Rode Bieten wekken
Voor
4 potten van een liter heb je ongeveer nodig:
20
gare rode bietjes, gekookt met 1 theelepel zout
125
gram suiker
7,5
dl water
3,75
dl wijnazijn
4
uitjes (of meer als je dat lekker vindt)
laurierblaadjes
De
bietjes in blokjes of plakken snijden en in de glazen leggen.
Het
water met de suiker aan de kook laten komen en de suiker volledig op
laten lossen, eventueel afschuimen en de wijnazijn toevoegen. Alles
af laten koelen.
De
uienringen op de bietjes leggen en een laurierblaadje erbij steken.
De
glazen tot 1 cm onder de rand vullen met de azijn-water oplossing en
sluiten met ring en klem.
Doe
ze in de wekketel of grote pan en breng het water aan de kook. Laat
ze 30 minuten zachtjes doorkoken en haal de glazen uit het water. De
volgende dag mag je de klemmen verwijderen en controleren of het
deksel vast zit.
Mogelijkheid
2:
Leg
de in stukjes gesneden gare bietjes in een pan en overgiet ze met een
suiker-azijn oplossing: 500 gram suiker op 1 liter azijn. Doe in een
neteldoek (of koffiefilterzakje) een paar kruidnagels, enkele
mosterdkorrels en een stukje hele gember. Het zakje dichtbinden
(filterzakje dichtvouwen en sluiten met een paperclip) en het zakje
een nacht mee laten trekken in de pan met bietjes. De volgende dag de
bietjes in de glazen doen met de azijnoplossing maar zonder de
kruiden. Per glas een laurierblad insteken en ook 30 minuten inmaken
bij 100 graden.
Bietjes
zijn erg gezond. We zouden ze eigenlijk veel vaker moeten eten.
Klik HIER voor
de 8 redenen om regelmatig rode bietjes te eten.