Appeltjes wekken
Nu
de pruimen allemaal verwerkt zijn, staan we voor een nieuwe
uitdaging: appels, en daar kun je zo veel meer mee doen dan ze uit
het vuistje opeten.
Eerst
een paar porties wekken, 30 minuten bij 90 graden is voldoende.
Ook
hier geldt weer dat je de temperatuur in de gaten moet houden omdat
je anders appelmoes krijgt.
En
ja, appelmoes maak je ook 30 minuten bij 90 graden in.
Naturel;
de stukjes in het glas doen en er iets afgekoeld gekookt water met
een beetje suiker overgieten. De hoeveelheid suiker hangt af van de
smaak van de appels en de eindbestemming.
Appeltjes met kaneel en rozijnen. In plaats van
kaneelpoeder kun je ook een kaneelstokje in het glas leggen.
Een
aantal appeltjes werden gebruikt voor de appelgelei. Je kookt de in
stukken gesneden appels met een beetje water, de schil en het
klokhuis kunnen gewoon meekoken. Dan laat je de brij uitlekken door
een doek (uitknijpen mag maar is erg heet), en het opgevangen sap
kook je weer op met suiker of geleisuiker. Ook hier ging een snufje
kaneel door.
Appelgelei
is erg lekker op de boterham of pannenkoek maar probeer ook eens een
eetlepel gelei opgelost in kokend water en gezoet met honing te
drinken als je verkouden bent.
Van
het appel-rozijnenmengsel kan je wat apart leggen, want je krijgt
best trek van die lekkere appelgeur.
Het
appel-rozijnenmengsel kan je gebruiken in de appelflappen, extra
lekker gemaakt met een beetje custardpoeder op het velletje
bladerdeeg.
Appelflappen
smaken prima bij een kopje koffie.
Wist
je trouwens dat
-de
appel, gegeten met schil, laxerend is, terwijl hij zonder schil,
geraspt en na 15 minuten pas gegeten met wat kaneel, juist stoppend
is?
-appelpitten
blauwzuur bevatten en bij grote hoeveelheden giftig zijn?
-er
veel meer dan duizend verschillende appelrassen zijn?
-er
heel veel spreuken en gezegden zijn met een appel?