Tomaten wekken
Het
wecken van tomaten is een ideale manier om het gehele jaar door te
kunnen genieten van de opbrengst van je tuin (of gekochte
aanbieding).
Zorg
voor minsten een kilo tomaten om een wekfles van 1 liter te vullen.
Snij
de tomaten in vieren en zet ze op met een klein bodempje water, dit
om aanbranden te voorkomen.
Als
de stukjes zacht zijn door een roerzeef wrijven of met de staafmixer
fijn maken. Ik vind een zeef prettiger omdat alle velletjes erin
achter blijven.
De
glazen vullen tot 2 cm onder de rand en met een ring en wekklem
afsluiten. In een pan op een doek of rooster zetten. Zoveel water
bijvullen dat ze net niet onderstaan. Langzaam verwarmen tot ongeveer
90 graden Celsius en deze temperatuur 30 minuten handhaven. De glazen
na het kookproces uit het water nemen en aflaten koelen. Pas de
volgende dag de klemmen verwijderen.
Tijdens
de verhitting ontstaat een overdruk waarbij warme lucht en stoom uit
het inmaakglas worden gedrukt. Door het afkoelen nà het kookproces
ontstaat er in het glas een onderdruk, de deksel zit, na het
verwijderen van de klemmen, muurvast op het glas. Dit is ook je
controle of het wekken goed is gelukt. Als de deksel los is direct na
het wekken kan dit komen door een beschadigde glasrand of een wekring
die niet goed (meer) past. Als de deksel los gaat na enkele dagen of
weken komt dit doordat niet alle bacteriën zij gedood in het
voedsel in het glas. Deze bacteriën gaan
gassen produceren waardoor er zoveel druk van
binnenuit komt dat het deksel los op het glas gaat liggen. Dit is dus
een waarschuwingssignaal: NIET ETEN.
Als
alles goed gaat (wat meestal het geval is) dan kan je de weckfles
jaren en jaren bewaren. Ik heb weckglazen gezien van minstens 50 jaar
oud en de inhoud zag er nog fris en fruitig uit (alhoewel ik eerlijk
moet bekennen dat ik niet stond te springen om het op te eten).