Wekken / Tomaten

Tomaten wekken


Het wecken van tomaten is een ideale manier om het gehele jaar door te kunnen genieten van de opbrengst van je tuin (of gekochte aanbieding).
Zorg voor minsten een kilo tomaten om een wekfles van 1 liter te vullen.


Snij de tomaten in vieren en zet ze op met een klein bodempje water, dit om aanbranden te voorkomen.


Als de stukjes zacht zijn door een roerzeef wrijven of met de staafmixer fijn maken. Ik vind een zeef prettiger omdat alle velletjes erin achter blijven. 


De glazen vullen tot 2 cm onder de rand en met een ring en wekklem afsluiten. In een pan op een doek of rooster zetten. Zoveel water bijvullen dat ze net niet onderstaan. Langzaam verwarmen tot ongeveer 90 graden Celsius en deze temperatuur 30 minuten handhaven. De glazen na het kookproces uit het water nemen en aflaten koelen. Pas de volgende dag de klemmen verwijderen. 


Tijdens de verhitting ontstaat een overdruk waarbij warme lucht en stoom uit het inmaakglas worden gedrukt. Door het afkoelen nà het kookproces ontstaat er in het glas een onderdruk, de deksel zit, na het verwijderen van de klemmen, muurvast op het glas. Dit is ook je controle of het wekken goed is gelukt. Als de deksel los is direct na het wekken kan dit komen door een beschadigde glasrand of een wekring die niet goed (meer) past. Als de deksel los gaat na enkele dagen of weken komt dit doordat niet alle bacteriën zij gedood in het voedsel in het glas. Deze bacteriën gaan gassen produceren  waardoor er zoveel druk van binnenuit komt dat het deksel los op het glas gaat liggen. Dit is dus een waarschuwingssignaal: NIET ETEN.
Als alles goed gaat (wat meestal het geval is) dan kan je de weckfles jaren en jaren bewaren. Ik heb weckglazen gezien van minstens 50 jaar oud en de inhoud zag er nog fris en fruitig uit (alhoewel ik eerlijk moet bekennen dat ik niet stond te springen om het op te eten).