dan is het wel zo handig dat hij goed in de hand ligt. Zo zijn er bijvoorbeeld multi-tools die pijn doen aan je handen, zodra je de tang met wat meer kracht wil dichtknijpen. Ook zijn er multi-tools waarvan je eerst de tang moet openen voordat je bij de andere tools kunt. Dit heeft vaak als nadeel dat je bijna nooit plat kunt snijden, simpelweg omdat er altijd een heft van de nijptang in de weg zit. Neem dus nooit genoegen met een tool dat je alleen achter het glas van de vitrine hebt gezien, maar vraag altijd of je er enkelen even mag vasthouden. Op die manier kun je ook meteen het gewicht voelen (dit kan variëren van bijvoorbeeld zo'n 50 gram voor de Leatherman Micra tot zo'n 280 gram voor de Wengergrip).
Hoe is hij afgewerkt? (ontwerp, veiligheid, etc.)
Als je multi-tool alleen uit het hoesje komt als je 'in the middle of nowhere' bent, dan lijkt het ontwerp je wellicht niet het meest belangrijke van een multi-tool. Maar bij ontwerp moet je bijvoorbeeld ook kijken of er beveiligingen zitten op zaken als de schroevendraaiers of het mes. Het zal niet de eerste keer zijn dat je een flinke snee in je vingers oploopt, simpelweg omdat het mes bij een tikkie te veel kracht gewoon weer dichtklapt. Lang niet alle multi-tools zijn voorzien van een dergelijke beveiliging, dus het is zeker de moeite waard om hier je keus op te baseren als je verwacht vaak met behoorlijke kracht de schroevendraaiers of het mes te moeten gebruiken. Een andere zaak die komt kijken bij ontwerp is bijvoorbeeld de afwerking. Als je bij aankoop al speling op de tang of één van de andere tools kunt voelen, dan kun je er vergif op innemen dat je binnen de kortste keren terug naar de winkel moet met een kapotte multi-tool.
Welke accessoires krijg je erbij?
Met alleen een multi-tool ben je er uiteraard nog niet. Je hebt tegenwoordig voor bijna alle multi-tools wel een bijbehorend riemhoesje. Die zijn er dan weer in verschillende modellen (bijvoorbeeld voor aan de riem met tevens plaats voor een mini Mag-lite). Kijk altijd welke accessoires je bij je tool krijgt tijdens aankoop en welke je los kunt kopen. Als schroevendraaiers bijvoorbeeld heel belangrijk zijn, dan is het handig als je een nieuw bitsetje kunt kopen met nieuwe (of juist meer verschillende) bits.
En uiteindelijk uiteraard: wat is de prijs?
Het klinkt als een dooddoener, maar de prijs is minstens zo belangrijk als de voorgaande punten. Weeg dus altijd af of je bereid bent om zoveel geld neer te tellen voor een stuk gereedschap. Kijk daarnaast ook altijd in verschillende winkels of op Internet of je de multi-tool die je uiteindelijk wilt, niet ergens anders goedkoper kunt kopen. Dit kan soms een verschil van enkele tientallen Euros opleveren.

Review: Branders


Branders


Als je tijdens of na een lange hike zin hebt in een lekker potje warm eten, dan kun je maar beter een goede brander bij je hebben. Maar ook bij branders geldt dat een goede brander alleen goed is voor bepaalde omstandigheden. Bij een korte dagwandeling in de Ardennen heb je nou eenmaal een andere brander nodig dan een tocht van twee weken door de Scandinavische bossen. Daarom heb ik hier informatie verzameld die je kunt gebruiken als je een brander wil aanschaffen.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
Soorten branders
Accessoires
Voor branders kun je onder andere bij de volgende merken terecht:
· Bushbuddy · Bushcooker · Campingaz · Cobb (BBQ) · Coleman · Esbit · Frendo ·GoSystem · Jetboil · Kelly Kettle · Kovea · Markill · mKettle · MSR · Optimus · Primus · Snow Peak · Solhuma · Trangia · Vargo Outdoors · Woodgas Stove · ZZ Manufacturing 



