Messen en tools


Messen en tools

Een rugzak is voor je spullen, schoenen om je voeten te beschermen, maar waarom zou je een mes meenemen als je natuur in gaat?
Dat is een vraag die sommigen zich stellen als ze soms de uitgebreide vitrines vol met messen zien in de betere buitensportzaken. Tot op het moment echter dat ze midden in het bos er achter komen dat ze geen haringen voor hun tent hebben meegenomen en dus eigenlijk zelf haringen moeten maken die in de harde grond kunnen worden gestoken. Want juist op zo'n moment is een goed scherp mes goud waard.
Zelf ga ik nooit van huis zonder m'n mes mee te nemen. Naast een stuk gereedschap is het namelijk een soort kameraad geworden die me overal bij kan helpen. Dat kan zijn bij het maken van haringen (zaag en mes), tot het verwijderen van een splinter (pincet) en het repareren van mijn rugzak (tang).
Maar zoals gezegd staan de vitrines van buitensportzaken vaak vol met verschillende messen en is het moeilijk kiezen wat je nu precies moet kopen: een snijmes, een alles-in-één-mes of een multitool.
Op deze vraag en op vragen over andere gereedschappen zoals bijlen, zagen en schoppen wil ik in deze rubriek antwoord geven. Daarnaast kun je iets lezen over wat er zoal komt kijken bij de aanschaf van mes voor wat betreft de wet én wil ik uitleggen hoe je je mes kunt onderhouden zodat je er nog langer plezier van kunt hebben.
Maar voordat je echter verder leest wil ik je wijzen op het gevaar van messen. Onkundig gebruik van een mes kan je je vingers kosten of (bij uitschieten) zelfs een flinke wond bezorgen in je been of arm. Kijk daarom altijd uit bij het gebruiken van een mes en gebruik het daarvoor waar ze worden gemaakt en verkocht. Ik wil nadrukkelijk wijzen op het feit dat de messen hier besproken zijn bedoeld voor buitensport-activiteiten en dus zeker niet bedoeld zijn om in je zak te stoppen als je de stad in gaat of gaat stappen. Zoals je in het stuk over de wet omtrent messen ook kunt lezen kan dat laatste je zelfs (gelukkig!) in grote problemen brengen met de politie.
Je kunt bij de aanschaf van messen en tools overigens terecht bij de volgende merken:
· Aitor · Al Mar · Bark River Knife & Tool · Becker Knife and Tool · Benchmade · Black Eagle ·Brusletto · Buck Knives · Busse Combat Knives · Böker · Camillus · Chris Reeve Knives · Coghlan's · Cold Steel · CRKT (Columbia River Knife and Tool) · Cudeman · Diamond Machining Technology (slijptools) · Eden Quality · Edge Pro · EKA · Emerson Knives ·Estwing · Extrema Ratio · Fiskars · Forge de Laguiole · Fox · Fällkniven · Gatco (slijptools) ·Gatco (slijptools) · Gatco Sharpeners · Gerber · Glock · Grivel · Gränsfors Bruks · Gränsfors Bruks · Hattori · Haugrud · Helle Eggen · Helle Fabrikker · Herbertz · Hill Knives · Iisakki järvenpää · Ka-Bar · Karesuando Kniven · Kershaw · Knivsmed Strømeng · Lansky (slijptools)· Leatherman · Lezyne · Linder · Marttiini · Maserin · Masters of Defense · Microtech · Miguel Nieto · Monarch · MSR · Muela · Oeyo · Opinel · Smith and Wesson · SOG · Spyderco ·Strider Knives · Style Expedition (Kijkshop huismerk) · SuperKnife · Survival Incorporated ·Swamp Rat Knife Works · Swiss-Tech · Tatonka · Topeak · United Cutlery · Victorinox · Viper· Walther · Wenger Knives · Wetterlings · William Henry Knives · WoodsKnife 

Messen

Het mes is waarschijnlijk één van de oudste gereedschappen die de mens tot zijn beschikking heeft. Waren het in het stenen tijdperk nog scherp gemaakt stenen, daar zijn het nu high-tech tools van gecombineerde metaal soorten voor een optimale gewicht, hardheid en duurzaamheid verhouding.
Het mes is dan ook een uitermate geschikt hulpmiddel tijdens buitensport-activiteiten. Een stevig mes kan je namelijk gebruiken voor de meest uiteenlopende zaken. Denk bijvoorbeeld aan het snijden en smeren van je brood tot het snijden van kleine takjes tot aanmaakhout voor een warm kampvuur. Daarnaast zijn er tegenwoordig zoveel verschillende soorten messen, dat je altijd wel een mes kunt vinden dat precies aansluit bij je eigen wensen en behoeften.
Een mes is echter ook een stuk gereedschap waarmee je de mooiste dingen kunt maken. Neem bijvoorbeeld eens de tijd om van een stuk hout dat je op de grond hebt gevonden iets moois te snijden. Je zult zien dat het bijzonder makkelijk is om een eigen kunstwerkje te maken terwijl je bijvoorbeeld aan de waterkant zit te wachten tot je kleren weer droog zijn.
Maar ook kan een mes in extreme situaties je leven redden. Je kunt er immers mee seinen (spiegelen van de zon). Of het kan in minder extreme situaties een handige hulp zijn bij het verlenen van eerste hulp (op maat maken van een spalk, verwijderen van splinters met een pincet of het knippen van verband met de schaar).
Door al deze toepassingen heeft het mes een niet meer weg te denken plaats ingenomen in de standaarduitrusting van elke hiker die voor meerdere dagen van de bewoonde wereld is verwijderd.
Helaas is het echter nodig om het gebruik van messen binnen bepaalde wetten vast te leggen, simpelweg omdat het ook als steekwapen kan worden gebruikt. Zeker in deze tijd van veel zinloos geweld is het dan ook aan te raden om je mes alleen dan mee te nemen, als je denkt het echt nodig te hebben voor buitensport-activiteiten. Zelfs een multi-tool of klein mes kan tegenwoordig immers door de politie in beslag worden genomen als je het op het verkeerde moment op de verkeerde plaats in je zak blijkt te hebben.