Wekken / Appeltjes

Appeltjes wekken


Nu de pruimen allemaal verwerkt zijn, staan we voor een nieuwe uitdaging: appels, en daar kun je zo veel meer mee doen dan ze uit het vuistje opeten. 
Eerst een paar porties wekken, 30 minuten bij 90 graden is voldoende.
Ook hier geldt weer dat je de temperatuur in de gaten moet houden omdat je anders appelmoes krijgt.
En ja, appelmoes maak je ook 30 minuten bij 90 graden in.

Naturel; de stukjes in het glas doen en er iets afgekoeld gekookt water met een beetje suiker overgieten. De hoeveelheid suiker hangt af van de smaak van de appels en de eindbestemming.



Appeltjes met kaneel en rozijnen. In plaats van kaneelpoeder kun je ook een kaneelstokje in het glas leggen. 


Een aantal appeltjes werden gebruikt voor de appelgelei. Je kookt de in stukken gesneden appels met een beetje water, de schil en het klokhuis kunnen gewoon meekoken. Dan laat je de brij uitlekken door een doek (uitknijpen mag maar is erg heet), en het opgevangen sap kook je weer op met suiker of geleisuiker. Ook hier ging een snufje kaneel door. 
Appelgelei is erg lekker op de boterham of pannenkoek maar probeer ook eens een eetlepel gelei opgelost in kokend water en gezoet met honing te drinken als je verkouden bent.


Van het appel-rozijnenmengsel kan je wat apart leggen, want je krijgt best trek van die lekkere appelgeur.
Het appel-rozijnenmengsel kan je gebruiken in de appelflappen, extra lekker gemaakt met een beetje custardpoeder op het velletje bladerdeeg.


Appelflappen smaken prima bij een kopje koffie. 


Wist je trouwens dat 
-de appel, gegeten met schil, laxerend is, terwijl hij zonder schil, geraspt en na 15 minuten pas gegeten met wat kaneel, juist stoppend is?
-appelpitten blauwzuur bevatten en bij grote hoeveelheden giftig zijn?
-er veel meer dan duizend verschillende appelrassen zijn?
-er heel veel spreuken en gezegden zijn met een appel?