Soorten branders (naar brandstof)

MSR Whisperlite: waarschijnlijk de bekendsteBenzinebranders
Het grootste voordeel van benzinebranders is wel het feit dat benzine vrijwel overal te krijgen is. Daarnaast is de verbrandingswaarde van benzine zeer hoog en maakt het voor benzine niet echt uit dat je kookt terwijl het vriest: benzine brandt uitstekend, ook bij lage temperaturen. Hier staat echter als nadeel tegenover dat een benzinebrander vrijwel altijd moet worden voorverwarmd. Vrijwel altijd, want sommige benzinebranders kunnen door middel van een pompje de druk opvoeren, waardoor verstuiving vanzelf gebeurt. Benzinebranders zijn over het algemeen ook iets goedkoper dan andere branders.
TrangiaSpiritusbranders
Net als benzine is ook spiritus goed verkrijgbaar. Het voordeel van spiritus als brandstof is dat je er geen buitensport-zaak of benzine-pomp voor hoeft te vinden. Vaak kun je al terecht bij kleine supermarkten. Daarnaast brandt spiritus stabiel en kun je het, net als benzine, ook bij lage temperaturen gebruiken. Als het echt koud is heb je echter wel een hulpstuk nodig om de brandstof voor te verwarmen. De meeste spiritusbranders werken gemakkelijk en ook bij stevige wind zijn ze gemakkelijk te hanteren.
Camping GazGasbranders
Gasbranders zijn het gemakkelijkst in hun gebruik: kraantje open, vuurtje er bij en koken maar. Ook het gewicht van een gasbrander is vaak dermate laag, dat hij gemakkelijk te vervoeren is. Een groot nadeel van gas is echter dat het niet zo goed verwarmt als benzine of petroleum en dus duurder is in het gebruik (voordat je eten gaar is, moet je immers langer koken). Daarnaast is een gasbrander over het algemeen niet geschikt voor lage temperaturen. Sommige gasmengsels (butaan/propaan) zijn iets meer geschikt voor het koudere weer, maar stelregel is dat je tijdens een strenge winter je gasbrander beter thuis kunt laten. Anders is het als je de speciale verwarm-pads gebruikt die verkocht worden: deze leg je onder het gastankje en daardoor wordt het gas voorverwarmd en is dus wel prima te gebruiken.
Petroleumbranders
De petroleumbrander is uit beeld aan het verdwijnen. Een belangrijke reden daarvan is natuurlijk dat andere (nieuwe) branders makkelijker en lichter zijn, maar ook dat petroleum slecht te verkrijgen is (in Azië echter weer wel). Daarnaast dient ook de petroleumbrander te worden voorverwarmd.
Primus Multifuel: twee verschillende aanslutingenMultifuelbrander
De naam zegt het al; deze branders branden op meerdere soorten brandstof. Ze worden dan ook steeds populairder in de buitensportwereld. Bij de meesten houdt het wijzigen van brandstof echter ook in dat je een ander hulpstukje nodig hebt. En die moet je dus wel net bij je hebben en niet kwijtgeraakt zijn. Zeker de laatste tijd komen er nieuwe branders op de markt die echt 'multi' zijn, simpelweg omdat ze niet alleen op benzine en diesel branden, maar ook op bijvoorbeeld gas. Uiteraard vraagt dat om een andere pomp, maar het is wel handig om geheel onafhankelijk te zijn van de brandstof die je kunt vinden.
Forced-air solid fuel stove
De branders worden in Nederland nauwelijks gebruikt. Ze werken volgens het principe van een barbecue: als je maar hard genoeg blaast gaan de kolen vanzelf snel gloeien. Er zit een soort propeller onder de brandstof (hout, kurk, etc.) zodat binnen zeer korte tijd een zeer hoge temperatuur wordt bereikt. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld de Markill Wilderness Stove en de Sierra Zip Stove. De voordelen spreken voor zich: er is altijd brandstof aanwezig (sprokkelhout is overal en altijd wel te vinden) en door de propeller kookt het water sneller. Nadeel is het feit dat de 'brandstof' voor de propeller (een batterij bijvoorbeeld) op kan raken tijdens je trip.

