Andere gereedschappen


Andere gereedschappen

Naast een mes en/of een multitool is het vak handig om voor langere hikes meer gereedschap mee te nemen. Dat kan dan bijvoorbeeld een kleine hakbijl, een schop of een zaag zijn. In dit onderdeel van deze rubriek wil ik iets meer vertellen over deze gereedschappen.
Bijlen
Bij het kopen van een hakbijl moet je je eerst afvragen of je er echt één nodig hebt. Zo zul je in Nederland bijvoorbeeld niet snel een hakbijl nodig hebben tijdens je hiken en kun je in de Ardennen ook beter je hakbijl thuis laten. Een hakbijl is dan ook alleen handig als je bijvoorbeeld (legaal) hout wil maken voor een kampvuur en je daar groter gereedschap voor nodig hebt dan een flink mes.
Er zijn twee zaken waar je vervolgens naar moet kijken: de sterkte en het gewicht van de bijl. Beiden zijn in enige mate van elkaar afhankelijk, maar een zware bijl hoeft niet persé sterk te zijn en een licht bijl hoeft niet persé bij de eerste klap te breken. Er zijn bijlen met holle stelen, welke daardoor met minder gewicht toch een behoorlijke sterkte mee hebben gekregen. Daarnaast zijn er bijlen die je kunt inklappen, maar deze vind ik zelf niet altijd het meest geschikt. Het mechanisme kan immers op de meest vreemde uithoek en op het minst geschikte moment het loodje leggen, waardoor je geheel afhankelijk wordt van je eigen kundigheid of je de bijl kunt repareren of niet.
Scheppen
Hetzelfde verhaal dat voor bijlen opgaat, geldt ook voor scheppen: je hebt niet altijd een schep nodig tijdens een hike en er zijn lichte en zware scheppen. Naar mijn idee is een goede schep licht van gewicht maar sterk genoeg om kracht mee te zetten. Daarnaast is het natuurlijk handig als je 'm kunt opvouwen en diep in je rugzak kunt wegstoppen, maar dat mot dan zeker niet ten koste gaan van de kracht je kunt zetten tijdens het graven van bijvoorbeeld een kampvuurkuil of een watergoot of toilet.
Er zijn scheppen met telescopische stelen, opvouwbare stelen en kunststof scheppen. Houdt echter altijd in je achterhoofd waar je de schep het meest voor wilt gebruiken en of je 'm vaak nodig hebt. Zo zal een schep die slechts eenmalig hoeft te worden gebruikt tijdens een lange hike voor al licht van gewicht moeten zijn (kunststof of aluminium kan dan voldoende zijn), maar dat is zeker niet het geval voor een schep die elke dag moet worden gebruikt tijdens een tien-daagse hike door Zweden. Dan is het immers beter om een goede schep bij je te hebben die het zeker niet begeeft als je 4 dagen van de bewoonde wereld bent verwijderd.
Zagen
Je hebt verschillende typen zagen om mee te nemen. Zelfs houdt ik het voorlopig bij een sterke draadzaag. Dit is een opgerold stuk gekarteld metaaldraad dat aan beide uiteinden een ring heeft. Je kunt vervolgens zelf je zaag maken door er een tak tussen te spanne. Deze zagen zijn makklijk op te bergen en vaak vlijmscherp.
Moet je echter complete boomstammen doorzagen, dan is het makkelijker om een gewone outdoor-zaag mee te nemen. Je hebt ze van verschillende merken en prijsklassen, maar bijna allemaal zijn ze makkelijk hanteerbaar, sterk, scherp en inklapbaar. Dat laatste is heel belangrijk om je overige materiaal te beschermen tegen de vaak vlijmscherpe gekartelde rand van de zaag.