Wekken / Aardappels

Aardappels wekken


Klinkt zinloos hè? Aardappels zijn immers prima te bewaren in een donkere, koele kelder of schuur. Toch vind ik het erg handig om een aantal wekglazen met deze aardappels te hebben. Soms lopen geplande voorbereidingen voor het (avond)eten in de war, soms is er plots een mee-eter en soms lust iedereen dat wat de pot schaft behalve één persoon. Dan zijn opgebakken aardappels zo gemaakt want deze inhoud is al gaar. 
Je gebruikt vastkokende aardappels, ze worden 10-15 minuten voorgekookt in licht gezouten water en na afkoelen in de glazen gedaan. Overgieten met vers gekookt water met iets zout en 90 minuten geweckt bij 100 graden. Dat is erg lang, vooral als je maar 1 pot maakt. Zelf heb ik een wekketel waar 8 glazen gelijk in kunnen dus dan valt de kooktijd per glas wel mee.
Als je wilt kun je de aardappels ook met schil inmaken.