Accessoires

Aanstekers en lucifers
Het lijkt zo'n simpele gedachte, want tuurlijk heb je een aansteker of lucifer nodig om je brander aan te kunnen steken. Maar ook hier geldt dat niet elke aansteker of lucifer hetzelfde is. Moet je bijvoorbeeld tijdens je hike ook door het water of verwacht je een flinke regenbui onderweg, neem dan watervaste lucifers mee (gedoopt in kaarsvet) of neem ze mee in een waterdicht busje (busje van een fotorolletje is hier ideaal voor). Bij een niet afhoudende wind ben je blij met je stormvaste aansteker. Je kunt dan kiezen uit het oude type (zoals de zippo) of de nieuwere soorten met een gloeispiraal.
Camping Gaz: 'het blauwe gastankje'Brandstof
Welke brandstof je koopt is natuurlijk afhankelijk van de brander die je gebruikt. Maar als je bijvoorbeeld een benzinebrander vult met gewone loodvrije benzine, dan zal hij snel verstopt raken. In zo'n geval doe je er beter aan om bijvoorbeeld Coleman Fuel te kopen. Bij gasbranders kun je kiezen uit verschillende gasmengsels (afhankelijk van temperatuur) en soort sluiting (doorprik of ventiel). 
Windscherm
Zeker bij wind is het handig om een windscherm bij de hand te hebben. Je zet 'm om je brander heen en je vlam zal veel rustiger en constanter branden. Maar probeer het ook eens bij windstilte. Je zult zien dat een windscherm altijd helpt om de warmte beter te geleiden naar boven: naar je pannetje. Op die manier bespaar je dus ook nog eens brandstof.
Onderdelen
Branders van de betere merken hebben vaak losse onderdelensets te koop. Deze sets bestaan dan uit een onderhoudssleuteltje en wat losse ventieltjes en nippeltjes. De onderdelensets zijn niet altijd even goedkoop, maar van onschatbare waarde als je twee loopdagen van de bewoonde wereld bent en je brander het begeeft.
Brandstofflessen
Let er bij de aanschaf van je brandstoffles op dat hij past op je brander. Het pompje van bijvoorbeeld je benzinebrander moet er naadloos op aansluiten, anders is de veiligheid ver te zoeken en is een flinke brand een kwestie van tijd. Een extra brandstoffles meenemen op langere hikes kan al helemaal geen kwaad. De weersomstandigheden kunnen namelijk veranderen, waardoor je ineens meer brandstof nodig blijkt te hebben dan aanvankelijk verwacht had. Ook wel iets om dus bij de aanschaf van je brander op te letten: kan deze brander worden aangesloten op de 'standaard'-flessen van bijvoorbeeld SIGG, Coleman of MSR?
MSR Alpine deluxe pannen-setPannen
Om te kunnen koken heb je naast een brander natuurlijk ook pannen nodig. En pannen zijn er in haast net zoveel soorten als branders. Het belangrijkste is echter dat je kijkt waar en hoe vaak je je pannen wil gebruiken. Natuurlijk is een aluminium pan goedkoper, maar de roestvrijstalen pannen gaan veel langer mee. Daarnaast zal een roestvrijstalen pan de warmte langer vasthouden, iets wat je brandstof kan besparen en je eten iets langer warm houdt. In de materialen-rubriek is er overigens ook meer informatie over PANNEN te vinden.
Bestek
De echte grammenjagers kijken alleen naar de grammen en niet naar de Euros. Zij zullen dan ook al snel uitkomen bij een titanium bestekset. Dergelijke sets zijn ontzettend licht van gewicht en bijzonder duurzaam. De prijs is echter ook aan de behoorlijk hoge kant. Let je minder op gewicht en meer op de prijs, dan kun je een pollepel kortzagen en gebruiken als roer- en eetlepel.
Onderzetter
Het is niet altijd even makkelijk om een horizontale plek te vinden om je brander op te zetten. Een (hitte-vaste) onderzetter kan dan uitkomst bieden. Vooral ook als de ondergrond bijvoorbeeld bestaat uit sneeuw (dat smelt) of droog gras (dat brandt). Je kunt een onderzetter kopen in de buitensport-winkel, maar ook makkelijk zelf maken met wat isolotie-materialen van een doe-het-zelf-winkel.
Heat-pad van Primus'Heat-pad'
Een heat-pad is een soort onderzetter voor je gastankje. Het is een zakje, gevuld met een gelei, dat warm wordt en gedurende zo'n 15 minuten een warmte van ongeveer 50° Celsius afgeeft: vaak genoeg om ook bij extreme kou gebruik te kunnen maken van je gasbrander.

