Wekken / Rode Bieten

Rode Bieten wekken


Voor 4 potten van een liter heb je ongeveer nodig:

20 gare rode bietjes, gekookt met 1 theelepel zout
125 gram suiker
7,5 dl water
3,75 dl wijnazijn
4 uitjes (of meer als je dat lekker vindt)
laurierblaadjes

De bietjes in blokjes of plakken snijden en in de glazen leggen.
Het water met de suiker aan de kook laten komen en de suiker volledig op laten lossen, eventueel afschuimen en de wijnazijn toevoegen. Alles af laten koelen. 
De uienringen op de bietjes leggen en een laurierblaadje erbij steken.
De glazen tot 1 cm onder de rand vullen met de azijn-water oplossing en sluiten met ring en klem.
Doe ze in de wekketel of grote pan en breng het water aan de kook. Laat ze 30 minuten zachtjes doorkoken en haal de glazen uit het water. De volgende dag mag je de klemmen verwijderen en controleren of het deksel vast zit.


Mogelijkheid 2:
Leg de in stukjes gesneden gare bietjes in een pan en overgiet ze met een suiker-azijn oplossing: 500 gram suiker op 1 liter azijn. Doe in een neteldoek (of koffiefilterzakje) een paar kruidnagels, enkele mosterdkorrels en een stukje hele gember. Het zakje dichtbinden (filterzakje dichtvouwen en sluiten met een paperclip) en het zakje een nacht mee laten trekken in de pan met bietjes. De volgende dag de bietjes in de glazen doen met de azijnoplossing maar zonder de kruiden. Per glas een laurierblad insteken en ook 30 minuten inmaken bij 100 graden.

Bietjes zijn erg gezond. We zouden ze eigenlijk veel vaker moeten eten. 
Klik HIER voor de 8 redenen om regelmatig rode bietjes te eten.