Review: Helinox Chair One


Helinox Chair One, comfortabele en compacte lichtgewicht kampeerstoel


De Chair One van Helinox is een revolutionaire kampeerstoel die vanaf de lente 2012 op de markt wordt gebracht. Uiterst licht van gewicht, bijzonder compact op te bergen, maar bovendien verbazingwekkend comfortabel. De Chair One is de ideale reisgenoot voor mensen die graag comfortabel willen zitten maar geen mogelijkheden hebben voor veel extra volume of gewicht. Fietsers, wandelaars, sportvissers, motorrijders, strandgangers... allemaal zijn ze razend enthousiast bij een eerste keer proberen van de Helinox Chair One.

Technologie van DAC
In de buitensportindustrie is DAC de absolute nummer één als het gaat om superieure tentstokken: duurzaam, licht van gewicht en oersterk. De technologie die zij daarvoor gebruiken wordt nu toegepast in de Chair One, een uiterst lichte maar bijzonder sterke kampeerstoel. De DAC stokken zijn zeer licht van gewicht, maar geven de Chair One toch een draagvermogen van 145 kilogram. Bovendien is opzetten van de stoel een fluitje van een cent.

Superieure kwaliteit
Dankzij de jarenlange kennis en ervaring van DAC heeft Helinox een stoel kunnen ontwerpen van superieure kwaliteit. Allereerst is de stoel zeer compact opgeborgen in een bijgeleverde draagtas van 35x10x12 centimeter. Inclusief deze tas weegt de stoel slechts 940 gram. Opzetten is dankzij de stevige verbindingsstukken kinderspel, waarna de stoel 65 centimeter hoog is, met een breedte van 52 centimeter. Dankzij de bijzondere constru
ctie in combinatie met de hoogwaardige stokken, kan de Helinox Chair One een gewicht van maar liefst 145 kilogram dragen. Dus ruim 150x zijn eigen gewicht!

Ideaal voor alle soorten reizigers
De combinatie van compact en lichtgewicht maken de Chair One ideaal voor iedereen die comfortabel wil zitten, maar niet de ruimte heeft om grote of zware kampeerstoelen met zich mee te nemen. De Chair One is zelfs zo licht en compact, dat hij zonder problemen in een dagrugzak mee kan worden genomen tijdens wandelingen in de bergen. Maar ook sportvissers profiteren van de comfortabele zit aan de waterkant, evenals strandbezoekers die liever niet direct in het zand willen zitten. Fietsers en motorrijders weten het compacte volume en lage gewicht van de Chair One erg te waarderen, omdat de Chair One nauwelijks ruimte in neemt in de fiets- of motortassen.

Specificaties
Uitgeklapt: 52 cm breed X 50 cm diep X 65 cm hoog
Ingepakt: 35 cm lang X 10 cm breed X 12 cm hoog
Gewicht: 940 gram (inclusief opbergzak)
Maximum gewicht: 145 kg
Adviesverkoopprijs: EURO 79,95
Voor meer informatie: http://www.helinox.eu

Staying dry

Staying dry

Staying dry is important when camping or hiking at high elevations. The threat of hypothermia is always present, all the body needs to do is drop its core temperature below 35C (95F) and you could be in trouble. Even without risking hypothermia, being wet is no fun time.
BRING RAIN GEAR
 Sounds simple but a lot of people, backpackers and day hikers alike, simply don't pack rain gear. Even when the day calls for sunny skies, remember it can rain in the mountains almost anytime. A ranger in the Smoky Mountains told me it rains somewhere there every day.
 If you are day hiking or light weight backpacking bring along a wind shirt and wind pants made with EPIC fabric. EPIC fabric is super light and resists water enough that it can be used in all but the most extreme conditions. It's perfect for those fast moving afternoon thunderstorms and rain showers that last up to a few hours at a time. EPIC is not a DWR fabric but instead the fabric itself is encapsulated with silicone, making it a good wind and water blocker. Two other benefits of carrying an EPIC wind shirt and wind pants are the EPIC fabric dries quickly and can be used to stay warm in high winds even if it doesn't rain. On the downside EPIC is breathable but not as much as with other materials. 
 If you expect heavy rains, snow or extreme condensation I recommend using rain gear made with eVent. I used Gore-tex jackets and pants for over 10 years, and while Gore-tex performs well and has its definite uses in one years time I've totally become a believer in eVent. eVent sheds water more efficiently than Gore-tex leaving the garment lighter and drier feeling. I wore my eVent jacket and pants during 9 straight hours of rain and the water continued to bead up on the jacket and pants the whole time. Gore-tex by contrast seems to soak up the moisture after several hours, becoming heavy and moist feeling. eVent also breathes, blocks wind better and dries faster than Gore-tex. In the snow the fabric seems to tighten up keeping me dryer and warmer than Gore-tex. This is just from my personal experience, as always use whatever works best for your circumstances. I'm only giving suggestions, do some research, test gear and develop your own rain gear systems that fit your uses and environment.
WEAR CLOTHES THAT DRY QUICK
 This is another sort of obvious but overlooked aspect of staying dry. In summer if you do get wet (while wearing rain gear or not) and you have quick drying clothes on, when the rain quits, with the right conditions such as sun and/or wind, you can dry out in10 to 15 minutes. I wear any type of T-shirt or base layer that wicks away moisture. I also wear underwear or bottom base layers that wick moisture. In summer I prefer to wear quick drying shorts that have a sewn in net type underwear support or else I just go without. If you must wear long pants they can be found in quick drying materials too. By doing research you'll find that stuff made to dry quick comes in all sorts of weights, from light to heavy depending on the amount of heat/cold you will encounter. In winter wear DWR fabric pants or fleece pants. There are also pants made for winter that have a DWR fabric outer layer with a synthetic insulating layer like Primaloft for example. The key here is these synthetics will keep you warm when wet, are lighter when wet and dry faster when wet. You can also get a synthetic pullover insulated with Primaloft to use as a mid layer in winter. In cold conditions your shell will be keeping out the bulk of the rain/snow but if any does get through the pullover will keep you warm even when wet. The socks you wear should also be of the type that wick away moisture and if you know your going into a wet situation always carry extra socks. Wool socks will wick moisture and keep wet feet warm the best, many  wool/synthetic blends do quite well too. For wearing on your feet, trail runners and modern Gore-tex hiking boots or boots with synthetic fabrics are all made to dry quickly in the sun or wind. For example I've been able to dry my wet trail runners while wearing them on my feet just from a combination of sun and wind and from my moving around in them. This won't always necessarily work unless conditions are right; for the record it was on the first day of November and I'm not sure how well it would work further into winter. Of course when it's warm you could hike in sandals which dry quickly. Sometimes I do it based on terrain and load weight. Sandals are something to definitely think about on a creek or waterfall hike, along with the possibility of stream crossings the terrain may be quite suitable to wearing sandals .  
KEEPING YOUR SLEEPING BAG DRY
 A dry nights sleep is a good nights sleep. If you have a down sleeping bag I suggest ditching the manufacturer's stuff sack and using one that is waterproof. If you get caught in a storm with no pack cover or fall in a creek soaking your backpack your down bag will be saved. Many down bags now come with DWR fabrics for a shell. Some even use waterproof fabrics like eVent and Gore-tex, DriZone or Pertex for their shells. These water shedding or waterproof fabrics can help keep the down inside your bag from becoming wet during periods of heavy condensation inside a tent or if your staying under a tarp and catching some splash water or wind blown drops. A bivysack made from DWR or waterproof fabrics can help tarp campers keep stray water from finding its way inside a sleeping bag. I use an Oware DWR bivysack when ever I'm tarp camping, it works well against all forms of moisture including dew which accumulates practically every morning year round in the mountains here in the southeastern US.
 I recommend a synthetic sleeping bag in all seasons except the coldest months of winter. If your winters are wet or you expect to be in extreme conditions go ahead with synthetics year round. In summer I use a Mountain Hardwear Lamina 45 bag and for early spring and late fall I use the Lamina 20. Synthetic bags are easier to keep dry than down. The synthetic fabrics in a Mountain Hardwear Lamina sleeping bag will dry in the sun or wind in an hour or two (in my experience).  Its possible to lay inside a synthetic bag even if your wet or the bag is wet and the insulating properties are not compromised. You will stay warmer and drier than in a wet down bag. This subject is controversial; ask one hundred backpackers which is better down or synthetic and it will turn into a slug fest full of insults to each others intelligence. I'm just telling you my opinion based on thirty years of experience. In two years I've pushed my synthetic bags to extremes I never would do with down and now the last twenty eight years of using a down bag seem archaic to me. Remember though, in winter (December - February) I still use down, but synthetics are way ahead of down when it comes to getting and staying dry.
HOW TO GET DRY
 If it's winter always carry at least an extra baselayer in case you get wet. You'll at least be able to get warm dry clothes onto your core which is very important, then you can begin drying out the rest of your stuff if you are able. Go ahead and carry extra clothes if you want, depending on how light you want to go you can choose what extra stuff to bring. In summer for example I carry no extra clothes, just what I have on and my EPIC wind/rain shirt and pants, winter varies depending on temperatures and snow/rain outlooks. Carry a light weight but strong cord you can use as a clothesline, you can even use the same line you use to hang your bear bag in an emergency but try to have at least a four foot dedicated line for clothes or gear to dry on or use the lines on your tarp or tent to hang stuff on if they are long enough. When the rain stops you can hang all your wet gear to dry. Take advantage of a clothesline it is basically natures dryer. You can sleep with wet socks in between your bag and sleeping pad or bag and bivysack; sometimes you can put them inside the sleeping bag with yourself, but these tricks for wet socks don't always work. If some layers of your clothing get wet and you have extra layers either get out of the wet clothes and get them hanging to dry and simply change clothes, or you can put dry layers of clothing on so the wet layers are in between dry ones and then cover yourself with your sleeping bag. The heat created by your body will begin to escape and dry out your wet layers. I've used this method many times with great success. Again, this technique won't always work because conditions up to and including how wet and cold you really are will determine the actions you'll have take to dry yourself or face the possibility of things like freezing to death or simply staying up all night just plain wet and uncomfortable. Building a fire also remains a very effective way to dry out body and gear. Besides a warm sun and wind, fire is by far the best way to dry out. A fire is especially effective for drying boots and shoes. Learn to build a fire in any conditions. If you got to deal with wind, rain or snow where you're going you need to be able to build a fire in any of those conditions. Bring along more fire starting materials than the minimum, don't leave yourself short, without this essential ability you can be in trouble. Everyone should bring fire starting materials wether backpacking or day hiking.  
Good luck and stay dry!